Riddick a jeho svět - téma
zdroj: tisková zpráva

Riddick a jeho svět - téma

18. 5. 2009 0:00 | Téma | autor: Redakce Games.cz |

Vylíčí vám něco více o příběhovém pozadí obou her, Riddickových patáliích ve filmech, klíčových postavách a věcech, které dělají ze snímků a her kompaktní celek.

Autor: Miloš Bohoněk
Publikováno: 18.května 2009


Zvětšit zdroj: tisková zpráva Málokdy narazíte na článek o filmové hře, který by začínal jinak než stokrát omýlanými povzdechy jako „ty hry podle filmů nestojí za nic“ a „ten film byl o moc lepší než hra podle něj.“ To už poslouchat nikoho nebaví, a tak v tomto případě vezmeme z druhého konce: Riddick coby hra svým filmovým předlohám pěkně nakopává zadek! Vzhledem k bohatosti toho science fiction světa jsme se rozhodli vylíčit zájemcům něco více o historii série, o pozadí obou her, o dalších Riddickových patáliích ve filmech, o klíčových postavách a jiných věcech, které dělají ze snímků a her jeden kompaktní celek.

 Černočerná tma
Tento film vlastně celé univerzum Chronicles of Riddick odstartoval. Psal se rok 2000, charismatický skinhead, herec Vin Diesel se po úspěchu v Zachraňte vojína Ryana teprve šplhal na výsluní, a s rozpočtem jen lehce přesahující 20 milionů dolarů se Davidovi Thowymu úspěšně povedlo prorazit do ligy schopých sci-fi režisérů. Černočerná tma, v originálu Pitch Black, byl originální kousek vyprávějící příběh tuze nebezpečného psychopatického vrahouna jménem Riddick. Byl to člověk, který preferuje nenápadné útoky pod rouškou tmy a bojové umění Eskrima, vyznačující se používáním jakýchkoli předmětů va svůj prospěch – střepy, šroubováky, trubky apod.

Děj snímku se odehrával ve 46. století a Riddick toho času seděl na vesmírné nákladní lodi, která ho měla vyklopit ve vězení. Jenomže plavidlo se ocitlo v meteorickém roji, utrželo pár zasáhů a zapíchlo to na opuštěné pouštní planetě s létajícími mimozemskými tvory, které po nocích proudí ven a žerou vše, na co přijdou. Riddick se rozhodl pomoci ostatním a utéct s nimi pryč.

Zvětšit zdroj: tisková zpráva Kromě toho, že má na sobě nabalené dvě tuny svalů, se Riddick, resp. Vin Diesel může pyšnit i svým chraplákem, kterým dostane do kolen skoro každého. A co je pro něj ještě důležitější, disponuje nočním viděním. V Pitch Black se Riddick zmiňuje, že k této schopnosti přišel skrze nelegální chirurgický zákrok ve vězení Butcher Bay, výměnou za dvacet balíčků mentolových cigaret KOOL (hráči Escape from Butcher Bay to možná vidí trochu jinak, ale o tom až později). Tak jako tak, tato zraková schopnost s sebou nenesla jen samá pozitiva. Riddick musí za normálních světelných podmínek nosit svářecké brýle, protože jinak by z důvodu oslnění viděl velké kulové. Člověk holt nemůže mít všechno.

 Kronika temna
Druhý, zatím poslední celovečerní film z Riddickova univerza se jmenoval Chronicles of Riddick - u nás s trochu nešťastným, méně vypovídajícím názvem Kronika Temna. Vyprávěl, co se stalo Riddickovi po útěku z opuštěné planety v prvním filmu. Stalo se hodně. Riddick se dostal do křížku s křižáckou rasou jménem Necromongers, která cestuje vesmírem, plení co se dá, přetváří zajatce v další Necromongery a vůbec se snaží ovládnout celý svět. A Riddick je ten jediný, kdo jejich vůdci, Lordu Marhalovi, může zakroutit krkem. Však to znáte. Režisér totiž dostal rozpočet v hodnotě 105 milionů dolarů a jednoduše se rozhodl Riddickovo dobrodružství z jedničky umocnit na druhou. Na kvalitě efektů to bylo znát, na kvalitě filmu samotného už bohužel nikoliv. Nebýt Vina Diesela, málokdo by si na snímek teď ještě vzpomenul.

Zvětšit zdroj: tisková zpráva

Objevil se i půlhodinový animovaný spin-off, pojmenovaný The Chronicles of Riddick: Dark Fury. Natočil ho korejsko-americký režisér Peter Chung, autor jednoho z Animatraxů, a skrze něj prezentoval události, které Riddicka potkaly mezi příběhy dvou hlavních filmů. Zápletka byla o tom, kterak Riddick cestuje na plavidle z planety v Černočerné tmě, je zajat žoldáckou výpravou a snaží se dostat ven (otázka pro ty, co už hráli Assault on Dark Athena – nepřipomíná vám to něco?).

 Nevěří vlastním očím
Zvětšit zdroj: tisková zpráva Každopádně tou nejdůležitější riddickovskou událostí roku 2004, minimálně pro nás hráče, bylo vypuštění hry The Chronicles of Riddick: Escape from Butcher Bay. Příběhově se ve skutečnosti jedná o vůbec to nejdůležitější z univerza, protože líčí samotné začátky Riddickova putování. Zasazeno vůbec před všechny filmové události, Riddick je spoutaný lovcem lidí Williamem Johnsem a přepravovaný do nejhlídanějšího kriminálu vůbec – Butcher Bay. Nebyl by to ale Riddick, kdyby se nepokusil o útěk.

Během úprku navíc obdrží onu výše zmiňovanou schopnost vidět v noci, ačkoliv s balíčky KOOL cigaret to v tomto případě nemá nic společného. Riddick se seznámil s Pope Joem, ošuntělým dědulou a poustevníkem, kterému Riddick prokáže službičku a Pope Joe mu za to sešije zranění. Po operaci se Joe uprchlíkovi zmíní, aby „nevěřil jeho vlastním očím,“ po čemž následovala kratší animace, kde záhadný ženský hlas promluví k Riddickovi a řekne, že „byl slepý po příliš dlouho... a tak ti předám tento dar...“ Riddick zničehonic obdrží schopnost vidět v temnotě.

Zvětšit zdroj: tisková zpráva

Riddick od této tajemné dámy dostane i schopnost nazvanou Wrath of the Furyans, neboli Hněv Furyanů, což je de facto tlaková vlna, která sejme vše v okolí svého epicentra. Bohužel, kochat se jí mohli pouze diváci Kroniky Temna. V době, kdy se odehrávaly hry, o této vlastnosti Riddick ještě neměl ani tušení. On vl Zvětšit zdroj: tisková zpráva astně tehdá ani nevěděl, že je Furyan, potomek mocné, teď už takřka vyhlazené civilizace.

 Riddick dnes
V současné době se o Riddickovi mluví ve spojitosti s druhou hrou z univerza, The Chronicles of Riddick: Assault on Dark Athena. Jedná se o přímého nástupce Escape from Butcher Bay a vypráví, s čím se Riddick musel potýkat po útěku z Butcher Bay a před tvrdým přistáním na planetě ve filmu Pitch Black. Riddickova raketka je tu zajata žoldáckou lodí, vedenou megerou jménem Revas, která brouzdá galaxií a krade a vraždí a vůbec prostě dělá binec. Riddick, ocitnuvší se na palubě Temné Atény, žoldáckého plavidla, se samozřejmě pokusí utéct. To už má v krvi.

Zajímavé je, že v intru je, zdá se, Johns (ten, co chytil Riddicka a následně s ním zase utekl z Butcher Bay, a také ten, s kým Riddick ztroskotá na pouštní planetě v Černočerné tmě) připraven o život a následně odvlečen dvojicí žoldáků pryč. Jenomže postava Johnse se následně objevuje v onom filmu a otázkou tudíž je, co se s ním vlastně stalo. Možná se Zvětšit zdroj: tisková zpráva dozvíme příště...

 A dál?
Už v roce 2005 se Vin Diesel zmiňoval o filmovém pokračování. Koneckonců, on sám prohlašuje, že The Chronicles of Riddick bylo odjakživo plánované jako trilogie. Pokud jste si ještě nevšimli, snad všechny úspěšné filmy a hry jsou samozřejmě od začátku plánované jako trilogie! Loni v létě se Diesel nechal slyšet, že David Twohy, režisér obou předchozích filmů, píše scénář. No a letos v březnu jsme se od Vina dozvěděli, že scénář je už skoro hotov, a že díky úspěšnému dokončení Assault on Dark Athena se mohou plně soustředit na zakončení trilogie. První informace by prý měly přijít brzy – tak schválně! Ani na práci na Dark Athena, ani na natáčení Rychle & Zběsile se plešoun už vymlouvat nemůže.

The Chronicles of Riddick je tuze charismatické univerzum, ať už jde o filmy nebo o hry. Je neskutečně drsné, kruté, nekompromisní... a přesto tolik atraktivní a lákavé. Do velké míry za to vděčí Vinu Dieselovi a.k.a Riddickovi, který je alfou a omegou celé série. Spíše antihrdina než hrdina, Riddick si získal srdce jak fandů filmových, tak herních, a je jen otázkou času, kdy se k nám pod rouškou tmy opět příplíží. Na tenhle tichý útok ze zad se ovšem těšte.

Stáhněte si k Assault on Dark Athena: Demo z PSN/Xbox Live, Trailery, Videa...

Související články: Recenze, Video-recenze, Soutěž, Dojmy, Novinky, Chronicles of Riddick recenze



Miloš Bohoněk
autorovi je 18 let a dříve se podepisoval jako Moolker; momentálně studuje v USA, píše i pro SCORE a PlayIN a nejvíce si užije tituly fantasy, akční a strategické; věnuje se závodnímu lyžování, lacrossu, lezení po horách, horské cyklistice a cestování; píše blog Moolker.cz
 
 
Miloš Bohoněk

Nejnovější články