Reportáž z výstavy E3
zdroj: tisková zpráva

Reportáž z výstavy E3

25. 5. 2002 0:00 | Téma | autor: Redakce Games.cz |

Šéfredaktor časopisu Level si v hektickém tempu na E3 udělal chvilku a podělil se s námi o své dojmy z největší herní události roku v Los Angeles. Součástí reportáže jsou i fotky sličných E3 babes.

Autor: Jan Herodes
Publikováno: 25.května 2002

Obrázek Šéfredaktor časopisu Level Honza Herodes si i ve velmi nabitém programu udělal chvilku a vybojoval místo v internetovém centru pro novináře v Los Angeles, aby se s Vámi podělil o své bezprostřední dojmy a pocity z letošního ročníku největší herní výstavy Electronic Entertainment Expo (E3).

Další ročník největší herní výstavy světa Electronic Entertainment Expo (E3) se přehnal přes zpocená těla návštěvníků a najednou se cítím tak nějak zvláštně, jako bych snědl svíčkovou s dvaceti knedlíky - unaven, ale „přežrán“ informacemi.

Vše při starém
Scénář výstavy nezaznamenal naprosto žádnou změnu, největší stánky měli již tradičně konzolové firmy - Sony, Microsoft a Nintendo, se kterými mohl soutěžit maximálně tak Electronic Arts. Ti jsou teď v rozkvětu, mají zajímavé tituly v přípravě - LOTR: Two Towers, NFS: Hot Pursuit 2, SimCity 4, Sims Online nebo všechny možné sporty s číslicí 2003 na konci. To, společně s výbornými finančními výsledky, dává právo i na taková prohlášení, jako že se konkurenční firmy nemají ani snažit EA dohnat. Prý to nemá smysl. No, dnes to tak opravdu vypadá, ale nikdo neví, co bude zítra, za rok... Herní průmysl roste, produkuje více peněz než průmysl filmový, takže není nic nemožné. S tohoto koláče si chce ukousnout každý co nejvíce.

Obrázek Po třech dnech a stovkách shlédnutých titulů jsem si při sumírování vzpomněl na tři nejlepší hry, které mě příjemně a opravdu překvapily, a jednu, co mě zklamala. U posuzování nejlepších her jsem se zaměřil spíše na samotnou hru, než na technologická dema a ukázky enginu. Proto to není Doom III a proto to není ani DX2: Invisible War, kde jsem viděl jen to, jak vývojář s oblibou skopává sudy ze schodů (Deus Ex 2 využívá stejně jako Unreal Tournament tzv. Karma engine pro realistickou fyziku - pozn.ed.) a má z toho očividnou radost. Jsou to hry, u kterých jsem mohl zhodnotit, jaké opravdu budou, herně, ne vizuálně. Samozřejmě jde o subjektivní žebříček, ničím jiným nepodložený než mými pocity a dojmy.

Praetorians
Nejsem si jist, ale myslím, že tuto hru jsem vyzdvihoval do nebes už po minulém E3. Po právu si to zaslouží a to jak díky zpracování (enginu, který snese stovky pohybujících se jednotek v jeden okamžik), tak i díky hratelnosti a kvalitnímu obsahu. Je to taková akční real-time strategie podobná Myth, ale s množstvím vychytávek, jako je možnost pomáhat vesničanům (postavit nějakou budovu) a na druhou stranu pak možnost naverbovat další muže do armády. Suroviny se ale v Praetorians netěží, zase tak daleko ta „budovatelská“ část nejde.

Earth & Beyond
Obrázek Online hry jsou teď velice populární v médiích a velice letí i u vývojářů. Není snad firma, která nemá alespoň jednoho zástupce na poli MMORPG her. Westwood, potažmo EA, právě dokončuje Earth and Beyond, krásně vypadající a neprozkoumaný vesmír. Ano, E&B je sci-fi zaměření, kde bude vaším úkolem prozkoumávat neznámé planety, obchodovat, bojovat - něco podobného jako starý Privateer, jen s tím rozdílem, že teď už nebudete sami.

Grand Theft Auto III
Nic nového, tuto hru už máme skoro každý doma a spousta z vás toho o simulátoru zloděje a kriminálníka ví hodně, ale i tak mi přijde, že si GTA III zaslouží být mezí třemi nejlepšími hrami předváděnými na letošní E3. Alespoň pro mě určitě. Už abych byl v redakci u svého PC a GTA III...

Full Throttle II jako velké překvapení
K dvacátému výročí vzniku Lucas Arts (to to letí), bylo předvedeno, mimo jiných her, i pokračování legendární motorkářské adventure Full Throttle. Zatím se o této hře tolik neví, jenom že bude ve 3D, bude obsahovat také spoustu akčních meziher a snad že nebude tak krátká, jako její předchůdce (nyní je E3 trailer z této hry i ke stažení - pozn.ed.).

Zklamání - SWAT: Urban Justice
Obrázek Hrál jsem trojku, dohrál jsem trojku a beru trojku jako jednu z nejlepších FPS her, co jsem kdy dostal do ruky. Napětí, strach, ovládání ostatních v týmu pomocí příkazů, to vše přispívalo k obrovskou měrou k pomalu dokonalé hratelnosti. Proto jsem se tak těšil na pokračování. Bohužel SWAT 4 vypadá zatím jako bohapustá střílečka, kde není důležité, jak naplánujete akci nebo i jaké máte štěstí, ale jen a jen to, jak rychlý máte ukazováček. SWAT 4 je střílečka jako stovky jiných tady a to si pánové strčte někam.

Výběr nejlepších fotek, které na výstavě E3 nafotili kolegové z německé pobočky Tiscali Games, najdete zde, včetně několika přitažlivých modelek :)

Související články: Reportáž z výstavy E3 2001 (05/2001)

Jan Herodes
autor je šéfredaktorem časopisu Level

Nejnovější články