Autor: Jan Herodes Publikováno: 20.května 2001 |
zdroj:
tisková zpráva
Letošní rok se E3 neslo v klasickém duchu. Největší stánky, na které padlo nejvíce utracených peněz, měli konzoloví magnáti Sony a Nintendo. Jedinou novinkou bylo počínání firmy Microsoft, která X-Box začala prosazovat ve velkém stylu a nezaostávala za svými přímými konkurenty PlayStation a GameCube. A to nejenom v tak zanedbatelné věci jako je velikost a pompéznost stánku, ale i v kvalitě a kvantitě představených herních titulů. Bude jistě zajímavá sledovat boj těchto tři konzolí v budoucnu. Microsoft oznámil finální technická data, cenu a datum vydání a Sony reagovala oznámením přípravy doplňků jako je harddisk, modem/síťová karta, LCD display, klávesnice a myš. A samozřejmě i snížení ceny.
Umírá PC?
zdroj:
tisková zpráva
Trochu opomíjená platforma PC se však nemusela za nic stydět. Naopak. Viděli jsme množství velmi kvalitních titulů, podle mého názoru dokonce ještě větší než u jiných platforem. Když jsem přemýšlel o tom, proč si nemalá skupina lidí myslí, že PC nemá smysl podporovat tak jako jiné platformy a proč někteří tvrdí, že PC je mrtvé, napadlo mě jen jediné. PC jako otevřená platforma je na jednu stranu svobodná, ale na stranu druhou nesourodá. Za PC nestojí žádný z gigantů jako je Sony nebo Nintendo, který by uspořádal PC konferenci nebo PC party a tam poutavou formou předvedl ukázky z nejnovějších her. Ne. U PC si každá z firem, ať je to EA, Sierra, Interplay, EIDOS nebo kdokoliv jiný, hraje na svém písečku. Proto všem potom připadá PC slabé, nevýrazné a bez rozvoje. Ale pravda je trochu někde jinde.
Online hry vystrkují růžky Prezentace nových online her je věc pro E3 nová, ale o to vyhledávanější novináři. Nemyslím nyní na síťové hry jako je Counter-Strike nebo Quake, na to už jsou všichni zvyklí, ale opravdu online, tzv. massive multiplayer online role-playing game (MMORPG). Vedle již zavedené firmy Verant Interactive (EverQuest), která předváděla datadisk EverQuest: Thé Shadows of Luclin a svou novinku PlanetSide, online střílečku, se představili i firmy jako Mythic Entertainment s Dark Age of Camelot nebo Wolfpack Studios s Shadowbane: Change the World.
zdroj:
tisková zpráva
Poněkud skryta se prezentovala i firma Turbine Games (Asheron's Call) se svým technologickým demem nově připravovaného Asheron's Call 2. Dostal jsem se přes zamčené dveře a viděl věc, hru, engine, říkejme tomu jak chceme, který mnou praštil o zem. Ano, bylo to jen technologické demo, ukázka hry, která nevyjde dříve než za dva roky, ale bylo to lepší, než jakákoliv singleplayerová hra, ktrerou jsem na E3 viděl. Bez růžových brýlí na očích přiznávám, že jsem viděl něco, co se jen tak neukazuje. Takto a ještě lépe vypadajících single her jsou v přípravě desítky, ale i tak to byl pro mě zážitek z největších.
Bohužel bylo zakázáno fotit a filmovat, takže nemůžu ukojit zvědavost vašich oči. Informace o samotné hře, na kolika bude serverech, bude-li stejný systém skillu jako u prvního dílu a podobně, bylo také zakázáno sdělovat (nejspíše z důvodů, že sami vývojáři v těchto otázkách nemají ani v nejmenším nějakou finálnější představu). Bylo jen ukázáno, co všechno je možné v enginu udělat, jak plynule animované jsou postavy, stínování, pohyb stromů, trávy a podobně. Bohužel, toto je věc, kterou nelze slovy popsat a obrázek nebo jiné video než z jarní konference vývojářů není zatím veřejně k dispozici.
Hry, které mě zaujaly
zdroj:
tisková zpráva
E3 tento rok nebylo opravdu nijak bombastické, něčím překvapující. Nebylo však ani špatné. Bylo normální. A bohužel ani hry nebyly ve valné míře takové, abych si řekl "Joooo, tak u tohodle chci za monitorem umřít!". Max Payne je fajn, ale už je tu třetím rokem, Wolfenstein je hezká, leč šíleně nudná střílečka, která bude těžit jen že slavného jména, Empire Earth vypadá podivné a takhle bych mohl pokračovat ještě pár desítek odstavců. Takže Vám mám místo seznamu zajímavých her dát pár řádku popisu, jak jsem se fotil s hosteskami? Neeeee. Americké dívky nejsou nijak zvlášť přitažlivé, a když se navíc ještě nucené usmívají, protože za to mají zaplaceno, jsou odpuzující. Bleeeh. Ale pár PC titulů mě přeci jen zaujalo natolik, abych je zařadil do svého žebříčku:
1. Praetorians - Eidos 2. Medal of Honor: Allied Assault - EA 3. Warcraft III: Reign of Chaos - Blizzard 4. Aliens vs Predator 2 - Fox Interactive 5. Age of Mythology - Microsoft
Přehled většiny představených her na E3 si můžete přečíst v našich novinkách nebo v tomto souhrnném článku.
Jan Herodes autor je šéfredaktorem časopisu Level | |
|