Progaming: Electronic Sports World Cup
zdroj: tisková zpráva

Progaming: Electronic Sports World Cup

14. 7. 2010 19:19 | Téma | autor: Redakce Games.cz |

Známe mistry světa; eSuba dominuje na domácím turnaji.

(PR ČLÁNEK SURTEPU) - Začátek prvního měsíce prázdnin se pro většinu hráčů nesl ve znamení velkého světového turnaje Electronic Sports World Cup 2010, který se uskutečnil v hlavním městě Francie, Paříži. Po roce se tedy pod novým vlastníkem vrátilo mistrovství světa v počítačových a částečně i v konzolových hrách. Pro účastníky rozhodně nezapomenutelný zážitek, ale rovněž i příležitost si trochu přivydělat. Celkové prizemoney dosáhlo astronomické výšky přes dvě stě tisíc amerických dolarů, tedy zhruba něco kolem 4 000 000 korun.
V pařížském Disneylandu, kde se ESWC 2010 konalo, byl bezpochyby nejsledovanější turnaj ve hře Counter-Strike 1.6, jehož se zúčastnila celá světová špička a nechyběli třeba i reprezentanti Spojených států amerických (týmy Evil Geniuses a komplexity), Korejské lidové republiky (tým WeMade FOX) nebo Brazílie (tým FireGamers). Největšími favority pak byli dánští mTw - mistři nedávného DreamHacku Summer, ukrajinští Na’Vi - letos jeden z nejúspěšnějších týmů a dvojice zástupců ze Švédska SK-Gaming a fnatic.MSI.

Zvětšit zdroj: tisková zpráva

Po dvou skupinových fází následovala play-off, kam postoupila pouze osmička nejlepších týmů. Hned v prvním kole se střetli právě Na’Vi a fnatic.MSI. V napínavém zápase však předvedli lepší připravenost Ukrajinci, když své soupeře smetli a radovali se tak z postupu do semifinále. Zde už se začal lámat chleba, jelikož je čekala další překážka v podobě hlavního aspiranta na titul – mTw. Infarktové utkání opět lépe zvládli hráči z východní Evropy a radovali se z postupu do finále. Pro Dány to bylo velké zklamání, náladu si však spravili v boji o třetí místo, v němž porazili polské Frag eXecutors. Velké finále se nakonec uskutečnilo mezi Na’Vi a SK-Gaming. Zhruba po hodině hry byl stav 1:1 na mapy, a proto o vítězi musela rozhodnout až třetí, na níž Na’Vi zvítězili a získali tak nejen další cennou trofej, ale tak 36 000 dolarů.

Zvětšit zdroj: tisková zpráva

V ženském Counter-Strike 1.6 turnaji pak byly nejlepší holky ze zámořských SK-Gaming, ve WarCraft III Korejec Lyn, ve virtuálním fotbale FIFA 10 domácí Astank, v Quake Live opět zástupce SK-Gaming a opět ze Spojených států - hráč Rapha a nakonec v závodní hře TrackMania Nations dominoval norský jezdec Bergie.

Letošní Electronic Sports World Cup byl bezpochyby famózní podívanou a jedinečným zážitkem. Doufejme tedy, že organizátoři dodrží co slíbili a udrží událost takového kalibru udržovanou a na vysoké úrovni, kterou ji po roční pauze opět vrátili.

Zvětšit zdroj: tisková zpráva

Zatímco se ve Francii konalo mistrovství světa, v České republice byl na programu největší BYOC (Bring-Your-Own-Computer / Přines si svůj počítač) turnaj nesoucí název LanCraft, tentokrát s přízviskem Summer.

Do Starého města na Moravě zavítalo hned několik desítek hráčů. Nejsledovanějším turnajem však opět byl populární Counter-Strike 1.6, jehož se zúčastnil největší favorit a vítěz červnového mezihernového turnaje eSuba. Na akci se dokonce přijel podívat český dívčí tým, rovněž reprezentující eSubu, který si tak zažil svoji premiéru v novém zázemí. Bez většího překvapení výše zmiňovaná tuzemská jednička deklasovala všechny soupeře, až dokráčela k titulu. Druzí skončili hráči Insomnie a třetí Ufoporno.

Další pokračování LanCraftu by nás mělo čekat někdy na podzim, zatím však nejsou uvedeny žádné oficiální data nebo informace.
zdroj: Surtep

surtep

Nejnovější články