Philip Oliver: Příští generace konzolí nepoužije pevná média
zdroj: tisková zpráva

Philip Oliver: Příští generace konzolí nepoužije pevná média

21. 10. 2010 16:56 | Téma | autor: Aleš Smutný |

Zatímco diskuse o další generaci konzolí pomalu utichla, hlavně v souvislosti s invazí pohybových ovladačů, Philip Oliver, jeden z šéfů Blitz Games Studio se k tématu budoucího Xboxu, PlayStationu a Wii vrátil.

Zvětšit zdroj: tisková zpráva

Dle Oliver už Xbox 720, PlayStation 4 a Wii HD, jak operativně označuje budoucí nástupce současných herních konzolí, nebudou používat DVD ani Blu-raye. „Nejlepší hry na současné konzole vychází ve fyzické formě, na discích. Ale až přijde další řada konzolí, řekněme za pět let, budou potřebovat fyzická média? Proč by je vlastně měly potřebovat?“

Dle Olivera digitální distribuce jednoduše vede v počtu výhod nad tradiční. „Pokud obchodujete/prodáváte hru ve fyzické podobě na disku, tak na tom tratí právě výrobce hardwaru - konzole.“ Oliver vidí, jak jde výrobní cena konzolí dolů a myslí, že bude v zájmu jejich výrobců ještě snižovat náklady pomocí zrušení distribuce skrze pevná média. „Pokud byste začali právě teď designovat stroj, který přijde za několik let, proč byste jej vyráběli tak, aby musel akceptovat pevná média? To by bylo šílené.“

Oliverovi do jeho úvah rozhodně nahrává vývoj online distribuce, která na trhu už hraje nezanedbatelnou roli. Shodou náhod navíc jeho komentář přichází ve stejnou dobu jako myšlenky Davida Brabena, který vidí v online distribuci cestu, jak zamezit ztrátám na zisku z prodeje bazarových her.

Je pravda, že při navyšování kapacity pevných disků už by v budoucnosti neměl být problém s ukládáním celých her na vnitřní disk konzole. Nicméně proti Oliverovi stojí názor dalšího člověka „z branže“, Kaze Hiraie ze Sony Computer Entertainment. Ten nedávno konstatoval, že v některých zemích není internetová infrastruktura tak rozvinutá, aby mohla nahradit distribuci skrze pevná média. Dle něj je „představa, že by se za dva roky nebo i klidně deset všechno stahovalo poněkud extrémní“.

Ano, oba byznysmeni si tak trochu hrají na věštce a oba mají v něčem pravdu. Oliver má tendenci vše posuzovat z úhlu pohledu euroamerického trhu, Hirai zase vidí reálné problémy v distribuci v některých oblastech Asie (vyjma rozvinutých zemí) či Ameriky. Uvidíme komu dá budoucnost za pravdu.

Nejnovější články