Osobní data uživatelů PSN v rukou hackerů
zdroj: tisková zpráva

Osobní data uživatelů PSN v rukou hackerů

27. 4. 2011 2:10 | Téma | autor: Petr Poláček |

Jestliže uživatelé PlayStation Network brali dlouhý výpadek jako hodně nepříjemnou událost a zásobovali diskusní fóra naštvanými posty, co budou asi dělat, až jim od Sony přijde mailem informace, že jejich osobní informace padly do rukou třetí strany, která se o hack PSN minulý týden postarala. Někteří se možná dostanou dále, než za hranici pouhého naštvání. Ale je to tak, informuje o tom poslední update na PlayStation blogu, který konečně na rovinu říká, co se vlastně s PSN dělo. A není to pěkné čtení.

Zvětšit zdroj: tisková zpráva

Mezi 17. a 19. dubnem se v souvislosti napadením PSN a Qriocity sítí dostaly osobní informace blíže nespecifikovaného množství uživatelů do rukou neznámé třetí strany. Následovalo vypnutí PSN i Qriocity, vyšetřování škod najatou firmou a následné posílení bezpečnosti za účelem lepší ochrany osobních dat.

Ona třetí strana nyní zná prakticky všechny údaje, které postižení uživatelé do PSN zadali: bydliště, datum narození, emailovou adresu, jméno, historii nákupů, fakturační adresu atd. Sony zatím nenašla důkaz o tom, že by do rukou někoho cizího padly i údaje o kreditkách, ale zároveň nevylučuje, že k tomu došlo. Pokud jste zadávali údaje přes PSN, může někdo znát číslo vaši kreditky a datum vypršení platnosti, ne však bezpečnostní číslo.

Na základě těchto informace Sony doporučuje, abyste nereagovali na jakékoli výzvy o poskytnutí citlivých informací ohledně PSN či Qriocity. Sony po vás nikdy nic takového chtít nebude, pokud na to narazíte, půjde pravděpodobně o podvod. Až dojde k opětovnému spuštění PSN a Qriocity, měli byste si dle Sony změnit heslo a pokud to samé heslo používáte i někde jinde na internetu, měli byste jej tam vyměnit také. Email použitý pro login k PSN už byste pro jistotu také neměli nikdě používat a rozhodně si hlídejte podezřelé transakce na vašem účtu, potažmo jakoukoli divnou aktivitu na vašem emailu.

Konec vzkazu na PS blogu už je celý věnován jedné velké omluvě a ujišťování o tom, jak Sony záleží na bezpečnosti dat atd. Ale raději to nečtěte, jenom by vás to v konfrontaci s aktuálními událostmi naštvalo. Každopádně, sledujte bedlivě PlayStation blog kvůli dalším informacím. A nepanikařte, jednak se zrovna vaše údaje vůbec nikomu do rukou dostat nemusely a zatím není jisté, co se s nimi bude dít. Pokud šlo o demonstraci trhlin v PSN ze strany zapřisáhlých hackerů s jistým kodexem chování, asi se nic nestane. Kéž by.

 

Nejnovější články