Omluva EA za ukradené soupisky v NHL 07
zdroj: tisková zpráva

Omluva EA za ukradené soupisky v NHL 07

25. 9. 2006 22:22 | Téma | autor: Redakce Games.cz |

Pokračujeme ve sledování kauzy kolem neoprávněně použitých extraligových soupisek (a nejen jich, i dresů) v NHL 07.

Čistě teoreticky, chytit se toho schopný právník, mohl by u amerického soudu docílit zastavení prodeje takto závadné hry a tučného odškodného pro poškozené, jako se to stalo v minulosti. Jsme však v Čechách, kde to funguje trošku jinak :) Viník Pavel "Dandy" Daneš se, vedle vyhrožování apod., ze všeho ještě během víkendu zkoušel vylhat prohlášením na ELHGame.cz (típnutá obrazovka), odkud však dnes záhadně zmizelo (stejně jako vymazal většinu odstavců se jmény z článku na OG - viz původní VS. upravená verze). Klíčovými body Dandyho pokusu o obhajobu bylo poukázání na "nelegální činnost na ELHmod.net" a především tvrzení, že prý přídavky zůstaly po odtržení značné části týmu autorů ve vlastnictví ELHGame. Ale to již dříve odejivší Shram a Skull vyvrátili se slovy, že všechny sestavy byly pouze jejich majetkem a že je při přechodu na jinou fanstránku ELHmod.net smazali, na což samozřejmě měli jako autoři díla právo.

Vše i proto směřovalo ke smíření znesvářených stran, k čemuž došlo dnes odpoledne uveřejněním druhého oficiálního stanoviska společnosti EA na jejích stránkách. Pokud by takhle reagovali již v pátek, namísto tehdejšího vyjádření, dost možná by předešli spoustě negativních komentářů na jejich adresu. Výsledek? Přiznání pochybení, ukončení spolupráce s ELHGame.cz (to není právní subjekt, asi myslí fyzickou osobu Pavel Daneš?), oficiální omluva, resp. morální satisfakce, o níž šlo Shramovi zejména, poskytnutí mu finanční kompenzace a příslib, že bude přizván k přípravě podkladů pro soupisky do příštího ročníku.

    V reakci na stížnost pana Štambery, týkající se soupisek pro českou extraligu ve hře NHL 07, společnost EA Czech republic prověřila originalitu rosteru dodaného zástupcem webových stránek ELHgame.cz. S politováním musíme konstatovat, že nasmlouvaný dodavatel při zpracování podkladů opravdu použil jako výchozí verzi soupisku vytvořenou panem Štamberou. EA Czech Republic proto okamžitě ukončilo veškerou další spolupráci s ELHgame.cz. Naše společnost ctí zásady fair play a za licence všech dotčených hokejových svazů platí nemalé peníze. Letos poprvé jsme se po dlouhých jednáních rozhodli v oficiální verzi NHL přinést českým fandům také českou extraligu. Mrzí nás, že kvůli této námi nezaviněné chybě je nyní tento krok znevažován. Všem hokejovým fanouškům se omlouváme, bohužel není v silách EA Czech Republic kontrolovat dodaný roster průběžně, obzvláště v situaci, kdy lze na webových stránkách nalézt podobných podkladů desítky. Věříme, že vám tato politováníhodná nepříjemnost nezkazí zážitek z nového dílu populární hokejové série, poprvé oficiálně modifikované pro skvělé české hokejové fanoušky... [více]
Update 26.9. - Bývalý správce domény ELHGame.cz, Jirka "Simca" Borový, bez jehož odhodlání v letech 2000-2005 by extraligové addony neexistovaly (viz náš tehdejší speciál a rozhovor), je zhnusen současnou situací i pochybením osob, kterým svěřil mnohaleté zkušenosti. Založil si web NHLAddons.info, kde ohlásil sestavení nového týmu autorů a záměr vytvářet přídavky do NHL 07, snažíc se nabídnout alternativu k jiným fanstránkám, byť už bez jeho dohledu a usměrňování kvality.

Ačkoli to s kauzou nemusí přímo souviset, zástupce EA Czech, Dan Kreš, prý SMSkou povolil sajtě CZNHL.com uveřejnění neoficiální utility (400 KB, v1.2), která majitelům originální americké verze NHL 07 aktivuje nejen české texty, nýbrž i kompletní český komentář od pánů Roberta Záruby a Petra Vichnara (ukázky dabingu v naší recenzi).
zdroj: EA, vlastní

jd

Nejnovější články