Nejlepší simulátory a sporty roku
zdroj: tisková zpráva

Nejlepší simulátory a sporty roku

2. 3. 2001 0:00 | Téma | autor: Redakce Games.cz |

Konečně poslední díl našeho seriálu nabízí ohlédnutí za simulátory, sporty a celkově nejlepšími hrami loňského roku.


Nejlepší hry roku 2000 (5.část) - simulátory a sporty

Autor: Leon & jd
Publikováno: 2.března 2001

Zvětšit zdroj: tisková zpráva V dnešním pátém a závěrečném ohlédnutí za nejlepšími hrami minulého roku si připomeneme hry sportovní a pak ty, které více či méně spadají do simulátorů a nemluvili jsme o nich v minulém článku jako o hrách závodních. Loňský rok v těchto žánrech příliš nevybočoval z normálu kvalitou ani kvantitou vydaných her. Jako vždy se objevily vyložené propadáky, hry průměrné, nadprůměrné i špičkové. Trochu záhadou je pro mě určitá sezónnost některých žánrů. Například jediné tři loňské vrtulníkové simulátory vyšly na jaře, naopak všechny letecké simulátory z druhé světové války zase na podzim.

Pokaždé se zde zamýšlím i nad trendy ve zmiňovaných žánrech. Tentokrát je to celkem jednoduché, protože sportovní hry i simulátory jdou společným směrem, totiž k maximální realitě. K tomu jim nemalou měrou přispívají moderní metody (například stále dokonalejší motion-capture) i výkonnější počítače. Připomínat neustále se zlepšující grafické zpracování je asi také pověstné nošení dříví do lesa.

Na druhou stranu stále větší realita v těchto hrách (především v simulátorech) vede k jejich možná až přehnané složitosti. Pokud si chcete v dnešní době pořádně zalétat v leteckém simulátoru, musíte si napřed nastudovat několikasetstránkový manuál a naučit se nazpaměť desítky klávesových zkratek. Není proto divu, že některé hráče to zpočátku odradí. Avšak ten, kdo hledá skutečný simulátor, u toho září blahem. Pokud si navíc našetříte na nějaký slušný joystick nebo leteckou páku, máte o zážitek postaráno. Malinko mám ale dojem, že nastává ústup simulátorů. Vývoj těchto her je pro firmy dost náročný a zdaleka ne tak vysoký co se týká prodeje. Simulátory však jistě nezmizí, jen jich asi bude méně, ale zase by měly být teoreticky kvalitnější.

Zvětšit zdroj: tisková zpráva Trochu jinak je tomu u her sportovních. Na tomto poli hraje naprosto dominantní roli firma EA Sports, jejíž záběr sportovních odvětvích je skutečně obdivuhodný. EA Sports většinou vychází z předchozí verze hry, mohou ji jen vylepšovat a každý rok (nebo dokonce dvakrát za rok) ji vydávat pod novějším označením. Ostatní konkurence se prakticky nechytá, což pro nás hráče není nejlepší znamení. Na druhou stranu zase víte, že když si koupíte sportovní hru od EA Sports, máte tím zaručenou kvalitu. Tady se toho v dohledné době asi mnoho nezmění a během roku (a především na podzim) nás zase EA Sports zahltí záplavou kvalitních her.

 HRY, KTERÉ STOJÍ ZA ZMÍNKU
Před samotnými výsledky vašeho hlasování tu máme jako vždy ještě přehled několika her, které se nevešly do nominací. Jelikož jsme nechtěli rozdělovat hry do více specializovaných kategorií, naleznete zde od každého žánru trochu - simulátory odehrávající se ve vzduchu (letecké a vrtulníkové), jedny formule a nakonec skateboardové závody.

Gunship!
Obrázek zdroj: tisková zpráva Od tohoto pokračování slavného Gunshipu 2000 od Microprose se čekalo hodně, a snad i proto nakonec nesplnil očekávání. Můžete si sice zalétat dokonce ve čtyřech typech vrtulníků, které se ostatně v letovém modelu moc neliší, nad východní Evropou, ale celkově hra postrádá určitou propracovanost. Jediným, čím Gunship! opravdu zaujal, je revoluční zpracování lesů. Les se tady totiž skládá opravdu z jednotlivých stromů (i když tvořených několika sprity), což dává hře netušené možnosti. Jak už jsem však řekl, autorům se zcela nepodařilo využít této vymoženosti, a tak je z Gunshipu nakonec „jen“ dobrý vrtulníkový simulátor, který je ale určitě lepší než KA-52 Team Alligator.

více o hře na WOL - recenze (75 %)

Battle of Britain
Obrázek zdroj: tisková zpráva Dalším dlouho očekávaným simulátorem byl Battle of Britain od Rowan Software, kteří mají s tímto žánrem velké zkušenosti. Ve hře se pokusili přiblížit realitu roku 1940 a právě probíhající letecké války nad Británií. Zajímavé na tom je, že nebojujete jen v samotných letadlech, ale simulátor má v sobě i jakousi strategickou část, kde rozhodujete o vysílání perutí do boje atd. Létat můžete nejen za RAF, ale také za Luftwaffe, za kterou máte navíc možnost létat i jako palubní střelec v bombardérech. Za konkurencí Battle of Britain zaostává především v grafice a vysoké hardwarové náročnosti, ale opravdovému příznivci leteckých simulátorů z druhé světové války by ani tento simulátor neměl chybět ve sbírce (i když se u nás asi BoB asi nebude prodávat).

více o hře na WOL - recenze (70 %), demo, screenshoty, cheaty

B-17 Flying Fortress 2: The Mighty Eight
Obrázek zdroj: tisková zpráva Posledními letadly z konce loňského roku byl B-17 Flying Fortress 2, který toho sliboval opravdu hodně. Jak už to však v životě chodí, ne vše se podařilo splnit. Ale pěkně od začátku. Tento unikátní simulátor je úzce zaměřen na bombardér B-17, ve kterém provádíte nálety nad Evropou. Jeho jedinečnost spočívá v tom, že můžete v bombardéru zaujmout libovolnou pozici, při letu je střídat či se dokonce přepnout do stíhaček okolo. V této podobě je hra zpracována na vynikající úrovni (plus skvělá grafika). Její problém je v tom, že je zaměřena vyloženě pouze na B-17 a příznivci stíhaček si moc neužijí. Největší mínus hry je ale vedle ošklivých interiérů v chybějícím multiplayeru. Pokud vám tyto dva zápory nevadí, pak vás asi B-17 nezklame.

více o hře na WOL - recenze (80 %), patch, screenshoty, preview, novinky

F1 World Grand Prix 99
Obrázek zdroj: tisková zpráva I přes poměrně velkou konkurenci na poli simulátorů F1 se pokusil se svou troškou do mlýna přispět i Eidos hrou F1 World Grand Prix 99 od belgického týmu Lankhor. Ta, jak je z názvu zřejmé, obsahuje sezónu 1999, což ji v době vydání v první polovině loňského roku trochu znevýhodňovalo oproti F1 2000 od EA. Jinak se jedná o průměrnou hru, která ničím nezklame, ale ani ničím nepřekvapí. Další edice je plánována už na tento měsíc pod názvem F1 World Grand Prix 2001.

více o hře na WOL - recenze (60 %), demo

Tony Hawk 2 Pro Skater
Obrázek zdroj: tisková zpráva Nestává se často, aby konverze hry z Playstation na PC dopadla tak dobře, jako právě simulace jízdy na skateboardu s názvem Tony Hawk 2 Pro Skater od Activision. Oproti jedničce bylo přidáno větší množství vylepšení jako nejrůznější nové triky nebo komba, což asi něco řekne jen náctiletým "skejťákům" :) Ale i my ostatní jsme u této hry strávili hodně času, neboť kromě kvalitního provedení obsahuje i dva jednoduché editory - postav a skateparků. Když k tomu přidáte fakt, že schopná konkurence v tomto žánru prakticky neexistuje, je Tony Hawk 2 jasnou volbou.

více o hře na WOL - recenze (95 %), demo, cheaty

 NEJLEPŠÍ SPORTOVNÍ HRY ROKU
O dominanci EA Sports na poli sportovních her jsme už hovořili výše, takže vaše hlasování asi ani nemohlo dopadnout jinak, než vítězstvím posledního dílu hokeje a fotbalu právě od mistrů z tohoto oboru. Žádná jiná pořádná sporotvní hra vlastně ani nevyšla a série NHL Championship od Fox Interactive vloni skončila. Z obvyklé úspěšné trojky od EA chybí jen NBA Live 2001, které se letos vůbec poprvé několik měsíců opozdilo a vychází na trh až nyní.

1.místo: NHL 2001 - 51% hlasů
Obrázek zdroj: tisková zpráva Kdo škodolibě očekával, že EA Sports se svou sérií NHL usnou na vavřínech a jen aktualizují soupisky týmů, musel být zklamán. NHL 2001 přineslo tak velké množství novinek oproti předchozím dílům, že to snad ani žádný příznivec hokeje neočekával. Pokud mám být konkrétní, byl to například tzv. "momentum efekt" (jakési váhy štěstěny podle momentálního tlaku jednoho týmu) nebo rozdělení hráčů podle jejich atributů (normální hráč, střelec, rváč). Značného vylepšení doznaly i animace v přerušení hry a vůbec grafika celkově. Diváci už nejsou jedna velká ošklivá textura a na lavičce dokonce hřmí nervózní trenér. Takovou třešničkou na dortu pak byla stejně jako u NHL 99 kompletní česká lokalizace s namluvením úvodu utkání Petrem Vichnarem. Co víc si ještě přát?

více o hře na WOL - recenze (95 %), demo, screenshoty, cheaty, patch, covers

2.místo: Grand Prix 3 - 19% hlasů
Obrázek zdroj: tisková zpráva Grand Prix 3 od Microprose a speciálně od Geoffa Crammonda byl po několik let nejočekávanějším simulátorem F1 a nebylo tak vůbec jasné, co z toho nakonec po 4 letech vznikne (vzpomeňme na propadák dlouho očekávané Daikatany). Obavy se nakonec ukázaly liché, neboť Crammond dokázal, že umí udělat skvělý simulátor. Kvalitní grafika a především skvělá hratelnost naplnily představy fanoušků a je jen škoda, že v některých rysech se hra nevyhnula problémům způsobených odkládáním hry. Mám na mysli především licenci pouze na sezónu 1998, čehož si jsou ostatně u Microprose vědomi a na léto připravují přídavek s novější sezónou. Nutno také podotknout, že se nejedná o skutečně hardcore simulátor F1 - ten ostatně loni žádný nevyšel.

více o hře na WOL - recenze (90 %), demo, video, screenshoty, patch

3.místo: FIFA 2001 - 16% hlasů
Obrázek zdroj: tisková zpráva Fotbalová série FIFA byla vždy co se popularity týče tak trochu ve stínu za hokejem od EA Sports, ale její poslední verze se podle mého názoru svými kvalitami NHL vyrovnala, né-li ho překonala. Ač se některým recenzentům nelíbí stále stejný herní systém a nemožnost přenastavení ovládácích kláves, přinesla FIFA 2001 poprvé po letech kompletně nový grafický engine a všechny výhody s tím spojené (diváci na tribunách, lavička s náhradníky, efektní světla apod.). Hráči jsou o něco vyšší než v předchozích dílech, čehož si nelze nevšimnout při parádních animacích například po vstřelení gólu.

více o hře na WOL - recenze (90 %), demo, video, screenshoty, cheaty

4.místo: Superbike 2001 - 8% hlasů
Obrázek zdroj: tisková zpráva EA Sports nás každý rok zásobují nespočetným zástupem sportovních her a ani superbiky nejsou výjimkou. Letošní rok byl v tomto směru trochu netradiční, neboť u EA stihli vydat Superbike hned dvakrát. Poprvé brzy na jaře a pak v září. Proto ani nepřekvapí, že mezi oběma verzemi jsou rozdíly vskutku minimální. Obě se ale mohou pyšnit velice věrným a realistickým zpracováním jízdy na motorce a i grafika je na vysoké úrovni. Pro české hráče je trochu škoda, že jde o simulátor u nás přeci jen ne tolik populárních superbiků, a ne o klasické závody Moto Grand Prix v nižších objemových kubaturách.

více o hře na WOL - recenze (85 %), demo, screenshoty

5.místo: F1 2000 & F1 Championship Season 2000 - 6% hlasů
Obrázek zdroj: tisková zpráva Další hrou, kterou EA stihli vydat během roku dvakrát, jsou tyto dva simulátory F1. Ten první, F1 2000, měl v sobě ještě některé dětské nemoci, které při vzniku nové hry často nastávají. Především šlo o hardwarovou náročnost, která například způsobovala, že v okamžiku startu se hra stávala nehratelnou. Zamrzela také absence změn počasí. Tyto nedostatky z větší části vyřešila na podzim vydaná edice hry s názvem F1 Championship Season 2000. Jinak hrám se nemůže upřít velice pěkná grafika a dalším velkým plusem, zvláště pro širší hráčskou veřejnost, jsou aktuální licence na jezdce, týmy, reklamy atd. V tomto směru nemá (díky penězům) EA konkurenci. Určité mezery má stále hra v simulaci jízdy samotné a to by měl být směr, kam EA upře svoji pozornost.

více o hře na WOL - recenze F1 2000 (70 %), patch, recenze F1 Champ.Season 2000 (80 %), demo

pořadí v žánru sportovních her podle redakce WOL:
1. Grand Prix 3
2. NHL 2001
3. FIFA 2001


 NEJLEPŠÍ SIMULÁTORY ROKU
Pozoruhodné na nejlepších simulátorech loňského roku je fakt, že na prvních třech místech se umístily hry od Microsoftu. Zdá se, že dávné časy, kdy byl Microsoft se svými pokusy o hry jen k smíchu, jsou definitivně pryč a i letos nám toho předvede dost zajímavého jako třeba Microsoft Train Simulator. Také se možná budete divit, proč mají všechny uvedené tituly tak vysoké hodnocení - je to jednoduše kvůli tomu, že se jedná vždy o nejlepší hru v daném žánru, nic lepšího prostě vloni a možná ani dříve nevyšlo.

1.místo: Mechwarrior 4: Vengeance - 37% hlasů
Obrázek zdroj: tisková zpráva Další díl populární mechovky Mechwarrior 4 s podtitulem Vengeance těžil z úspěchu a zaběhnutého schématu předešlých dílů. Zůstala především skvělá zábava, vylepšena byla opět grafika, a tak zamrzí jen některé drobné chybičky, z nichž asi největší je nedotažená umělá inteligence nejen vašich spolubojovníků, ale i nepřítele. Místy je ve hře poznat, že jde již o čtvrté pokračování, u kterého se již těžko objevují nové nápady. Přesto představuje Mechwarrior 4 velmi kvalitní a zábavnou hru.

více o hře na WOL - recenze (90 %), demo, screenshoty, trailer, videa, preview

2.místo: Crimson Skies - 31% hlasů
Obrázek zdroj: tisková zpráva Akčně laděný simulátor Crimson Skies se stal příjemným překvapením loňského roku. Microsoft v něm vsadil na něco jiného než na realitu - letový model je vyloženě akční a přítomná letadla jsou jemně řečeno netradiční. Hra vás ale strhne skvělou atmosférou a dějem. Crimson Skies je situován do fiktivních třicátých let, kdy se veškerá doprava děje pouze vzduchem. Ten je navíc prolezlý samými piráty a jedním z nich se stáváte i vy. Kromě nápaditých misí potěší hromadu lidí i jednoduchost ovládání, která pramení z akčního letového modelu.

více o hře na WOL - recenze (90 %), demo, screenshoty, patch, preview

3.místo: Combat Flight Simulator 2 - 16% hlasů
Vzhledem k tomu, že jsem fanda do simulátorů z druhé světové války, těšil jsem se na loňský podzim, kdy vyšly tři hry takové simulátory. Hned první z nich mě okouzlil. Šlo samozřejmě o Combat Flight Simulator 2 od Microsoftu, který nás po dlouhé době opět zavedl na pacifické bojiště. Kromě toho mě zaujal i opravdu povedeným zpracováním, které už začíná být u Microsoftu (respektive v jeho hrách) zvykem. Nádherná grafika, kvalitní letový model včetně poškození a hlavně atmosféra dělají z této hry špičku ve svém oboru. K dokonalosti chybí snad jen dynamické kampaně a lepší AI ostatních pilotů. CFS2 má stejně jako další letecké simulátory od Microsoftu jednu výhodu - velkou rozšiřitelnost. Už dnes můžete najít na internetu stovky přídavných misí, desítky kampaní i hromadu nových letadel, což přispívá k popularitě simulátoru.

více o hře na WOL - recenze (95 %), screenshoty, přídavky, preview


4.místo: Enemy Engaged: Comanche vs Hokum - 10% hlasů
Obrázek zdroj: tisková zpráva Jeden ze tří „jarních“ vrtulníkových simulátorů a s odstupem doby lze konstatovat, že nejlepší. Firma Razorworks odvedla kvalitní práci, ostatně vycházela z předchůdce Apache vs. Havoc, se kterým lze mimochodem hru i propojit. Zalétat si můžete ve dvou naprosto odlišných vrtulnících a ve třech dynamických kampaních s atraktivními náplněmi misí. Hra je pěkně a reálně zpracovaná (z toho pramení ale složitost ovládání) a jedná se asi o nejkomplexnější vrtulníkový simulátor, přestože prakticky v ničem není převratný.

více o hře na WOL - recenze (90 %), demo

5.místo: Starlancer - 6% hlasů
Obrázek zdroj: tisková zpráva V první polovině loňského roku na nás čekal slibný vesmírný simulátor Starlancer od Digital Anvil. K originálnímu příběhu o konfliktu mezi USA a Ruskem, kdy jste mohli hrát jen za Rusy, se přidal i kvalitní design misí, a spolu s ucházející grafikou to značí jeden z nejlepších vesmírných simulátorů vůbec. Jedinou kaňkou je trochu přehnaná obtížnost, která může hodně hráčů odradit.

více o hře na WOL - recenze (90 %), demo, cheaty


pořadí v kategorii simulátorů podle redakce WOL:
1. Combat Flight Simulator II
2. Crimson Skies
3. Enemy Engaged: Comanche vs Hokum

 NEJLEPŠÍ HRA ROKU 2000
Zvětšit zdroj: tisková zpráva Konečně jsme se prokousali všemi deseti tématickými žánry a nadešel čas pro vyhlášení celkově nejlepší hry loňského roku podle vašeho hlasování. Jelikož bylo odevzdáno několik stovek hlasů, dá se výsledek považovat za poměrně reprezentativní a troufám si tvrdit, že podobný názor sdílí i většina ostatních hráčů, kteří v naší anketě nehlasovali. Za zmínku také stojí fakt, že výsledky v této kategorii se přesně shodují s tipy na nejlepší hry roku podle redakce. Hrou roku 2000 se tedy stává:

1.místo: Deux Ex - 38% hlasů
Neskrývám, že mě DeusEx nadchl, a že to je můj kandidát č.1 na hru roku. Je to hra, která mě po hodně dlouhé době dokázala přikovat k monitoru na dlouhé hodiny neskutečné pařby. Rozhodně ale tato hra není pro každého, především příznivci bezhlavé akce typu Q3A nebo UT by se měli poohlédnout po něčem jiném. To samé platí i pro málo trpělivé jedince, neboť s těmi by to z dlouhého nahrávání/ukládání pozic mohlo praštit o zem (občas mají save pozice až 30MB). Pro nás ostatní a především pro příznivce System Shocka je však DeusEx pravým požehnáním v současném proudu málo nápaditých, až nevýrazných her
- MB


2.místo: No One Lives Forever - 20%
Perfektní hra se skvěle navozeným příběhem a atmosférou. Určitě nejlepší single-player akční hra od dob Half-Life, co k tomu víc dodat? Svědčí o tom ostatně to, že jsem těch 25 hodin čistého času, které mi zabralo dohrání této hry, přerušoval jen opravdu nezbytným činnostmi (spánek, jídlo a WC :) Nemůžu proto jinak, než dát hře plné bodové ohodnocení, což dělám mimochodem vůbec poprvé a konám tak s naprosto čistým svědomím.
- Leon


3.místo: Need for Speed: Porsche Unleashed - 16%
I přes několik drobných nedostatků je Need For Speed: Porsche Unleashed vynikající a hodně zábavnou hrou a to především díky propracovanému Evolution módu, dokonalé grafice a povedeným tratím. Jsem si jistý, že EA udělali krok tím správným směrem a ještě se více vzdálili konkurenci na poli závodních her, která je dnes tak na úrovni třetího dílu NFS. Bravo EA.
- jd


4.místo: The Sims - 14%
The Sims jsou určeni především pro zatvrzelé zastánce Sim sérií, vhodné jsou též pro začínající rodiny hodlající žít v Americe. Roztomilá grafika a spousta možností vybavení domácnosti se rychle přemění na stereotyp, ve kterém si musíte položit otázku: 'Proč to vlastně hraju?'
- ACE


5.místo: NHL 2001 - 12%

Pokud se na NHL 2001 podíváme v celkovém měřítku, dostaneme další výtečné pokračování této nekončící ságy a z mého vlastního pohledu dokonce nové NHL tak trochu předčilo má vlastní očekávání. Ovšem desítku v hodnocení si schovám zase na nějaký další ročník, protože přeci jenom pár mušek tu je a mezi nimi i chybějící flaška na brance, která mě opravdu štve. Snad to do příště bude zase v pořádku :)
- Bergy


Doufáme, že se Vám našich pět dílů ohlédnutí za nejlepšími akčními hrami, strategiemi, RPG & adventurami a závody & rallye roku 2000 líbilo a že jsme vám pomohli v orientaci, ke které loňské hře se stojí za to vrátit či si ji ještě dodatečně obstarat.

Leon & jd




Leon&jd

Nejnovější články