Nejlepší hry roku 2002
zdroj: tisková zpráva

Nejlepší hry roku 2002

3. 1. 2003 15:00 | Téma | autor: Redakce Games.cz |

Rok 2002 máme již za sebou a tak je nasnadě, že se nyní objevují různé ankety a vyhlašování cen za nejlepší hry uplynulého roku.

My jsme pro vás dnes připravili takový výtah nejdůležitějších ocenění, která byla udělena vybranými zahraničními herními webziny GameSpy, GameSpot, XGR a pro doplnění ještě jakýsi CWN. Každý z výše uvedených užíval při svém hodnocení jiného dělení titulů i cen samotných, ale pro představu vám tato zpráva určitě stačit bude. Konečně čtěte dál a porovnejte svůj vlastní vkus s vkusem jiných. Pochopitelně vzhledem k tomu, že se náš webzin zabývá především PCéčkovými hrami, bude řeč povětšinou o cenách, které byly uděleny PC titulům.
Nejlepší akční hrou roku byla na GameSpy označena GTA 3, přičemž šlo navíc o kategorii věnovanou single-playerovým titulům. Cenu za nejlepší multiplayerovou akci zde získal Battlefield 1942. Stejný vkus v případě Battlefield 1942 měl i GameSpot a CWN. GameSpot přitom udělil této hře ještě ocenění za největší překvapení roku 2002 a XGR jej považuje za nejlepší PC hru vůbec. Co se týče SP akčních her, za svého favorita si GameSpot vybral No One Lives Forever 2, na čemž se shodli s GameSpy, kde hra obdržela i zvláštní ocenění co se muziky týče. CWN pro jistotu nehodnotil konkrétně single-player hry zvlášť, ale jako obecného vítěze z akčních her vyhlásil Unreal Tournament 2003, v čemž se shodl s XGR. XGR však mělo svého vyvoleného i pro SP tituly, a to Medal of Honor: Allied Assault a jeho datadisk Spearhead, který GameSpy i GameSpot ohodnotili za zvuk. UT2003 získalo na GameSpotu navíc cenu za technicky nejlíp zpracovanou grafiku a také GameSpy této hře udělilo cenu za nejlepší grafiku.

Kategorii RPG roku 2002 ve dvou případech vyhrála hra Elder Scrolls III: Morrowind (GameSpy, XGR). Gamespot však našel zalíbení v Neverwinter Nights. Ohledně strategií se naopak shodli GameSpy s GameSpotem, když za nejlepší označili Medieval: Total War. GameSpot své hodnocení doplnil ještě o nejlepší multiplayerovou strategii, za kterou si vybral Warcraft III: Reign of Chaos, jíž zároveň považuje za celkově nejlepší PC hru roku 2002. Maníkům z XGR se ze strategií však nejvíce zamlouvala Age of Mythology.

Dalšími kategoriemi se už zabývali pouze GameSpy s GameSpotem. Za nejlepší adventuru roku 2002 tak byla shodně prohlášena Syberia, kterou GameSpot navíc ocenil ještě co do uměleckého grafického zpracování. Neshoda panuje v oblasti závodních her. Zatímco GameSpy se nejvíce líbí NASCAR Racing 2002 Season, GameSpot si libuje v Rally Trophy. Ani v ohodnocení sportovních her nenašli tyto webziny shodnou řeč, když jeden z nich označil za nejlepší Tiger Woods PGA Tour 2003 a druhý Madden NFL 2003.

Spíše už jen pro zajímavost jsou informace o dalších speciálních cenách, které udělil GameSpot. Např. Mafia jím byla odměněna cenou za nejlepší hudbu, Freedom Force má podle něj nejlepší příběh, nejlepší budgetovou hrou byl označen Serious Sam: Second Encounter, nejzdokonalenějším pokračováním byl prohlášen Hitman 2 nebo datadiskem DAoC: Shrouded Isles (CWN si vybrali Ghost Recon). Největším zklamáním roku prohlásil GameSpot tolik očekávanou Civilization III: Play the World a nejhorší hrou roku Daemonworld: Dark Armies. Pokud jde o celkově nejlepší hru roku 2002, GameSpy našlo svého favorita v titulu Metroid Prime, akční adventury od Retro Studios a Nintenda pro Gamecube. XGR zase ve Splinter Cell pro Xbox. Pro podrobnější informace následujte odkazy ke zdrojům.

zdroj: GameSpotGameSpyXGRCWN

korgull

Nejnovější články