zdroj:
tisková zpráva
Hlavní událost každého roku, veletrh Electronic Entertainment Expo v Los Angeles, máme zdárně za sebou. Než se herní scéna vzpamatuje z několikatýdenního workaholikování od časného rána do pozdní noci nebo z dlouhé cesty přes půlku zeměkoule, vracíme se k E3 formou ankety. V ní jsme oslovili většinu českých i slovenských vývojářů nebo distributorů a pár známých osobností, aby se s čtenáři podělili o svůj pohled na předváděné nebo oznámené hry na výstavě. Protože jak známo, chalozpěv v každé tiskové zprávě obvykle nevypovídá vůbec o ničem. Mnohem přínosnější je dozvědět se názory odborníků, kteří díky dlouholetým zkušenostem umí oddělit zrno od plev - resp. vypíchnout, jaké chystané tituly budou stát opravdu za to a vyplatí se do nich vkládat velké naděje. Položili jsme proto všem dvě relativně jednoduché otázky:
A) Jaké jsou podle vašeho názoru tři nejzajímavější hry předváděné nebo oznámené na výstavě E3 a čím vás zaujaly?
B) Co vás na letošní E3 nejvíce zklamalo?
Bára Veselá, PR manažerka Cenegy Czech
1. Hitman: Blood Money - Hitman hry se mi líbí vždycky. Chlapi mají Laru a my máme Hitmana :-) Mimo to, že je to mimořádný krasavec, může nový Hitman používat nové způsoby likvidace lidí a úplácet policisty. Další věc, která mne zaujala je, že v malé obrazovce v rohu může hráč pozorovat věci, které se dějí "za jeho zády" a které jsou důležité pro další příběh hry.
2. King Kong byl vážně ohromující. Atmosféra hry je naprosto dokonalá a moc se těším na finální produkt. Moc jsem se na uzavřenou prezentaci hry na UBI stánku těšila a musím přiznat, že hra nebo ukázka ze hry předčila moje očekávání. Moc se mi líbilo například to, jak se mění vidění postavy, za kterou hráč hraje v momentě, kdy je postava raněná.
3. Všechny hry na Xbox 360 - Microsoft se pochlapil a představil nový Xbox 360, který se tedy opravdu nemá za co stydět. Design samotné konzole je moc povedený a grafika všech her, které jsem viděla byla opravdu výborná.
Nic mě na E3 nezklamalo.
Jan Herodes, produktový manažer Cenegy Czech
1. King Kong – predvedena ukazka ze hry byla jednim slovem uzasna. Jestli tempo sledu deju a akci vydrzi i u finalni hry, dostane pro me pojem FPS uplne novy rozmer.
2. Elder Scrolls IV: Oblivion – muluju RPG a predevsim tuto serii, proto. Je to ciste osobni zalezitost. Uz abych ale zacal setrit na novy HW...
3. Prey – sci-fi pribeh automechanika zachranujiciho sam sebe, pritelkyni a kdyz teda nedate, tak i celou planetu, to zni jako krasny kyc, ne? Nastesti ale zpracovani hry a prehrsle unikatnich napada a postupu naznacuji naprosty opak. Jsem na tento projekt hodne zvedavy.
Zklamanim je mnozstvi lidi. Navstevnost E3 opet vzrostla a nekdy neni proste v lidskych silach se dostat k nektere z predstavovanych her jinak, nez si pockat pekne par desitek minut. Kdyz to vynasobite mnozstvim her, ktere chcete alespon videt, vyjde vam, ze nemate naprosto zadnou sanci vse stihnout. A co vic... priste to bude ZASE horsi. Teda z meho pohledu. Vystavovatele a poradatele jsou urcite stastni.
Ján Turan, hlavní programátor 3D People (Kult: Heretic Kingdoms)
1. Hellgate: London - jednoznačne najlepší filmeček čo vyšiel počas E3, samozrejme je to pocta skôr pre štúdio Blur než pre Flagship, ale je vidieť, že Blizzardí pôvod obchodnej taktiky chlapcov od Flagshipu sa nezaprie. Hra samotná až tak skvele nevyzerá, ale to platilo viacmenej aj pre hry od pôvodného Blizzardu. Táto hra môže veľmi prekvapiť!
2. Elder Scrolls IV: Oblivion - V pohybe to prekvapivo vyzerá ešte lepšie ako na obrázkoch. Bethesda má naozaj vynikajúcich grafikov a prostredie vyzerá ako živé. Pozor ale, v niektorých článkoch sa ľudia sťažovali že predvádzaná verzia mala dosť veľké výpadky čo sa týka FPS (a to hra určite bola predvádzaná na tom najlepšom čo na trhu je). Bude to pravdepodobne vyžadovať poriadne delo :(
3. Gothic 3 - na treťom mieste sa u mňa "prekvapivo" objavilo zase RPG. Mohol som tu spomenúť možstvo iných titulov (Alan Wake, Prey, King Kong, Gears of War), ale osobne som zaujatý práve RPG hrami :-) A Gothic už len pre odvážny posun hry tak trochu do pravekých dôb si to zaslúži.
Dosť ma sklamalo Sony ktoré prezentovalo kvalitu PS3 aj pomocou predrenderovaných filmečkov (MotorStorm, Killzone 2 ...), pričom evidentne mlžili o tom, či sa jedná o realtime alebo nie. A obhajovať sa následne vyjadrením, že síce filmečky sú predrenderované, ale tak nejak to bude vo finále vyzerať realtime, je dosť podpásová technika.
Celkovo aj samotné E3 dosť sklamalo, nebyť prezentácie nových konzol (ale tie boli už odprezentované aj pred E3) som si nevšimol, že by niekto ohlásil nejakú veľkú bombu. Z môjho (RPG) pohľadu sa veľké firmy ako Blizzard alebo Bioware venovali E3 len okrajovo a očakávané ohlásenie alebo prezentovanie titulov ako Diablo 3 prípadne Dragon Age, Neverwinter Nights 2, atď sa nekonalo.
Jarek Kolář, šéf Pterodonu
Tak jako je GDC výstavou pro vývojáře, tak E3 je výstava pro manažery, kteří si udělají pár dnů volno v LA a pak pro novináře, kteří uloví několik senzací. Těmito senzacemi myslím například neuvěřitelné trailery z her, které však s hrou nemají nic společného. Typickým příkladem je letošní prezentace Killzone 2, která ukázala fantastické video, což jak se později zjistilo, je však pouze render, který se připravoval více jak 5 měsíců. Samozřejmě se E3 objeví pár nových projektů, nebo hratelné verze připravovaných projektů, což zajímavé určitě je.
Vzhledem k naší momentální intenzívní práci na projektu Vietcong 2 však události spojené s letošní E3 příliš nesledujeme. A ačkoliv byl VC2 na výstavě zastoupen, neměli jsme čas připravit nějakou speciální prezentaci nebo se výstavy zúčastnit. Museli jsme dát přednost práci na vlastní hře.
Jiří Rýdl, PR manažer ALTAR interactive
1. Halo 3 - o tom jsme se sice moc nedozvedeli, ale protoze Halo 1 a 2 jsou moje asi nejoblibenejsi tituly na XBOX a protoze se tesim na XBOX 360, budu tento titul bedlive sledovat!
2. The Witcher - v tomto pripade me zaujal predevsim vizualni pokrok, ktery tato hra polskeho studia CD Projekt za posledni rok ucinila, ale na hru jsem zvedav i proto, ze knihy Andreje Sapkowskeho mam velmi rad. Uvidime.
3. No a protoze strilecky me bavi, zaujal me i neskutecny trailer na KillZone, ovsem je otazka, jak se podari podobnou atmosferu vyvolat i ve hre.
Nejvetsim zklamanim je pro me asi design noveho XBOXu, daleko vic se mi libi Nintendo Revolution, ale kdovi, treba si zvyknu.
Karel Matějka, hlavní grafik Centauri Production (Gooka 2)
Kdybych hodnotil jen podle traileru, co na me nejvic zapusobily, tak to bude rozhodne Killzone 2 a Hellgate: London. Ale sou to jen videa :( Zustanu radsi verny tomu, k cemu mam vztah.
1. Gothic 3 - Tato serie mi zacina byt daleko blizsi nez Elder Scrolls, sice budou porad ve stinu Bethesdy, ale naskok mohutne dohaneji. V cem me utvrdily i vypustene materialy.
2. Heroes of Might and Magic V - Desil jsem se prechodu do 3d od prokreslene grafiky, coz vyvrcholilo 4. dilem, ale vse je zpet na nejlepsi ceste stat se opet navykovou hrou na nekolik let dopredu. Vypada to, ze odkoupeni prav UbiSoftem nebylo nakonec az tak spatne.
3. Gran Turismo 5 - I kdyz trailer byl dost haneny, ja jsem si v tom svoje nasel. Prace techniku v depu me ani moc netankuje, ale co me dostalo, bylo nadherne prokreslene prostredi kolem trati. Nekonci jen debilni deskou stromu sto metru od vozovky. Nekdo muze rict, ze Project Gotham Racing 3 vypada lip... Proste, na GT mi nesahejte, jo? :)
Zklamáním je Fahrenheit. Pred drahnou dobou to vypadalo na luxusni zalezitost, bohuzel se z toho pomalu stava krute zastarala obludnost a vydane shoty me totalne odradily. Mimo misu - Pariah, ktery byl spis nez prezentovany na E3, v techto dnech dokoncen, a do ktereho sem vkladal hodne nadeji me neuveritelne zklamal. Trosku nam to zastaralo, panove, ze?
Lukáš Codr, herní vývojář a novinář
1. The Movies - Originální nápad, zajímavé ovládání, netradiční prolínačka žánrů a skvělé možnosti - co víc dodávat?
2. Elder Scrolls IV: Oblivion - I když nepatřím k fandům žánru RPG, tak se na Oblivion hrozně moc těším. Už dlouho jsem si žádnou podobnou hru nezahrál, ale když jsem viděl obrázky a videa, tak udělám výjimku.
3. Spore - Prezentačku Spore jsem viděl už na GDC a jestli se bude hrát aspoň z poloviny tak dobře, jak Will Wright slibuje, budu mít na dlouhé měsíce o zábavu postaráno. Celý ten princip evoluce se mi prostě líbí....
Z neherních věcí se těším hlavně na karty s hardwarovou podporou fyziky - první filmečky od AGEIA vypadají hodně dobře a dá se jenom tušit, jaký potenciál bude mít hardwarová fyzika do budoucna.
Největší zklamání? Nejspíš všechna ta "konceptová videa", která marketing konzolových firem s gustem předváděl jako in-game záběry z next-gen konzolí (typickým představitelem téhle skupinky je třeba Killzone 2). Začíná to trochu připomínát frašku kolem "opravdových" screenshotů z Amped, když před lety vycházel Xbox.
Marián Holler, Cauldron
Hellgate London vyzerá dobre a keďže na tom pracujú ľudia, ktorí sa podieľali aj na Diablo 2, tak som veľmi zvedavý, ako to dopadne. Auto Assault vypadá ako zaujímavé multiplayerové Demolition Derby, rad by som si zahral. Najviac ma zaujala prezentácia PS3 a jej schopnosti, hry vyzerali perfektne, určite si treba pozrieť...to bolo podľa mňa najzaujímavejšie z celej E3. No a sklamal ma Xbox so svojim prístupom k spätnej kompatibilite, takže som veľmi zvedavý, ako to nakoniec vyriešia.
Martin Schovanec, manažer Tiscali GameShopu/(X)zone
1. Elder Scrolls IV: Oblivion - Série Elder Scrolls je povinost pro všechny RPG maniaky a Oblivion má u mě již rezervované místo v poličce. Když se před pár měsíci objevili první obrázky ze hry, tak jsem vykřikl "To snad není ani možné!". Po několikátém shlédnutí nového traileru vím, že to možné je a po grafické stránce se o hru vůbec nebojím a pokud se tvůrcům povede vytvořit opět stejně rozlehlý svět jako v Morrowindovi s méně hluchými místy, tak to pro mě bude hra roku 2006.
2. Heroes of Might & Magic V - Nad 1-4 dílem jsem strávil nespočet hodin zábavy a provařená hláška "ještě tuhle misi a jsou spát" u ní platila mnohonásobně. Mnoho zarytých fandů série se bojí, že by předělání do 3D mohlo hře ublížit, podle obrázků prezentovaných na E3 se toho vůbec nebojím a pokud nebude muset hráč nějak často vekslovat s pohledem kamery, tak to bude jen ku prospěchu celkové atmosféře hry. Uvídíme, jak se autorům povede vyladit souboje a zda dokáží vzít to nejlepší z 3. a 4. dílu a doplní o pár dobrých inovací ze série Etherlords.
3) Killzone 2 - I když jsem dosud odolával tlaku konzolí, po shlédnutí trailerů na hry pro chystanou PlayStation 3 a hlavně toho na hru Killzone 2 se obávám, že spolu s dalšími PC-čkáři, které už také nebaví závod ve zbrození svých PC mazlíčků nejnovějšími modely grafických karet a procesorů, si půjdu na jaře 2006 stoupnout do fronty k nejbližší prodejně Sony. Na traileru z E3 (byť se údajně jedná jen o renderovaný filmeček, který asi nemá nic společného s vlastní hrou) mě upoutala a nadchla atmosféra boje, která vtáhne a nepustí. Teď už "jenom" 100 cm plazmovou širokoúhlou televizi, repráky v každém koutě obývacího pokoje a hooooodně pohodlné křeslo :)
Nenazval bych to zklamáním jako spíše pozastavením nad grafikou v prezentovaných screenshotech ze hry. Pokud se podíváte na obrázky z her Oblivion, Gothic 3 a dalších pecek plánovaných na jaro 2006 (i když kdo ví, jestli je pětkrát neodloží) a pak třeba na OFP2 nebo jiné hry plánované nejdříve na konec roku 2006, tak musí být jasné, že co se grafiky týče, je to celkem zklamání a grafika je zastaralá ještě dřív, než hra vyšla. Naštěstí času na vylepšení je ještě spousta a u Flashpointu jedničky grafika také nehrála první housle a přesto je neúspěšnější českou hrou ve světě. Takže držme palce, aby se zadařilo i pokračování.
Patrik Pavelka, zakladatel ProGamers
1. F.E.A.R. (PC) - O této hře sice už víme nějakou dobu, to ale nic nemění na faktu, že pořád vypadá nádherně. Stačí se podívat na jakékoliv video. Navíc Monolith neztratil i přes úlety jako Contract J.A.C.K. (ta velká písmena s tečkami se v Monolithu evidentně líbí) mou důvěru v něj jakožto v tvůrce kvalitních her, a tak jsem přesvědčen, že na první pohled zmateně znějící kombinace akce ala Matrix, japonské hororové školy a zpomalování času může být ve výsledku velmi zajímavá a zábavná, a že se může jednat o titul nabízející podobné herní zážitky jako referenční Half-Life 2.
2. Killzone 2 (PS3) - Kdokoliv viděl ten úchvatný trailer mi jistě dá za pravdu, že Killzone 2 se postarala o jednu z největších senzací letošní E3. Vypadá to naprosto neuvěřitelně, mnohem líp, než jak jsem si já osobně kdy next-gen hry představoval. O to nadějnější a slibnější jsou slova Jacka Trettona, výkonného Vice Presidenta SCEA, který v rozhovoru pro americkou televizní stanici G4 opakovaně prohlásil, že se jedná o záběry přímo ze hry. Snad mluvil pravdu. Každopádně je jasné, že se do budoucna máme na co těšit. Tady mé nadšení samozřejmě nepatří jen Killzone 2 samotné, ale vůbec celé nadcházející generaci konzolí a her. Můžeme se jen nechat překvapit, co všechno pro nás vývojáři přichystají teď, když mají k dispozici takový výkon.
3. Burnout Legends (PSP) - Burnout jsou závody aut, kde je maximální důraz kladen na vjem rychlosti a zábavu, ne na realistickou simulaci. Za oslepujícího reje jisker natlačujete soupeře před protijedoucí kamion, apod. Už původní série byla velmi úspěšná, ale teď britští Criterion Games pricházejí s verzí pro Sony PSP a možností provádět podobné kousky na záchodě nebo ráno v autobuse. Dle mého názoru se teprve teď začínají objevovat tituly, které líp odhalí skutečné možnosti Sony PSP a předvedou nám, jaký kus cesty jsme od digihry s vlkem chytajícím vajíčka za těch posledních pár let ušli.
Největší zklamání: Final Fantasy VII Tech Demo (PS3). Každý skutečný fanoušek RPG her, který se oprostil od předsudků a přenesl se přes nepřirozeně velké oči postaviček a dětskou image hry, měl možnost zjistit, že za naivistickým pojetím Final Fantasy VII se skrývá jedno z nejlepších RPG všech dob, které se svou epochálností dotahuje na giganty jako Hvězdné války apod. Jedná se o jeden z mála titulů, které vám připomenou, proč vlastně hrajete hry. Na tiskové konferenci Sony uspořádané při příležitosti představení PlayStation 3 bylo uvedeno krátké video předvádějící, jak by tato osm let stará hra mohla vypadat za použití současných technologií. A nutno dodat, že moc hezky :). Bohužel zároveň jsme se dozvěděli, že se jedná pouze o technologické demo a že v současné době nemá tvůrce hry, Square Enix, v tomto směru žádné další záměry. Tak snad příště.
Pavel Mondschein, lokalizační oddělení CD Projektu
1. Alan Wake - Hry od Remedy si už tradičně udržují svoji kvalitu - a to nejen po technické stránce, ale také po té příběhové. No a když se rozhodnou udělat "psychologický akční thriller", tak to bude rozhodně stát za to. O nádherné grafice asi není třeba mluvit.
2. Zaklínač - Jakožto milovníka tvorby Andrzeje Sapkowského mě pochopitelně potěšily nové informace a obrázky ke hře Zaklínač. Na tenhle titul se těším nejen z loajality k zaměstnavateli :), ale také pro zajímavě ztvárněné boje, systém lektvarů a v neposlední řadě také díky možnosti vcítit se do role bělovlasého Geralta.
3. UFO: Aftershock - UFOmánie mě chytila už u prvního dílu a do této chvíle mě nepustila. Pokud autoři splní vše, co slibují, tak mě čeká asi hodně bezesných nocí - zdá se totiž, že odstraní všechny nedostatky, jež mi u předchozího dílu vadily, a že to tedy bude nejlepší UFO, jaké spatřilo světlo světa.
Zklamání - Nedá se říct, že by to bylo vysloveně zklamání, jako spíš debakl: pokud mi něco neuniklo, ani tentokrát se na E3 neobjevila rádobykonzole Phantom. Společnost Infinium Labs sice určitě přijde s nějakým dozajista dojemným vysvětlením, proč tomu tak je, ale to nic nezmění na faktu, že tím tahle firma přichází i o ten zbyteček důvěryhodnosti, který doposud měla.
Pavol Galko, marketingový manažer CD Projektu
Na E3 som tento rok osobne nebol, takže mám len sprostredkované info z internetu. Pokiaľ viem tohtoročné E3 neprinieslo žiadne obrovské odhalenie pre PC, ale dôležité bolo predstavenie nových konzol - xBox 360, PS3 a Revolution. Najzaujímavejšie veci sa tak mohli stať na prezentáciách za zatvorenými dverami, ako napr. minulý rok prvá neverejná prezentácia pre médiá Zaklínača na upravenom Aurora Engine a tento rok jeho prestavenie svetovým vydavateľom. Tento ročník E3 bol pravdepodobne medzníkom aj pre Valve, ktoré si hľadá/našlo nový spôsob, ako dostať po rozvode s Vivendi celosvetovo HL2 do obchodov.
Z hier, ktoré boli prezentované na E3 sa najviac teším na trojicu Call of Duty 2, Quake IV a FEAR. Všetky tri vyzerajú podľa toho čo som videl výborne. Call of Duty 2 bude v ČR naozajstný hit predvianočného obdobia. Po tom čo STALKERa pravdepodobne opäť odložia, je práve FEAR mojím čiernym koňom pre tento rok.
Najviac ma sklamalo, že THQ neoznámilo s veľkou parádou dátum vydania STALKERA. Myslím, že už to s tým večným odkladaním preháňajú. Ďalšie sklamanie pre mňa bola prezentácia Codemasters - TOCA Race Driver 3 si zaslúži oveľa väčšiu podporu.
Petr Vochozka, šéf Illusion Softworks
Tři je málo, takže to vezmu podle formátů: PC (+next gen) Alan Wake, současné konzole: King Kong, handheldy: Nintendogs. Samozřejmě hodně potěší dostatečný výkon konzolí Xbox 360 a PlayStation 3.
Zklamání z E3: Možná jsem něco přehlédl, ale neoznámila se žádná velká pecka, jako např. před lety Halo nebo Half Life 2, v drtivé většině jsou to hry dle licencí anebo pokračování. Vzhled předváděných next gen her rozhodně není až tak next gen, jak se čekalo. Hlavní rozdíl vidím ve vyšším rozlišení, takže Xbox 360 hry zatím vypadají jako dobré PC hry. Renderované video z Killzone 2 vypadá skvěle, ale samotná mašina PS3 ještě není hotova.
Nepotěšilo mě také zpoždění Microsoftu s dokončením finálních devkitů pro Xbox 360, který vychází za 4 měsíce, odhad pozdního dodání devkitů pro PS3, který má vyjít za rok. Ani odhad počtu vývojářů pro next gen. Naše plány 45-50 lidí v týmu je podle většiny lidí hodně podhodnocený.
Radek Volf, Black Element Software (Shade, Alpha Prime)
V první řadě mě zaujal Alan Wake od tvůrců Maxe Payna. Myslím, že technologie použité v této hře opět vnesou něco nového do herního průmyslu. Jako další hra mě zaujala Spore. Líbí se mi originální námět a doufám, že právě originalita hry bude to co zaujme i ostatní hráče. Díky tomu, kdo stojí za vývojem Spore, věřím, že i hratelnost bude silnou stránkou hry. Protože na E3 bylo prezentováno více titulů které mě zaujaly, jako třetí hru neuvedu konkrétní titul, ale shrnu to - veškeré vedoucí tituly pro nové konzole (PS3 a Xbox 360), podle nich se totiž bude utvářet podoba her pro příští roky. A to je opravdu zajímavé...
No a co mě nejvíce zklamalo? Asi to, že jako prezentace většiny her byla volena forma renderovaných filmů a ne videa přímo ze hraní hry. Renderované filmečky totiž hratelnou podobu hry neukazují a jedná se tak vlastně jen o trochu delší reklamní spot. A jak víme o reklamě, bývá někdy hodně klamavá...
Tomáš "Sep" Pluhařík, designér Mindware Studios
Tento rok jsem sledoval E3 pouze vzdáleně pomocí konferencí, telefonátů a natahaných videí (někdy holt ten Cold War dodělat musíme). Pokusím se to vzít telegraficky:
1. Next gen konzole – o tomhle ta E3 prej byla. Vše na mě působilo dojmem strašně uspěchané improvizace. Ani jeden z výrobců evidentně nemá konzoli úplně hotovou, ale prostě se chtěl blejsknout na E3 a tak se něco sflikovalo. Největším hypovačem se stalo Sony s ukázkami her na pomezí scriptu a postprodukce nejdřív namlsali publikum, aby potom muselo s barvou ven (pro ty co nevědí – videa na PS3 jako Killzone 2 apod. jsou skriptovaná marketingová blamáž). Nejblíž vydání je Microsoft s Xboxem 360 (bože proč 360????), ale taky jim vše nefunguje jak má (uvidíme jestli nový Live bude tak dobrý jak slibují). Nintendo neukázalo takřka nic a fanoušci na fórech jsou dost rozčarovaní.
2. Nové tituly - Čím dál tím víc se projevuje, že některá studia nemají peníze na riskantní operace a tak sázejí na jistotu v podobě pokračování a franchise titulů. Pokud se bude dít nějaká herní revoluce, tak to bude buď z rukou herních ikon jako jsou Myamoto, Wright, Kojima atd., na úrovni low endu (tam patří většina českých studií vzhledem k výrobním nákladům) a nebo při zavádění nových malých platforem (PSP, DS, telefony, PDA). Pokud nepočítám tituly, které neměli jenom nějakou „render a postprodukce“ prezentaci, tak mě asi nejvíce zaujalo Spore (buďto bude bomba a nebo to dopadne jako B&W1), Call of Duty 2 (sem fanda to je těžký), Okami (vypadá to úžasně, ještě uvidíme jak se to bude hrát), Zelda twilight princess, Ultimate Spiderman a Shadow of the Colosus.
3. Fyzika, fyzika, fyzika - Největší revoluci podle mě přináší vznik samostatného fyzikálního čipu. Domnívám se, že to navždy změní to jak budou hry vypadat (podobně jako kdysi 3dfx). Z počátku to asi půjde ztuha (jako u 3d akcelerace) a budou se hledat softwarová rozhraní, ale za dva roky už bude podpora těchto systémů povinnost. Časem asi dojde k integraci do nějaké jiné části hardwaru (asi do grafické karty – podle všeho totiž spolu sdílejí značnou část podpůrně infrastruktury).
Největší uchylárna, aneb změna je život - díky Simsům se podařilo dostat do herní komunity i hráčky. Teď se začínají dělat i hry specializované pro ženskou populaci (jak přebrat kamarádce chlapa atd.). Nejsem sexista, ale doufám, že nikdy nebudu mít tak hluboko do kapsy, abych musel vyrábět něco takového :)
S další uchylárnou přišli Japonci v podobě Nintendogs. Nejde o žádnou simulaci školaček na psím vodítku, ale o sofistikovaného tamagochi pejska. Já mám psy rád, ale tohle je fakt ujetý. Asi je to otázka osobních preferencí, ale je to tak roztomilé, až je mi z toho blivno. Celkově na mě tato E3 působí jako zklamání, ale nejvíc za to asi může nepovedená prezentace nových konzolí (nenechte se zmást cingrlátky a sledujte fakta! :)
V druhé části této ankety se brzy můžete těšit na neméně zajímavé názory dvaceti herních novinářů - redaktorů papírových časopisů, domácích i zahraničních herních webů a také autorů Tiscali Games.
Související články: E3 2005 reportáž, Přehled oznámených her, E3 trailery & obrázky
|