Jakub Dvorský o pirátech Machinarium
zdroj: tisková zpráva

Jakub Dvorský o pirátech Machinarium

9. 8. 2010 14:14 | Téma | autor: Redakce Games.cz |

KAUZA: 5-15% hráčů má legální verzi naší hry, říká Jakub Dvorský a vysvětluje, jaký to bude mít dopad na další tituly od Amanita Design.

Jakub Dvorský a jeho studio Amanita Design koncem týdne vydalo nemilou tiskovou zprávu ohledně pirátění jejich robotí adventury Machinarium (9/10, recenze). Podle vývojářských odhadů totiž legální verzi hry vlastní jen 5-15% hráčů, což autory přimělo ke snížení ceny za plnou verzi plus soundtrack na pouhých pět dolarů, v přepočtu okolo 100,- Kč. "Piráti se dali do práce okamžitě po vydání hry, takže na internetu se ihned objevily stovky odkazů ke stažení," vysvětluje Dvorský v čerstvém rozhovoru se serverem Pixel Perfect Gaming. "Na zjištění těch čísel jsme nepoužili žádnou vědeckou metodu, jsou to jen odhady založené na počtu odkazů ke stažení a pročítání diskusních fór, kde se lidé bavili o tom, jak hru stáhli."

A jak se Dvorský na svoje piráty dívá? "Snažím se být shovívavý, protože jsem taky sám pirátil hry. Souvisí to s věkem: když jsem byl mladý, neměl jsem peníze, ale zbývala mi spousta času na hraní pirátěných her. Teď už si peníze vydělávám, za hry platím a doufám, že k podobnému názoru jednou dospějí i ostatní: že jakmile máte peníze, je třeba přestat krást a začít podporovat vývojáře těch her, které se vám líbí." Navzdory tomu Amanita Design nechystají nic jako tvrdé protipirátské ochrany nebo použití DRM, protože jsou vděční všem, kdo si jejich tituly koupili, říká Dvorský. Ohledně případného Machinaria 2 nicméně stále tvrdí, že je příliš brzy na nějaká odhalení.

Machinarium pro PC vyšlo v říjnu 2009 a za sníženou cenu ho lze zakoupit až do 12. srpna na těchto stránkách. Autoři také u příležitosti této "pirátské amnestie" nabízí speciální instrumentální písničku od Tomáše Dvořáka - více o hře v našem zpravodajství.

zdroj: PR

levis

Nejnovější články