Jaké hry čekat od Activision Blizzard do 2010
zdroj: tisková zpráva

Jaké hry čekat od Activision Blizzard do 2010

3. 12. 2007 19:19 | Téma | autor: Redakce Games.cz |

Bude Call of Duty 5, Diablo III, hra doprovázející Warcraft film a něco konzolového od Blizzardu?

Zvětšit zdroj: tisková zpráva Spojení Activision a Vivendi Games překvapilo nejen experty či konkurenci (šéf EA si teď musí připadat jako blbec, když ještě ve čtvrtek pro Reuters řekl, že už v herním průmyslu nečeká tolik fúzí), ale také zaměstnance obou firem. Těch ve finále bude celkem 6 tisíc, z nichž vývojáři mají tvořit polovinu. Oznámení dlouho dojednávaného (tzn. rozhodně nejde o reakci na EA+BioWare) dealu, který započal telefonátem a obědem šéfa Vivendi s šéfem Activision, bylo načasováno nevšedně na neděli prý kvůli tomu, že hrozil únik informací.

Takhle to byl šok pro všechny - dnes ráno vzrostla hodnota akcií Vivendi o 3 procenta a hodnota akcií Activision skoro o 13 procent. EA údajně mají zálusk na získání většího podílu v UbiSoftu, aby se vrátili na pozici největšího vydavatele na světě... STOP. Namísto rozboru každého zákulisního drobku, kterých je teď plný internet a vydaly by na obrovský článek, ale zajímají maximálně tak investory, analytiky či redaktory herních magazínů, se raději stručně věnujme pouze tomu, co je důležité pro vás, koncové hráče:

  • Fact-sheet potvrdil očekávané, aneb že se do budoucna počítá s pokračováními bestsellerů: Call of Duty 5, Guitar Hero 4 a novým Tony Hawkem. Přírůstky do těchto sérií budou vznikat každoročně, čili kopírování strategie EA např. s NFS. No a pak se můžete těšit na již dříve oznámené tituly, mezi něž patří závody od tvůrců Project Gotham Racing, nové Marvel bojovky, hry dle filmů DreamWorks jako Kung-fu Panda či Shrek Goes Fourth.


  • Studia Blizzardu se nadále soustředí pouze na PC hry, momentálně neplánují vkročit na konzolovou scénu ani se nenechají někým nutit k vytvoření licencovaných titulů dle známých značek Activisionu. Pokud by však někdy časem měli vydat něco konzolového, obstarávalo by to obchodní oddělení Blizzardu, takže si nechali dveře otevřené.


  • Podle zasvěceného insiderského blogu mělo Diablo III původně vyjít letos, ale bylo kvůli koncentraci na StarCraft II odloženo na rok 2009, kdy se prý dočkáme i nějaké multiplatformní Warcraft hry doprovázející filmový Warcraft. Už tedy chápeme tvrzení z konference, že Blizzard ještě úplně nenaplnil svůj potenciál - rok 2009 by mohl být nejziskovějším v jeho historii.


  • Blizzard přiznal, že si odteď se svými hrami může dávat ještě více načas (mohou být více odkládány), protože už ho nebude nic tlačit, ať XY vydá v určitém finančním kvartálu - Activision mu mohou "píchnout" a vypustit kteroukoli jinou hitovku, která zařídí srovnatelně velké tržby, aby se uspokojili akcionáři / investoři. Od "finanční flexibility" si slibuje i to, že bude moci najmout ty nejlepší vývojáře v branži.


  • Na autonomním systému studií Activision, který dává vývojářům hodně tvůrčí svobody (osvědčil se např. s Call of Duty) a tak se značně liší od jiných velkých vydavatelů (UbiSoft, dříve EA aj.), se nebude po fúzi vůbec nic měnit a Blizzard, ale i ostatní studia budou fungovat jako samostatné entity (není divu, když Blizzard očekává za kalendářní rok 2007 výnosy 1,1 miliardy dolarů a provozní zisk 540 milionů dolarů).


  • Díky faktu, že Blizzard je největším západním vydavatelem v Asii, tam pomůže s protlačením sérií Activisionu jako např. Guitar Hero.
P.S. neznělo by jako název firmy lépe Activivendi nebo Vivendivision?
zdroj: GamesIndustry, NextGen, FS, GS, Shacknews, 1UP, Softrock a další

jd

Nejnovější články