Jak vývojáře Total War: Rome II překvapila vlastní hra
zdroj: tisková zpráva

Jak vývojáře Total War: Rome II překvapila vlastní hra

8. 8. 2013 16:05 | Téma | autor: Aleš Smutný |

Uprostřed desítek opakujících se preview na Total War: Rome II se občas objeví i nějaká ta zajímavá informace, která nezazněla a nebo alespoň perlička „z natáčení“. Tu přinesl v rámci tohoto rozhovoru Michael Simpson, studio director v Creative Assembly. Milé je, že se daná perlička týká umělé inteligence a okrajově i strategické diplomacie.

Simpson se rozpovídal o tom, kdy jej hra překvapila: „Během vývoje celé série se nám stávalo, že hra přišla se strategií nebo přístupem, který nás nenapadl. Některé jsou celkem unikátní. Mně se nedávno stalo, že mi spojenec zabral provincii bez toho, aby mi vůbec vyhlásil válku. Řekl jsem si – fajn, tohle by nemělo být možné, tak jsme to nedesignovali, chybka“.

Jenže z předpokládaného bugu se vyklubala zákeřná umělá inteligence spojence. „On to udělal tak, že posílal agenty do provincie, aby začali povstání,“ vysvětluje vývojář. „Jakmile začalo, uplatil rebely, aby se přidali na jeho stranu, jakmile budou mít provincii pod kontrolou. Dokázal to realizovat v jednom kole. A já si uvědomil, že mě tohle vůbec nenapadlo a že jsem sice naštvaný na spojence, ale nemám žádnou herní záminku, jak ho kvůli tomu konfrontovat“.

Pěkné, pokud bude AI podobně vynalézavá, může to být celkem zajímavé. Noviníři si už u prologu stěžovali, že jim nedá AI vydechnout, ale Simpson přiznal, že pro tuhle příležitost AI trochu poupravili, aby cíleně využívala dobytých území, kde má hráč nedostatečnou obranu, aby je zase dobyla. Ale i tak prý novináři dokázali páchat monstrozity i bez pomoci AI. Zmíněn byl človíček, který se rozhodl vylodit s jezdectvem, což není nejlepší nápad. Výsledkem byla asi koňská sekaná na dřevěném uhlí.

Creative Assembly si ale rozhodně dají od Total Waru na nějakou dobu pokoj, což by skoro fanda oplakal. Může se jen chytat přesné formulace Simpsona: „Momentálně nemáme dlouhodobý plán. Máme dlouhý seznam věcí, které bychom chtěli udělat a jde jen o pořadí, v jakém se na ně vrhnout. K Rome jsme se chtěli vrátit už nějakou dobu. Myslím, že v dohledné době nebudeme dělat nic s trojkou v názvu. Je tu spousta jiné práce“. Takže... Empire 2? Asi ne. Ale okamžitě vás musí napadnout Warhammer, na který má CA licenci. Na to Simpson se smíchem odpovídá: „O tom teď opravdu nemůžu mluvit“.

Nejnovější články