Internet (ne)snese všechno
zdroj: tisková zpráva

Internet (ne)snese všechno

5. 11. 2002 12:12 | Téma | autor: Redakce Games.cz |

Internet snese všechno - tímto heslem se řídí nejeden e-člověk, který sedá za klávesnici a využívá virtuální anonymity k vydávání se za kde koho a páchání věcí, pod něž by se v reálu podepsat neodvážil.

Obrázek zdroj: tisková zpráva Překvapení u mě vyvolal tento jev v oblasti novinářské, který svědčí o nevídané dávce ubohosti autora jednoho webového magazínu. Pod názvem „D3: Krvavé screenshoty“ jej přineslo včera o půlnoci Doupě z virtuálního pera jejich nové redakční posily. Nechorý mozek těžko vypátrá, jaký plán se autorovi honil hlavou a co jím vlastně sledoval. Chtít si podřezat pod sebou větev, neuděláte to lépe, však posuďte sami - v textu krátkého příspěvku o úniku dat z připravované hry se tento věci neznalý autor bez zábran rozepsal o staré neoficiální alfaverzi, kterou seriózní herně-novinářský svět přešel solidárním mlčením a informačním embargem až do té doby, než to včera komentoval samotný John Carmack z id Softu.

Aby pisatel nasadil průšvihu korunu, podvrhl i jméno údajného autora, za nějž neváhal veřejně označit šéfredaktora našeho serveru Tiscali Games, jehož „autentičnost“ podpořil i uvedením falešné mailové adresy symbolizující jeho bývalou přezdívku. To je síla, která (doufám) nemá v novinařině – ani té internetové - obdoby. Pomíjím teď žalobu od firmy Activision, která za podobné chování Doupěti hrozí a kvůli které měli inkriminované screenshoty okamžitě odstranit, ale udělali to až včera později odpoledne. Překvapuje mě spíš to, k čemu se někteří lidé sníží. Neméně zarážející je i reakce šéfredaktora Doupěte Jana Kuneše, který ani dosud podvržené jméno autora z webu nestáhl, i když na to byl již dávno upozorněn a na chování svého nového svěřence nespatřuje vůbec nic divného, viz úryvek z korespondence: "vzhledem k tomu, ze celý český Internet Vás zná pouze jako "JD" a jen malá skupinka lidí zná i vaše jméno a příjmení, považuji celý tento mail za bezpředmětný".

Zvětšit zdroj: tisková zpráva Na závěr bývá zvykem přiblížit čtenářům zajímavé osobnosti krátkým medajlonkem, a učiníme tak v tomto případě i my. Františka Janoucha, alias Powera alias Petra Skokfielda alias Johny Mnemonica alias ... (doplňte další jména) můžete znát jako autora článků různých webových periodik. Jmenujme třeba Hrej nebo BonusWeb, odkud ho po několika problémech vyprovodili ze dveří, v BW dokonce dvakrát. Obdobných excesů se dopustil i v magazínech Novinky.cz a Živě.cz, kde se (v obou s asi jen měsíčním odstupem) proslavil podrobným návodem a otevřenou ódou na to, kterak stahuje nelegální software pomocí satelitního připojení k internetu. Následovalo další zasloužené vyhození, změna přezdívky a utajený přechod do redakce Doupěte, kde na sebe první průser nedal dlouho čekat.

Nejprve se tam vyznamenal článkem, jak uploadovat nelegální romky do Gameboye, což neuniklo pozornosti samotné firmy Nintendo, resp. jejího domácího distributora, čemuž se pak Skokfield strašně divil a volal (neúspěšně) po nezávislé novinařině. Další příspěvek do nekonečné série úletů je od včerejška na světě, dokonce se jej dopustil pod zcela novým jménem, které si bez svolení „vypůjčil“ od šéfredaktora našeho webu. Neustálá změna nicku je zřejmě autorovým koníčkem, naposledy byl spatřen v jedné diskusi - již pod jiným pseudonymem - kde své dílo ústy třetí osoby pochválil: "Jen tak dal, Doupe, jste vazne dobri, konecne prinasite neco, co nemuzeme videt na jinych hernich serverech!" Co tím chtěl komu ukázat si netroufám tipovat, leda to, že je úplně mimo a že by mohl sloužit k napsání učebnice o chování idiota. A jak se bude autor jeho dalšího článku (zřejmě zase v novém působišti) jmenovat příště? Václav Klaus nebo Tomáš Zvelebil? Nechme se překvapit...

Update 6.11. 19:00 - Power neboli František Janouch se dnes omluvil za to, že publikoval DOOM III článek záměrně pod cizím jménem a po dodatečné debatě se šéfredaktorem Doupěte už zde tuto záležitost nebudeme dále řešit.

zdroj: vlastní zpráva a všechny výše uvedené magazíny

mickey_mouse

Nejnovější články