Herní obchody JRC koupilo britské GAME
zdroj: tisková zpráva

Herní obchody JRC koupilo britské GAME

18. 9. 2008 1:01 | Téma | autor: Redakce Games.cz |

Slavomír Pavlíček prodal největší a nejstarší český řetězec zahraničnímu gigantovi, což by mohlo zčeřit stojaté vody.

Zvětšit zdroj: tisková zpráva Zdeněk Polách alias Vreco na svém blogu pokračuje v dobrém investigativním stylu nasazeném svého času na BW a opakovaně tam pouští věci, které se jiní zdráhají zveřejnit, aby nepoškodili svého informátora nebo protože by to nebylo "politicky korektní" pro jejich zájmy. Po střípcích o zakládání české kanceláře UbiSoftu (později odstraněno na přání Francouzů, ale T. Zvelebila prý nakonec nevzali) tento týden prolomil ledy s podrobnostmi o prodeji JRC, o čemž se v kuolárech šeptá aspoň od jara, ale pořád to nějak nebylo kvůli delšímu jednání a dolaďování kontraktu hotovo.

Zvětšit zdroj: tisková zpráva Nyní už je JRC prodáno a novým majitelem se podle výpisu z obchodního rejstříku stala britská společnost The Game Group, která provozuje kamenné i internetové herní obchody v devíti teritoriích (Evropa i Austrálie). Jejich síť 800 shopů jen v Británii s všeříkajícím názvem GAME (nebo GameStation) se tedy rozšíří o desítky prodejen v České republice, jichž poslední dobou hodně přibylo. JRC je největší český obchodní řetězec specializovaný na hry a herní příslušenství, který vznikl již v roce 1988 a dle svého tvrzení má čtvrtinový podíl na objemu prodejů koncovým zákazníkům v ČR. Jakkoli je neodiskutovatelné, že to je trochu jiná kategorie lidí než ti, kteří nakupují např. na Xzone, a v kamenných krámech na lukrativních místech v centru nebo nákupních galeriích nemají problém s maloobchodními doporučenými cenami, např. 1999 Kč u konzolových novinek. Obrázek zdroj: tisková zpráva

Zakladatel, předseda představenstva a jediný akcionář JRC Czech a.s. Slavomír Pavlíček, který dříve vlastnil Cenegu Czech a nyní mu z herních firem zůstalo "jen" Bohemia Interactive Studio (tvůrci Operation Flashpoint) a sdružení IDEA Games, potvrdil TISCALI, že Game Group je novým 100% akcionářem JRC. Na jeho přání však zatím nemůže poskytovat více detailů, až po oznámení změny oficiální tiskovou zprávou, kterou vypustí asi až během října. Každopádně důležitou informací je, že managment JRC zůstává ve složení jako dosud, minimálně zatím.

Tolik oficiální informace a teď ke spekulacím Vreca. JRC prý bylo (minulý čas) na prodej za požadovaných 90 milionů korun, což samozřejmě nemusí znamenat, že stejnou částku ve výsledku zaplatí i Game Group. Vreco toto podle svých slov čerpá ze dvou důvěryhodných a na sobě nezávislých zdrojů, nicméně cenu se asi nikdy oficiálně nedozvíme. V článku také uvádí, že k vážným zájemcům o JRC patřil největší americký herní řetězec GameStop, což jsme také před časem zaslechli. Vreco jinak odhaduje, že teoretický razantní nástup GAME může změnit celý domácí herní trh a potěšit všechny ty, kteří přepočívají ceny z EUR nebo liber a nakupují i kvůli tomu v zahraničí:

    Příchod Game Group na český trh může notně zamíchat kartami i zdejšími stojatými vodami. Britové se soustředí na co nejnižší ceny a nejvyšší obraty. Dá se tedy očekávat, že se budou snažit nakupovat centrálně tam, kde to pro ně bude nejlevnější, což v Česku asi nebude. Paradoxně tak mohou být v budoucnu anglické tituly levnější než lokalizované verze, což dosud nebývalo zvykem. Vzhledem k tomu, že JRC je jednička v prodeji her, se ale dá očekávat, že se to místním distributorům moc líbit nebude a jediné, co s tím mohou dělat, je zlevnit (v případě EA, Sony, Microsoftu) nebo tlačit své dodavatele k nižším nákupním cenám, aby mohli zlevnit (v případě všech ostatních). Přelom roku tak může být na herní scéně hodně zajímavý... [více]
Update 30.9. - tiskovou zprávu čtěte zde.
zdroj: Vreco, vlastní

jd

Nejnovější články