Takto začíná oznámení Gabea Newella a Valve, které informuje o tom, že někdo (možná banda idiotů, co hacknula Steam fóra, možná někdo jiný - to se ještě vyšetří) šlohl (možná, nepanikařte!) databázi, která obsahuje různé informace včetně uživatelských jmen, hesel, fakturačních adres, zakódovaných informací o kreditkách a informací o provedených nákupech. Paráda. Ještě než začnete zmateně pobíhat po pokoji a řvát „co se to s tím světem hergot děje,“ tak čtěte následující.
V prohlášení od Valve se totiž píše, že vůbec není jisté, že zakódované informace o kreditkách nebo jiné osobní informace ukradli hackeři, potažmo bylo kódování prolomeno a někdo vaše citlivé informace má a hodlá je rituálně zneužít zítra po večeři během černé satanistické mše. „Nemáme žádný důkaz o zneužití kreditní karty. Ale stejně byste měli sledovat podezřelou aktivitu na vašich kreditkách a účtech,“ upozorňuje Valve. A můžete se na Gabea a jeho partu vztekat jak chcete, ale je to pravda. Okamžitě, jak to půjde, si změňte heslo na Steamu a v následujících dnech a týdnech sledujte, jestli někdo jiný nenakupuje na váš účet. Budu to muset dělat také a dost mě to štve. Zejména proto, že to je už po druhé během jednoho roku. Ti, co si chvíle nejistoty prožili už na jaře, když banda jiných idiotů hacknula PlayStation Network, mi rozumí. Naštěstí z toho tenkrát nic špatného nebylo a doufejme, že to v tomto případě dopadne podobně.
V prohlášení Valve se dále praví, že zatím bylo prolomeno jen pár účtů na Steam fórech. Všichni uživatelé Steam diskusí si však budou muset povinně změnit přístupové heslo (až to bude možné). Pokud jste někde jinde / v jiné službě používali stejný login a heslo jako na Steamu nebo Steam fórech, tak si je prosím vás změňte. Jen pro jistotu.
Povinnou změnu hesla do samotného Steamu zatím Valve neplánuje, protože prolomení jakéhokoli Steam účtu zatím nebylo zjištěno. Preventivně si je změnit prý ale není vůbec špatný nápad, s čímž se dá jedině souhlasit. A osobní omluvu od Gabea Newella za způsobené nepříjemnosti berme všichni jako předvoj nějakého dárku, který od Valve všichni uživatelé Steamu po vyřešení problému (možná, snad, doufejme) dostanou. Snad to nebudou všechny hry od Valve zdarma. Všechny už je mám…
P.S. Během psaní článku mi doma vypadl internet a musel jsem nahackovat mobil a velmi, velmi, velmi starý notebook, aby se dal napsaný text zveřejnit. Náhoda? :)