Games Convention 2005 - reportáž
zdroj: tisková zpráva

Games Convention 2005 - reportáž

22. 8. 2005 0:00 | Téma | autor: Redakce Games.cz |

Vypravili jsme se na čím dál významnější herní veletrh Games Convention, který se konal minulý týden v německém Lipsku, a zde se s vámi podělíme o zážitky (i fotky) z přítomných lákadel očima běžného návštěvníka.

Autor: Kopulkon
Publikováno: 22.srpna 2005

Zvětšit zdroj: tisková zpráva Každoročně konaný herní veletrh Games Convention v německém Lipsku je pro našince jedinou snadno dostupnou příležitostí, jak pořádně nakouknout do blízké budoucnosti herní mašinérie. Vždyť pokud budete trénovat na nový díl Need for Speed již na českých a německých dálnicích, dorazíte tam z Prahy za nějaké ty 3-4 hodky (zhruba 250 km). My sice z Prahy nejeli, ale i tak jsme na místo dorazili v pátek (19.8. 2005) ráno jako jedni z prvních.

 Vstupní prověrka
Ještě než jsme vůbec směli vstoupit do samotných prostor veletržního areálu Leipziger Messe, povinně jsme si museli nechat na ruce přilepit červenou pásku, díky které později šlo shlédnout krváky pro publikum starší 18 let. Vše proběhlo až po předložení pasu, kdy obsluhující slečna datum narození opravdu kontrolovala. Mladší jedinci vyfasovali modré a žluté proužky a mohli koukat leda tak na Toma a Jerryho nebo nějaký ten nový hokej a fotbal. Pořadatelé si tohle hlídali přepečlivě a pro ochranu křehké dětské psychiky nezletilých návštěvníků dělali vše. Pásek lepil opravdu festovně, takže podšívky, které by si ho chtěly vyměnit se starším kamarádem, měly smůlu, protože se papírek roztrhal a kontrolorům bylo hned jasné, která bije. Navíc u podezřele mladistvě vypadajících nositelů červeného papírku raději znova překontrolovali občanku.

Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva

Pak již zbývalo jen koupit lístky za lidovou cenu 10 Euro (pro studenty 7 Euro). Poté jsme byli vpuštěni na 70 000 čtverečních metrů výstavních ploch rozdělených do 4 velkých hal. Dvě z nich byly určeny pro to, co nás doopravdy zajímalo, tedy her. Třetí halou určenou pro malé děti a jejich rodiče jsme jen zděšeně proklusali a dobře jsme udělali, protože v hale čtvrté si mohli návštěvníci zdarma (resp. po nezbytném nákupu červené kukly za 1,50 Euro) zajezdit na motokárách. Když už kolem nás prošel Storm Trooper a slovy „Špás, das ist špás,“ prostě jsme nemohli odolat a šli jsme do toho.

 Výstava her nebo autosalón?
Tou dobou jsme už měli tašku narvanou reklamními letáky a starým demem Juiced, které mi přistálo na hlavě. Vlastně celá centrální hala (nebo spíše skleník), ze které vedly tunely do těch čtyř výstavních, byla věnována autíčkům.

Všechny ty vytuněné bouráky, co jsou na fotkách v Polisově galerii, pocházejí právě odtud. Některá auta byla patrně normálně pojízdná, ale přibližně do poloviny z nich si mohli zájemci sednout a v nich hrát třeba Juiced nebo NFS. Jinak zde ty vozy byly jen pro navození správné závodní atmosféry. Ale připadalo mi, že návštěvníky více než předváděné tituly zajímaly rozhazované propagační materiály (prospekty, klíčenky, vonítka do auta, trička, gumoví medvídci...). Buď se party invexáckých sběračů naučily německy nebo jsou lidi všude stejní.

Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva

 Rekordní návštěva
Každopádně lidu přišlo nakonec požehnaně. V pátek prý dorazilo přibližně 54 000 platících návštěvníků, takže bylo docela nacpáno. Celkově přišlo za minulý týden 134 000 lidí, což je o 29 tisíc více než loni. Ale i tak musím uznat, že pokud člověk chtěl něco vidět nebo si zahrát, vždy se k tomu po nějaké době dostal. Subjektivně bývá na Invexu v Gamehall narváno daleko více.

Pořadatelé GC byli vzorní a když se ovladače očividně chopila nějaká lama, ochotně jí vysvětlili ovládání. Nicméně třeba u Far Cry Instincts byla snaha pořadatelů marná a většina lidí odcházela se zklamaným výrazem ve tváři. Marná sláva, gamepadem se snadno mířit nedá. I přesto byl však stánek UbiSoftu spolu s EA těmi nejlepšími. Jen škoda, že takřka všechny tituly byly předváděny ve verzích pro konzole, a tak se naší čtyřčlenné výpravě, zarytým písíčkářům, dělalo občas špatně od žaludku.

Chybět nemohlo ani otočné pódium Electronic Arts se stroboskopy a promítacím plátnem po celém obvodu, které bylo už přítomno na E3. Vtip je v tom, že na jedno podívání nespatříte vše, neboť třeba za vaší hlavou vystřelí z pistole mafián z Godfathera a vy spatříte jen jeho oběť, takže kulka vám jakoby prolétne nad hlavou. U videa z pokračování Battle-for Middle Earth jsme si připadali jako uprostřed bitvy - opravdu skvělé!

Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva

Tento "stánek" také dělal bezkonkurenčně největší randál ze všech, zejména při traileru na nový americký fotbal Madden NFL 06 se podlaha otřásala v základech. Vše bylo doprovázeno mohutným zvukovým efektem a agresivním blikem reflektorů, který na okamžik oslepil. Ostatně podívejte se sami na krátké video (STREAM / DOWNLOAD 7 MB XVID), které jsme natočili na foťáku. Pokud zde zrovna neprobíhala nějaká prezentace, běžela na onom otočném pódiu sekvence speciálně upravených trailerů z chystaných her. Odpoledne se pódium však už netočilo, kvůli náporu lidí hrozilo nebezpečí, že by si někdo rozbil kokos.

 Rukavička nájemného vraha na krku
Automatickou součástí každé takové akce jsou samozřejmě pěkné hostesky, které rozdávaly letáky opravdu na každém kroku. Ochotně pózovaly a na požádání se s kýmkoliv nechaly vyfotit. Bylo ale poznat, že o tom, co vlastně propagují, nemají ani páru. "Melouny" měly s sebou naštěstí téměř všechny, takže to zrovna nevadilo.

Za zmínku ještě stojí stánek Eidosu, před kterým celý den neustále stála Lara s obrovskými kruhy pod očima a dokonalý zabiják Hitman. Bylo neuvěřitelné, jak se ten chlápek dokáže ovládat. Nicméně jeho rukavička na mém krku byla příjemně hebká :) Uvnitř stánku bylo možné zahrát si nového Hitmana na plazmové obrazovce s kuličkovou myší, což je opravdu nevídaná kombinace. Nicméně počítač evidentně nestíhal a hra řádně cukala, na některých počítačích vytuhla úplně a pořadatelé museli restartovat.

Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva
další fotky naleznete v Polisově galerii nebo v naší vernisáži nejlepších hostesek

Krom prezentace herních společností nás zaujala ještě sekce určená casemoddingu (úprava počítačových skříní do možných i nemožných tvarů, plus nějaké to osvětlení atd.). Byly tam opravdu zajímavé kousky, jako třeba počítač v podobě domečku. Kdo měl trpělivost, mohl sledovat výrobu jednoho vytuněného počítače na vlastní bulvy. A koho již všechno omrzelo, mohl se proběhnout v obrovské průhledné kouli (ve stylu Katamari Damacy, ale bohužel nelepila), zahrát si plážový volejbal, sledovat řádění borců na kolech, skatu a in-line bruslích u stánku Activision nebo se jít občerstvit do místních fast-foodů.

Toť Games Convention 2005. Nohy nás po celodenním chození po halách bolely jako čert, a tak nezbylo než povyhazovat tunu nabraných letáků a vydat se zpátky do vlasti. Celkově to byla opravdu vydařená akce a za rok tam určitě zavítáme znovu.

Související články: Games Convention 2004 reportáž, Games Convention 2003 reportáž, Další reportáže a speciály, Oficiální info o Games Convention v češtině, Koncert herní hudby

Kopulkon
autorovi je 18 let, studuje střední školu v Havířově, ve svém volném čase se věnuje překládání her a sportům všeho druhu

 
 
Kopulkon

Nejnovější články