E3 blog: Polští vývojáři dobývají svět

12. 6. 2014 15:50 | Téma | autor: Pavel Dobrovský |

„A jak to u vás máte s tím náboženstvím?,“ zeptal se jeden polský vývojář po vydařené prezentaci. Spojením „jeden polský vývojář“ je míněno „jeden z mnoha,“ protože polská přítomnost na E3 se letos už opravdu nedá přehlédnout. Po otázce jsem si vzpomněl na Mariusze Szczygiela: „Nejvíc mě zajímají Češi, kteří nevěří v Boha.“ Pro národ, ze kterého vzešel jeden z nejpopulárnějších papežů posledních dekád je naše obcházení náboženství zkrátka záhadou. Pro mě je zase záhada ta digitální tvořivost a úspěchy na poli herního vývoje.

Počítejte se mnou: Zaklínač 3, This War of Mine, Lords of the Fallen, Dying Light, Hellraid, Juju a spousty dalších, na které si ve čtyři ráno, kdy tenhle blogísek vzniká, opravdu nevzpomenu. Polských her je na E3 hodně, určitě víc než českých (těch je tu nula až jedna) a ještě víc jich zůstalo v Polsku a do Los Angeles je autoři nepřivezli. Na středo nebo východoevropské poměry tu máme opravdu anomálii.

Kde se to v Polsku bere, to mi nikdo z přítomných Poláků nedokázal vysvětlit jinak, než slovy: „Nás to prostě baví.“ Neexistují u nich daňové úlevy hernímu průmyslu nebo grantový program. Pracovní síla je levnější, to ano, ale to více zajímá nadnárodní vydavatele, kteří si v Polsku staví své východoevropské centrály. S herním boomem to nemá nic společného. „Spolupracuji asi na čtyřech hrách,“ pochlubil se Marek Ziemak od This War of Mine. „Je to práce plná vzrušení,“ narážel tím na fakt, že ještě před rokem na výstavišti prezentoval Zaklínače 3.

Lords of the Fallen zdroj: tisková zpráva

Když se na polskou situaci podíváme zjednodušeně, zjistíme, že spousta vývojářů založila svá studia teprve nedávno. Jejich kroky se dají zpětně vystopovat právě do CD Projektu, kde pracovali na Zaklínači a po dosažení dostatečných zkušeností se osamostatnili. CD Projekt tak působí jako líheň na talenty - často je určitě vychovává a určuje jejich přemýšlení o herním obsahu i způsobech, jak získat peníze na vývoj a prosadit se na mezinárodním trhu.

Dá se namítnout, že podobně se chová většina zodpovědných firem i u nás – vychovává kvalitní lidi. Jenže Češi na E3 stánky nemají (s čestnou výjimkou Bohemia Interactive, která ovšem letos absentuje), což znamená, že někde je něco špatně. Co to je, to nechám na vašich názorech v komentářích pod článkem, protože mnohem víc mě v tuhle chvíli fascinuje srovnání se vzpomínkami z dětství.

Zaklínač 3: Divoký hon zdroj: tisková zpráva

Z Polska přicházely ještě před revolucí komiksy. Sice v polštině, ale přece. Polsko mělo Lema a  Sapkowského. Vždycky se mi zdálo být ve směru moderní kultury (ale fuj!) o krok napřed. A nyní je v herní kultuře o několik skoků před námi. Upřímně řečeno, nedovedu si představit, že by v České republice vzniklo něco tak ambiciózního a z pohledu hráče náročného jako This War of Mine, nebo tak rozmáchlého jako Lords of the Fallen.

Je mi jasné, že komentáře pod blogískem mě zasypou nedůvěrou. Než to ale uděláte, tak si to spočítejte sami a nezapomínejte i na hry typu The Vanishing of Ethan Carter. Pro teď se pokusím situaci zvrátit veselou historkou, která se v mírných variacích opakovala po každé, když jsem se jednoho z polských vývojářů zeptal, jestli ví, kolik Poláků prezentuje své hry na E3. „On je tady ještě někdo z Polska?,“ ptali se s údivem. No, tak alespoň v něčem má ten jejich plán na dobytí herního světa trhliny: zatím se nedokážou spojit do jedné velké invazní armády.

Nejnovější články