Autor: Kate Publikováno: 23.května 2005 |
![]() ![]() ![]() Hodíme-li za hlavu výtky k organizaci prvního dne, zůstávají nám tu tři obrovské výstavní haly (South, West a Kentia) plus další menší prostory a místnosti k setkávání, narvané k prasknutí hrami a vším, co s nimi více i méně souvisí. Dohromady letos na „Where Business Gets Fun“ E3 vystavovalo kolem 400 společností, které celkově předvedly cca 5000 produktů. Zhruba pětina z nich si pak odbyla na E3 i svůj celosvětový debut, ale budu-li naprosto upřímná, musím přiznat, že o většině novinek jsme se z LA dozvěděla až ze specializovaných webů, hlavně samozřejmě Tiscali Games ;) Přece jen, den má i v Americe pouhých 24 hodin a ani při nejlepší vůli nelze poctivě obejít všechno. Co se týče návštěvnosti, pak pořadatel ESA (Entertainment Software Association) uvádí, že letos na výstavu zavítalo cca 70 000 novinářů ze 79 zemí světa. Vzhledem k tomu, jak byl ve středu a čtvrtek veletrh narvaný, nemám o tomto čísle sebemenších pochyb. Jinak jsou moje osobní dojmy z E3 asi takové, že ačkoliv jde o akci mnohem větší a významnější, než je německá GC, svým stylem jsou si obě výstavy víceméně podobné. Koneckonců, co jiného než hlasité expozice, sexy hostesky a spoooooustu her by měl člověk také čekat, že. ![]() ![]() ![]() Konzolová smršť Jednou z věcí, o které bylo v souvislosti s E3 hodně slyšet, ale prakticky ji nebylo na výstavě vidět, je nová konzole Playstation 3 od Sony. Oproti tomu již dříve na MTV odhalený Xbox 360 na nás číhal opravdu všude a Microsoft na něm navíc předváděl řadu chystaných her včetně i PC titulů jako NFS: Most Wanted nebo Call of Duty 2. Říkat, že obojí vypadalo na širokoúhlých plasmovkách úžasně, asi ani není zapotřebí. Přehlédnout ovšem rozhodně nešlo ani nekonečnou xboxovou soutěž u kamiónu venku, kdy vám dali zdarma plechovku nápoje Mountain Dew a ještě každému (snad) čtvrtému nějaký dárek. Já jsem mohla pouze uhasit žízeň, kolega už měl větší štěstí a domů si odvezl bezdrátový ovladač k Xboxu. Teď už jen ta konzole, viď Ondro :-) Poslední z konzolové trojky, firma Nintendo, zase ukázala (a zase rychle schovala) svoji next-gen konzoli Revolution a milovníkům handheldů pak ještě roztomilý GameBoy Micro, tradičně v několika barevných variacích. Konzole, i ty stávající, pak samozřejmě na E3 (stejně tak jako v celém západním světe) nad PC jasně převažovaly. ![]() ![]() ![]() Hry, hry, hry!
Pokud jde o největší překvapení, nemůžu nezmínit polské fantasy akční RPG The Witcher (Zaklínač), od kterého jsem neočekávala opravdu vůbec nic, ale po hodinové prezentaci za zavřenými dveřmi bych hru odhadla na takových 7-8/10 (snad to není jen tím, že prezentace byla tak dlouhá ;) Nelinearita, propojenost všeho se vším a úžasné herní možnosti mě nadchly i přesto, že RPG není zrovna můj nejoblíbenější žánr. Snad finálka nezklame. Věcí, která ovšem hodně zamrzela, byla nepřítomnost STALKERa na E3. Tvůrci prý dali raději přednost práci na hře. Doufám, že na srpnové Games Convention nám to, jak sami slíbili, vynahradí. ![]() ![]() ![]() Spousta prezentací nových her byla na E3 jen o tom, že ve stylově vyzdobeném prostředí běžel oficiální E3 trailer, v lepším případě se ještě někde kolem pohyboval producent, který byl schopen na požádání něco hodně obecného a neurčitého říct, případně sám zahrát jeden level (například u Ghost Recon 3). Některé hry nebyly volně k vidění vůbec, ale při troše snahy se člověk mohl dostat na jejich prezentaci, stejně jako my v případě konzolové akce Black (hodně rychlá rubačka) nebo očekávané „mafiovky“ The Godfather. Jak jsme se ale shodli s většinou přihlížejících, The Godfather má do finiše ještě hodně daleko a těžko věřit tomu, že vyjde již letos na podzim. I když EA umí dělat skoro zázraky, což předvedli třeba monstrózní expozicí ve svém tradičním stylu „koukej všude kolem sebe“. Hlavní kruhový stan byl celý kolem dokola obložen obrovským plátnem, na kterém běžely E3 trailery. Po jeho vnějším i vnitřním obvodu pak mohl člověk najít desítky počítačů, respektive konzolí a něco si zahrát (platí samozřejmě pouze pro novináře s ostrými lokty ;) ![]() ![]() ![]() Ve velkém stylu se předvedl i Xbox 360, pěkné expozice (malá stylová část pro každou hru) měli též UbiSoft nebo Activision. Místo dlouhých popisů ale asi ze všeho nejlépe „promluví“ fotky kolem. Svoji osobní skromnou cenu za nejzajímavější expozici jedné konkrétní hry uděluji Atari a jejich „Neovu“ křeslu k The Matrix: Path of Neo (viz foto). Okolní obrazovky s padajícími zelenými písmenky byly pak už jen třešinkou na dortu. Česká Cenega, nyní oficiálně vlastněná ruskou společností 1C, sice napoprvé neoslnila okázalým stánkem, ale všechny hry (UFO: Aftershock, The Roots, El Matador), které předváděla, se nám vcelku líbily a hlavně jsme ocenili, že jejich prezentace byla pro nás (pochopitelně exkluzivně pro nás ;) v češtině. Obzvlášť střílečka El Matador nevypadá vůbec špatně, stylem mi dokonce hodně připomíná Maxe Payna. ![]() ![]() ![]() Hostesky a ochranka Žádná výstava by se pochopitelně neobešla bez sexy slečen, lákajících pozornost na někdy i již méně atraktivní produkty. Je logické, že když se někam postaví třeba regiment takovýchhle koček, nelze daný stánek přehlédnout. Protože ale jistě máte E3 babes, jejichž fotky jsou v galeriích úplně všude, plné zuby, vyfotila jsem speciálně pro Tiscali i dva nejdrsnější army „hostesáky“. Enjoy! :-) Škoda, že John „Daikatana“ Romero mi zmizel z dohledu dřív, než jsem stačila vytáhnout svůj postarší digitál. Co se týče celebrit, bude vám tentokrát muset stačit jen fotka Martina „Blixy“ Bacha a Ondry „Drakena“ Průši z Levelu, kteří zrovna natáčeli záběry pro speciální E3 DVD. Vedle hostesek a modelek byly dalším všudypřítomným, ale už méně příjemným elementem, prohlídky a kontroly při vstupu na výstaviště, případně i do některých hal. Američané si na bezpečnostní prověrky potrpí, to víme už z letiště, ale na E3 byla celá organizace ještě zajímavě obohacena o prvek náhody. Zatímco někdy jsme se do celého areálu dostali bez sebemenší kontroly, jindy jsme museli vybalovat celé příslušenství ke kameře, abychom ukázali, že v tom opravdu nepašujeme žádnou bombu. ![]() ![]() ![]() Odstavec s tímto názvem by se bez problémů dal protáhnout na slušnou povídku, ale přece jen, podobné postřehy nejsou hlavním tématem této reportáže. Asi největší problém jsem měla s časovým posunem. Při uvítací večeři s CD Projektem hned po příletu (po 24 hodinách bez spánku) jsem opravdu usínala nad talířem, a to i přesto, že jídlo bylo výborné. Ranní probuzení kolem páté a únava kolem desáté večer také nebyly ničím výjimečným. Když už si navíc člověk na všechno zvykl, nasedl tak akorát do letadla a mohl letět domů. Jinak je ale Los Angeles opravdu úžasným a různorodým městem, ve kterém jste ovšem bez vlastního vozu jako bez ruky. Už teď se ale na příští E3 (10 -12.5. 2006) neskutečně těším a vy byste měli rozhodně také, ať už v tu chvíli budete kdekoliv. Takový nášup herních novinek a trailerů je totiž opravdu jen jednou za rok, tak jako Vánoce. Související reportáže: E3 2004, ECTS 2002, E3 2001, Game Developers Conference 2005, World Cyber Games 2004, Games Convention 2004, Games Convention 2003 |
Kate | |
autorce je 20 let, studuje MFF UK obor informatika; kromě psaní pro Tiscali Games recenzuje i pro časopis LEVEL a TV pořad GamePage; nejspolehlivěji ji k počítači připoutá akce s promakaným příběhem nebo vojenská simulace, volný čas ale tráví i jinak |