Důvody rezignace šéfredaktora Levelu
zdroj: tisková zpráva

Důvody rezignace šéfredaktora Levelu

12. 6. 2009 15:15 | Téma | autor: Redakce Games.cz |

Martin Bach v rozhovoru vysvětluje, co vše ho vedlo k rozhodnutí opustit po letech kormidlo herního časopisu a co bude dělat dál.

Zvětšit zdroj: tisková zpráva Koncem jara dějí se to na české scéně věci. Jeden menší herní web od velkého provozovatele brzy skončí, razantně sem vstoupil český Eurogamer, společnost TISCALI začala spolupracovat s dravým online-shopem Surtep a dlouholetý šéfredaktor časopisu Level Martin Bach rezignoval na svou pozici. Když to v předstihu oznámil, naplno se rozjely spekulace, jestli náhodou nehodlá jít ve šlépějích svého bývalého kolegy Farida Starmana a přejít na opačnou stranu barikády do Electronic Arts? Nebo případně, zdali to nemá něco málo společného s jeho nedávnou svatbou? Obojí však vyloučil, když jsme se ho přímo zeptali, co ho vedlo k rozhodnutí opustit toto vysněné zaměstnání na plný úvazek.

"Už jsem pracoval v Levelu hodně dlouho [téměř sedm let] a nechtěl jsem se dostat do stavu, kdy už dělám časopis jen tak ze setrvačnosti. Jednak by mě to nebavilo a jednak by to mohlo do budoucna škodit i časopisu, a to bych samozřejmě nechtěl," zdůvodnil to odcházející Martin Bach, s nímž se, narozdíl od řady jiných, vždy rozumně vycházelo. Když třeba EA na podzim roku 2007 neměli pro TISCALI očekávané Crysis, souhlasil s tím, že jednu z jejich dvou (na Level napsaných) review-verzí zapůjčí, abychom mohli hru zrecenzovat, což překvapilo všechny zúčastněné.

Martin Bach jinak odmítl souvislost mezi jeho dlouho promýšleným odchodem a s u papíráku asi nevyhnutelně klesajícím odbytem, jenž v posledním auditovaném měsíci klesl na historické dno (v dubnu 9174 kusů na stáncích, i s předplatiteli 11864). "Ostatně, Levelu se prodává i nyní přibližně stejné množství, kolik prodávají časopisy například v Portugalsku nebo Švédsku, což jsou velikostí podobné trhy," dodal Martin Bach na vysvětlenou.

Zvětšit

A co vlastně bude Martin Bach dělat dál? Jeho současné rozpoložení prý nejlépe vystihuje poskytnutá fotka výše. "Chci být na volné noze, alespoň nějakou dobu," ujistil čtenáře. V rozlučkovém úvodníku svého posledního čísla vyjádřil naději, že nyní bude moci více hrát, na což se mu při výkonu šéfredaktorské funkce nedostávalo času, což je dle něj největší paradox této práce. Do budoucna chce psát více článků jako externí autor a také se bude nadále starat o datové DVD, tudíž se ho prý jen tak nezbavíte.

Novým vedoucím Levelu se stal Petr Poláček, bývalý redaktor zrušeného Next Levelu, o němž Martin Bach říká, že je to odborník na slovo vzatý a hráč tělem i duší. Jestli se tímto krokem zmenší velikost redakce nebo zda Petra Poláčka v jeho dosavadních rolích někdo nahradí, to se ještě nyní ve vydavatelství Burda Praha řeší.
zdroj: vlastní, Level, fotka na titulce Doupe.cz (z květnové Guitar Hero párty)

jd

Nejnovější články