Co chybí dnešním adventurám?
zdroj: tisková zpráva

Co chybí dnešním adventurám?

1. 5. 2010 10:10 | Téma | autor: Redakce Games.cz |

TÉMA: Tři autoři legendárního Monkey Islandu se zamýšlí nad úpadkem žánru.

(TÉMA) - Tři autoři legendární adventury Monkey Island se v rozhovoru pro GameSpot nedávno zamysleli nad dnešní pozicí žánru a přitom reflektovali jak vzpomínky na někdejší vývoj hry, tak i aktuální podobu nedávno vydaného remaku prvního MI - i chystaného portu druhé hry pro konzole Xbox 360 a PlayStation 3.
"Mám radost, že lidé stále hrají Monkey Island i dvacet let po jeho vydání," říká Ron Gilbert, jinak podepsaný pod řadou klasik z dílny LucasArts, např. dechberoucího dobrodružství Indiana Jones and the Fate of Atlantis. "Žánr adventur se stává něčím jako zapomenutou uměleckou formou, ale pořád jde o silný a nápaditý způsob, jak vyprávět příběh - a i dnešním hráčům záleží na dobrém příběhu."

Jeho někdejší kolega Tim Schafer, z poslední doby autor Brutal Legend nebo Psychonauts, ho doplňuje: "S každým přibývajícím rokem jsem víc a víc nostalgický ke starým hrám. Ale když jsem si nedávno zahrál remake prvního Monkey Islandu, mohu opravdu dosvědčit, že dodnes obstojí jako dobrá hra."

Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva
obrázky z chystaného remaku Monkey Island 2

Proč tomu tak je? "Některé 'puzzlovitější' části hry už dnes působí jako ze staré školy, ale samotný příběh, postavy i humor neztratily nic na aktualitě," říká třetí bývalý vývojář hry Dave Grossman. Za to, že je o remake dvacet let staré adventury dodnes zájem, prý Monkey Island vděčí tomu, jak - z dnešního pohledu - balancuje na hranici titulu pro obyčejné hráče i "hardcore" nadšence adventur.

"Vydávání her typu remake Monkey Islandu 2 pro moderní hardware je způsob, jak starou hratelnost přiblížit novému publiku. Třeba ho zaujme natolik, aby se o žánr zajímaly i nové generace hráčů," říká Ron Gilbert. Pro něho druhý díl Monkey Islandu představoval vyvrcholení svého dosavadního úsilí v pozici herního vývojáře: použil v něm prý všechny zkušenosti, které si osvojil při vývoji Maniac Mansion i prvního dílu MI.

"Rozhodně nepodceňujte scénář," varuje Gilbert dnešní vývojáře adventur. "Dnešní hry jsou častokrát mizerně napsané, a přitom na dobře odvyprávěném příběhu tolik záleží!" Grossman zase dnešním adventurám přeje víc "idiotských nápadů", čímž se nemyslí "úplné pitomosti, ale věci, které člověku připadají komické, ale když se jim chvilku věnujete, zjistíte, že z nich vznikají úplně báječné scény."

A co se někdejším autorům hry nejvíc líbilo na remaku prvního Monkey Islandu? "Zvlášť se jim povedly ty ručně překreslená pozadí a Guybrushův hlas, přidaný do šermířské scény," chválí Tim Schafer tým zodpovědný za moderní port hry. "Obvzlášť mám radost ze způsobu, jakým lze přepínat mezi původní a novou grafikou," doplňuje ho Gilbert. A teď to nejdůležitější: co si o tom všem myslíte vy? Hrajete vůbec adventury? A pokud ne, proč tomu tak je? Co v nich dnes chybí - a co naopak dělá dobrou dnešní adventuru?

Monkey Island 2: LeChuck's Revenge Special Edition vyjde na podzim na Xbox Live Arcade a PlayStation Network - více o sérii hledejte v archivním zpravodajství.

zdroj: Gamespot

levis

Nejnovější články