Vše se datuje k roku 2012, kdy CBE Software vydali tři hry. J.U.L.I.A., J.U.L.I.A. Untold a Vampies!. Potíže prý začaly tím, že si vývojáři řekli o už tak opožděnou zprávu o výnosech z prodejů her. Od vydavatele nic nedostali a po třech měsících jim bylo jasné, že je tu problém. Nejen že nedostali report, nedostali ani zaplaceno.
Prodeje Vampires! navíc nebyly nijak oslnivé a druhý vydavatel jim odmítl zafinancovat rozpracovanou 3D adventuru. Dluhy prý narůstaly a situace se nijak nezlepšovala. Pak CBE Software dostali nabídku dát hru na crowdfundingový portál Indiegogo a pokusit se ji zafinancovat tam. Do toho se jim nejprve nechtělo, ale nakonec se rozmysleli a rozhodli se na Indiegogo umístit J.U.L.I.A. Enhanced Edition.
Na hru potřebovali vybrat pět tisíc dolarů. Nakonec se jim podařilo získat přes 14 tisíc dolarů. Cizí kampaně studovali pečlivě a nakonec se rozhodli pro osm jasných prvků, na kterých musí celá kampaň stát a to byly: naprosto jasné cíle, realisticky nastavené příspěvky a odměny, stručné a zevrubné informace, rozumně nastavený cíl, kampaň kdy peníze dostanou až po splnění cíle, povedené video, hratelné demo a nakonec udržování kampaně při životě.
Hlavní mozek projektu Jan Kavan na webu píše, že chvíli taky bádali nad tím, jakého cíle vlastně chtějí dosáhnout. Kolik peněz projekt potřebuje. “Nakonec jsme se rozhodli že do toho půjdeme a stanovili jsme cíl na pět tisíc dolarů. To by pokrylo jenom výplatu pro Lukáše, ale ve svém nitru jsem věděl, že to bude stát za to. Pak nastala ta chvíle, která mi změnila život. Rozhodl jsem se spustit první crowdfundingovou kampaň CBE, Indiegogo kampaň na J.U.L.I.A. Enhanced Edition.”
Kavan přislíbil, že podobné blog posty bude psát každý měsíc a ve výsledku bychom pak měli mít docela dobrou představu o tom, jak přežít crowdfundingovou kampaň. Jeslti umíte anglicky a chcete víc detailů, mrkněte na celý blog přímo na webu hry, kde se o první části “přežití” dočtete mnohem víc.