Fairytale Fights - dojmy
zdroj: tisková zpráva

Fairytale Fights - dojmy

20. 8. 2009 0:00 | Dojmy z hraní | autor: Redakce Games.cz |

Po bok Itchyho, Scratchyho, zvířátek z Happy Tree Friends a dalších brutálních animáků se brzy přidá i červená Karkulka v pohádkové plošinovce plné krve.

Autor: Warlock
Publikováno: 20.srpna 2009
zdroj: novinářská prezentace
verze: konzolová

Obrázek zdroj: tisková zpráva
Po bok Itchyho, Scratchyho, zvířátek z Happy Tree Friends a dalších brutálních animáků se brzy přidá i červená Karkulka. Nevěříte? My jsme také nevěřili, dokud jsme v akci nespatřili velmi nadějně vypadající pohádkovou plošinovku plnou krve. Přestože už samotný název Fairytale Fights („Pohádkové souboje“) o lecčems vypovídal, stále jsem si maximálně představoval obdobu plošinovky Tři Mušketýři. Úvodní momenty mne však vyvedly z omylu. Fairytale Fights totiž budou plné brutálního násilí, které se bude odehrávat na pozadí pohádkově malovaného světa. Dětem vstup zakázán!

Pohádky naruby
Zurčící potůček, les plný života, jasná obloha a poklidná hudba, jak vystřižená z Disneyho pohádek, a do toho všeho přichází červená Karkulka se svým košíčkem. Jak praví pohádka, po cestě potkala vlka, který s ní udělal krátký proces. Zhruba až sem by se úvodní video prezentace shodovalo se svojí předlohou. Všechno ale bylo podle Fairytale Fights trochu jinak.

Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva

Vlků tenkrát na nebohé děvčátko číhalo hned několik. Červená Karkulka se však jen tak nevzdala. Místo zbytečné snahy o útěk se jí do očí nalila krev, zaujala bojové postavení a z košíku vytáhla obří mačetu. Na tváři jí naskočil výraz psychopata a během chvilky se vlci váleli v potocích krve. Karkulka otřela svojí mačetu a vydala se opět s písničkou na rtech po pěšině dál. Na mršiny vlků se vrhli králíčci velmi podobní těm z Rayman: Raving Rabbids a pohádky byl konec.

Tak trochu jiná plošinovka
Při úvodním videu jsem se hodně nasmál a úsměv na tváři se mi nevytratil ana při živé ukázce, kde se Karkulka vydala získat zpět svojí reputaci a přitom zachránit celé pohádkové království. Na výběr bylo hned několik různých charakterů od žabího prince, třech malých prasátek, Jeníčka a Mařenky až po zlá dvojčata a další evropské pohádkové postavičky. Bohužel Karkulka byla v tu chvíli jediným hratelným charakterem.

„Svět okolo vás je skutečně živý. Můžete vyskočit támhle na tu ceduli, větev stromu nebo nízkou skálu,“ začal na úvod Claas Wolter a vše samozřejmě názorně předvedl. Celý svět působil velmi plastickým dojmem a přirovnání k plošinovce je vzhledem k použitému Unreal 3 enginu možná trochu nepřesné. Ať tak či onak kamera si vždy držela stejný odstup hlavní postavičky, jak tomu u toho žánru bývá zvykem, a jen málokdy se natočila do jiného úhlu. Ačkoliv bylo na cestě lesem dostatek místa pro pohyb do stran, celá hra byla dosti lineární a několik různých „pater“ nad sebou nečekejte.

Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva

 Brutální zábava
Co však z Fairytaile Fights udělá netradiční hru, bude bojový systém, v němž každého nepřítele budete mít možnost libovolně naporcovat. Když se k němu přiblížíte a stisknete příslušné tlačítko, zobrazí se další menší okno, kde pomocí ovladače zpomaleně přímo naznačíte, kudy se má vést smrtící řez. Od prostého přeříznutí „vejpůl“, setnutí hlavy či končetin půjde nacvičit třeba podpis Zorra nebo navázat několik chvatů do účinných komb.

Vše se však ponese v komiksovém duchu a s nadhledem a žádných vyvrhnutých vnitřností se nemusíte bát. Naopak se připravte na potoky krve, která stříká z každého zabitého protivníka a dokonce reálně stéká ze zdí. Dokonce v ní můžete poskakovat, roznášet jí na svých botičkách dál po celém levelu a klouzat se v ní a tím se rychleji se dostávat k nepřátelům.

 Kouzelný svět
Velmi dobře působil celý svět vystavěný z větších či menších knížek, plný sytých barev a drobných vtipků skrytých v pozadí. S králíčky požírajícími mršiny jsem měl tu čest setkat v úvodním videu a v živé ukázce, se k nim přidalo nejapné hejno ptáčků. Jeden tučných holubů při průletu pod mostem neodhadl vzdálenost, o mostní konstrukci se s rozmáznul a pomalu „stékal“ dolu.

Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva

Jak vidět, že humor dávají tvůrci skutečně na první místo - po lese například byly rozmístěné i obří pasti na medvědi. Když na ně nepřítel šlápnul, nejdříve mu explodovaly oči a nakonec upadla celá hlava. Nakolik zrovna tohle bylo vtipné už nechávám na vás. Do rukou dětí Fairytaile Fights rozhodně nepatří.

Volitelná spolupráce
„Příběhovou část můžete hrát v kooperativní režimu až se čtyřmi svými přáteli zároveň. Dokonce se tak dostanete do některých částí levelu, do nichž byste se při sólo hře nevyškrábali,“ uvedl Claas Wolter a s kolegou vše ukázali na jednoduchém mechanismu, kdy se jedna postavička postavila do výtahu a druhá točila ozubeným kolem. Jedna ze dvou Karkulek tak do zbrojního inventáře dostala pušku a doplnila již dříve získanou mačetu, kyj s ostny a sekerky. Nemusím snad zmiňovat, že krvavá lázeň poté byla o to větší.

Zvětšit zdroj: tisková zpráva Fairytaile Fights vyjdou pro konzole v říjnu a pro PC v zimě. Tvůrci slibují, že možnosti hry se ještě rozrostou o mnoho dalších lokací a pohádkových postav, z nichž některé možná dostanou speciální schopnosti. Osobně se mi na prezentaci líbilo velmi veselé barevné podání, které je zástěrkou pro trochu morbidní zábavu. Vše vypadalo vejmi nadějně a pokud si dají tvůrci záležet na různorodosti prostředí, nemusíme se bát přílišné linearity. Byl by to totiž smutný konec velmi nadějné pohádky.


Související články: Novinky



 
Warlock
autorovi je 19 let, studuje na ČVUT v Praze a přispívá i na server o mobilních telefonech; zaměřuje se na strategie všeho druhu a nechá se zlákat i kvalitní FPS; řadí se mezi filmové fandy, příznivce metalu a rád jezdí na horském kole


 
 
Warlock

Nejnovější články