Dojmy z Gamescomu: Pentiment potěší všechny milovníky historických perliček
zdroj: Obsidian

Dojmy z Gamescomu: Pentiment potěší všechny milovníky historických perliček

29. 8. 2022 17:30 | Dojmy z hraní | autor: Šárka Tmějová |

Studio Obsidian patří v rámci Microsoftu k těm plodnějším – na letošní rok chystá plnohodnotné vydání zahradního survivalu se zmenšenými dětmi Grounded, na vzdálenější budoucnost pak druhý díl RPG The Outer Worlds a také Avowed. Vedle téhle trojice plnokrevných AAA her letos představil ještě jeden projekt menšího rozměru (tým čítá pouhých 13 lidí), ale neméně zajímavý: RPG adventuru Pentiment.

Hned první upoutávka si mě získala svou stylizací, která vychází z pozdně středověkých rukopisů, ale i příběhovou premisou o umělci Andreasi Malerovi, jehož přítel mnich byl obviněn z vraždy a tvrdí, že ji nespáchal. Hrdinovým úkolem je tedy očistit kamarádovo jméno, hra ale na ploše 25 let nikdy doopravdy neodhalí, kdo šlechtice Rothvogela v bavorské vesnici vlastně zabil. Místo toho vám nabídne hromadu důkazů a výpovědí, na jejichž základě budete moct obvinit takřka kohokoliv.

Pentiment zdroj: Obsidian

V tomto duchu se odvíjela i hratelná ukázka na proběhlém Gamescomu. Vývojářka mě upozornila, že jsou v ní k dispozici tři úkolové linie, ale mám dostatek času jen na jednu. Nicméně kvůli pádu hry mi dala na dokončení trochu víc času, a tak jsem stihla dvě: Vyslechla jsem vdovu, která šlechtice před jeho smrtí proklela, a napodruhé se šla v utajení podívat na pitvu.

Nejprve ale bylo potřeba rozhodnout, čemu se Andreas věnoval předtím, než se z něj vedle písaře stal i amatérský detektiv. V mém podání to byl hedonistický, výřečný bonviván, který se na univerzitě věnoval logice a možná trochu protichůdně i okultismu, po studiích strávil nějaký čas na Wanderjahre v Itálii a volné chvíle vyplňuje vedle popíjení vína svou vášní pro teologii. V druhém průchodu jsem mu vybrala pozadí v medicíně a přírodních vědách, protože jsem byla zvědavá, nakolik bude moct připravovanou pitvu ovlivnit.

Pentiment zdroj: Obsidian

Volby jsou v tomto případě klíčové, protože se od nich odvíjejí Malerovy schopnosti a posléze i některé repliky v rozhovorech, na nichž většina hry stojí. Společně s jedním z mnichů tak Andreas zvládl vydedukovat, že oběť nezemřela na svá bodná zranění a navíc si ze svých cest odkudsi přivezla syfilis.

Vdovu se mi sice nepodařilo okouzlit šarmem a prosbou o něco ostřejšího, když se ale rouhala a chtěla zničit kříž, což by pro ni mohlo mít nedozírné následky v případě návratu inkvizice, podařilo se mi ji od kacířství odradit radou, aby ho pověsila na nějaké méně viditelné místo. Církev se nažere a koza zůstane celá.

Předtím ale bylo potřeba získat si vdovinu důvěru – od smrti manžela ji nikdo nenavštívil, a tak po Andreasovi žádá pomoc se sběrem klestí a následným lámáním větví na podpal, posléze potřebuje na zeď pověsit několik obrázků a přeložit dopis. V těchto případech Pentiment opouští rozhovorové rozhraní a nechá vás pobídky řešit formou nějaké jednoduché minihry.

zdroj: Xbox

Zatímco hratelnost bude primárně adventurová klasika, kde je třeba někam dojít a s někým si promluvit, hlavní kouzlo tkví v detailech snoubených s osobitou stylizací. Texty se na drobných svitcích papíru odvíjejí v reálném čase, přičemž použitý styl písma odkazuje třeba na sociální vrstvu nebo postavení mluvčího. Občas se v promluvách objeví drobná chyba, kterou všudypřítomný „vypravěč“ po pár vteřinách sám opraví.

Některé výrazy pro vás zase ztuční, což vás přímo z rozhovoru odkáže na delší svitek, kde najdete detaily o dané postavě nebo reálné historické události. Pentiment se tak zpřístupňuje i těm, kteří neusínají se středověkými kronikami pod polštářem.

Pentiment zdroj: Obsidian

V případě vdovy šlo právě o čarodějnické procesy. Od kacířství nejhrubšího zrna se mi sice podařilo ji odradit, Andrease nicméně zajímalo, jestli by pro vraždu Rothvogela měla dostatečnou motivaci a proč vlastně církev tolik nenávidí.

Ukázalo se, že Rothvogel jejího muže zmrzačil, čímž významně přispěl k jeho předčasné smrti, po níž si vdova už nemohla dovolit platit daně z půdy a církev jí kvůli tomu hodlá zabrat pozemek. Poměrně zřejmý motiv by tu tedy byl – na druhou stranu byla vražda spáchána značně surovým, fyzicky náročným způsobem. Stařenka, která si ani sama nezvládne nalámat větve, tedy na mém seznamu podezřelých na prvních místech spíš figurovat nebude, ale pokud budete moc chtít, zřejmě z ní obětního beránka udělat můžete.

Andreas se v průběhu rozhovorů oddává různým myšlenkovým pochodům, z nichž na základě svých na začátku zvolených znalostí vyvozuje závěry, které mu s vyšetřováním mohou pomoct. Anebo ho taky zhatit – vzhledem k tomu, že můj Andreas extenzivně studoval teologii, patrně k Bohu docela tíhnul, což rouhající se vdově nebylo úplně po chuti. Ačkoliv tedy může být lákavé pokaždé kliknout na možnost s ikonkou hlubších znalostí, ne vždy se pod ní skrývá kýžený výsledek.

Obsidian se snažil být svým inspiracím z 16. století co nejvěrnější, některé reálie nicméně musely ustoupit přístupnosti. Mluva postav je tedy v zájmu srozumitelnosti modernější, a pokud máte problémy s čtením všech těch rotund a švabachů, můžete si přepnout na stále stylizovanou, ale k dyslektikům přátelštější variantu.

Mě každopádně strávená půlhodinka příjemně navnadila na vydání plné hry, které ostatně klepe na dveře. I v tomto případě hodlá být otevřená co nejširšímu publiku – Pentiment totiž vychází 15. listopadu na PC, Xbox Series X/S a Xbox One přímo v předplatném Xbox Game Pass.

Nejnovější články