V RPG GreedFall se stanete kolonizátorem ve fantasy verzi 17. století
zdroj: tisková zpráva

V RPG GreedFall se stanete kolonizátorem ve fantasy verzi 17. století

3. 7. 2018 11:13 | Preview | autor: Patrik Hajda |

Když jsem ze zvědavosti zavítal na kartu vývojářů ze studia Spiders, musel jsem se pousmát. Of Orcs and Men za pět, Mars: War Logs za pět, Bound by Flame za pět, Technomancer za pět… Průměrná RPG jsou zjevně hlavní devízou studia. Na druhou stranu se nemusí tolik snažit, aby překročili vlastní stín. Povede se jim konečně zabodovat s nadějně vypadajícím (opět) RPG GreedFall?

Sedmnácté století. To je doba průzkumu, výzkumu, kolonizace, ale také smrtelné nákazy, která postupně ničí starý kontinent. Když se zdá, že je vše ztraceno, objeví mořeplavci izolovaný ostrov Teer Fradee a lidstvo okamžitě vyráží na cestu. Někdo s cílem přežít, další s cílem zabrat si co největší území a vydělat na tom majlant.

Na ostrov dorazí tři národy – obchodníci vedení princem si kupují moc, výzkumníci věří v sílu vědy a vědění a žoldáci jdou přes mrtvoly. Do toho se ještě přidává gilda námořníků a misionáři. A proti tomu všemu stojí nic netušící domorodci, kteří zde dosud poklidně žili v souladu s divokou přírodou a magií.

zdroj: Archiv

Kde myslíte, že stojíte vy? Bohužel na straně chamtivých obchodníků. V roli velvyslance máte za úkol jednat se všemi ostatními národy a zajistit své straně nejlepší podmínky. Jestli to opravdu uděláte, je už na vás. Vymlátit domorodce není zrovna morální, ale má-li technologicky vyvinutější část lidstva přežít, jiný kus země už nemá k dispozici.

Vaše postava De Sardet (žena či muž) dostává jasně zadané úkoly, ale jejich provedení je čistě ve vaší režii. Můžete jít cestou meče, zaměřit se na své diplomatické schopnosti nebo využít umění klamu. Souboje přitom nestojí jen na chladných zbraních, ale klidně se chopíte něčeho palného a osvojíte si i magii.

I když je GreedFall fantasy, nečekejte zde klasické rasy trpaslíků, elfů a podobných. Fantasy je ve světě lidí zastoupeno přirozenou magií a bájnými bytostmi, které v době nesnází stojí na straně domorodců. Těm asi nebudete moc rozumět, protože hovoří vlastním jazykem Yecht Fradi, který byl navržen lingvisty přímo pro účely hry.

GreedFall vsází na bohaté vývojové stromy, hutné dialogy, hráčovu volnost, a špatně nezní ani vaše role ambasadora, který tahá za všechny nitky aktuální společnosti a formuje tak vztahy mezi jednotlivými stranami. Ale podobně dobře zněl i Technomancer, který nakonec nedopadl nijak zvlášť úžasně. Upřímně doufám, že GreedFall bude konečně nad průměrem. Uvidíme příští rok na PC, PlayStation 4 a Xbox One.

Nejnovější články