Uzavřená beta Heroes of the Storm začne v lednu a nabídne i hrdiny z The Lost Vikings
zdroj: tisková zpráva

Uzavřená beta Heroes of the Storm začne v lednu a nabídne i hrdiny z The Lost Vikings

8. 11. 2014 14:00 | Preview | autor: Adam Homola |

MOBA Heroes of the Storm, která je už docela dlouho ve fázi technické alfy, se brzy přehoupne do plnohodnotné betaverze. Začne 13. ledna 2015 nejprve jako uzavřená beta, aby se časem rozrostla do bety otevřené a nakonec do plnohodnotné hry. Blizzard se na včerejším BlizzConu pochlubil, že oznámení takhle brzké bety s konkrétním datem máme brát jako náznak spokojenosti vývojářů s celou hrou. Všechno prý šlape tak jak má, hra se líbí, v technické alfě ji hraje stále více a více lidí...

Všechno je prý zatím sluníčkové a vývoj hry pokračuje dobře. Pokračovat bude svižným tempem i po BlizzConu, protože právě na něm vývojáři oznámili několik novinek. Nejvýraznější jsou asi noví hrdinové. K mému zklamání tvůrci neoznámili žádnou postavu ze StarCraftu, ale nové posily přesto dostatečné. Přibude například Jaina Proudmoore, která má zastávat roli ledové kouzelnice s možností vyvolat známého vodního pomocníka Water elemental.

Jaina není válečník a jejím úkolem je spíše zpomalování nepřátel, respektive postupné ničení kouzly ze zálohy. Zato takový Thrall, který je dalším novým přírůstkem, se otevřeného boje nebojí. Vývojáři prý nejprve zkoušeli Thralla jako válečníka, ale nakonec mu údajně více sedla role asasína, který rozdává rány skrze živly a má své věrné kladivo. Dále do hry přibude Sylvanas, protože dokáže přinutit nepřátelské jednotky aby neútočily, a díky schopnosti Mind Control se může zmocnit velkých minionů.

zdroj: Vlastní

Unikátním a popravdě nečekaným hrdinou jsou The Lost Vikings. Erik, Baleog a Olaf jsou zpátky a v Heroes of the Storm budou zastávat roli hrdiny pro zkušené a pokročilé hráče. The Lost Vikings totiž tvoří hrdina složený ze tří postav, ale můžete je klidně rozdělit a najednou tak ovládat tři samostatné postavy zvlášť. Tím pádem lze s opravdu hbitými prsty, reflexy a schopnostmi třeba na mapě The Dragon Shire zabrat oba oltáře, a pak ještě draka. Nebo můžete na jednoho vikinga nalákat nepřátelského hrdinu, a pak ho se zbývajícími dvěma přepadnout ze zálohy a dorazit.

Možností je spousta a pokud patříte k méně zkušeným, můžete s The Lost Vikings klidně chodit pohromadě a budete to mít jednodušší. Vikingové se do hry dostali prý jen proto, že si o ně lidi velmi často říkali - Blizzard samozřejmě nemá pořadník, se kterým by nešlo hýbat, a hodně záleží i na feedbacku hráčů.

Heroes of the Storm zdroj: tisková zpráva

Jak jste si asi stihli všimnout, v Heroes of the Storm jsou zatím jen hrdinové ze StarCraftu, WarCraftu a Diabla. A teď přibydou i z The Lost Vikings. Tvůrci ale prozradili, že se v žádném případě nebrání implementaci hrdinů, kteří nebyli v žádných hrách, ale objevili se jen v komiksech či knihách. Stejně to platí pro hrdiny z nově oznámené střílečky Overwatch - taky se do hry dostanou. Prioritu před komiksy a Overwatchem mají však staří známí. Do vydání hry je ale ještě hodně daleko a kdo ví, kolik pak bude ve hře hrdinů, co nejsou ze StarCraftu/WarCraftu/Diabla.

Vedle nových hrdinů přidává Blizzard samozřejmě i nová bojiště. Na BlizzConu představili dva nové přírůstky, krásný Sky Temple ve vzduchu a podzemní Tomb of the Spider Queen. Můžete si je prohlédnout na videu a vypadají hodně povedeně, byť jde pouze o rozpracované verze, ve kterých prý chybí některé textury. Jednou z na pohled ne velkých, ale v praxi významných novinek, je každopádně systém řešící notorické opouštěče her.

Heroes of the Storm zdroj: tisková zpráva

Určitě to znáte taky, že hrajete a najednou se někdo z party odpojí jen proto, že se mu/týmu moc nedaří. Tito "leaveři" jsou věčným problémem týmových her a řeší se, co s nimi. Blizzard naštěstí nevymýšlel nic nového a inspiroval se u Dota 2. Jakmile přijde do hry příslušný patch, budou i v Heroes of the Storm označeni notoričtí opouštěči her nálepkou "leaver". Na udělení podobného označení budete před opuštěním hry jasně upozorněni, ale pokud i přesto zápas vypnete a necháte své spoluhráče ve štychu, je to váš problém.

Zmíněnou nálepku pak bude brát v potaz matchmakingový systém, který bude kazi*uky dávat dohromady do party s dalšími leavery. Aby si mohli hru kazit sami sobě. Označení "leaver" samozřejmě nevyfasujete hned po prvním vypnutí hry, takže se nemusíte bát nestabilního internetu nebo výpadku elektřiny. Pokud ale vývojáři usoudí, že opouštíte hry podezřele často, nálepku dostanete. Jak se jí zbavit? Je to prosté, stačí zase chvíli hry neopouštět a po čase vám vývojáři nálepku seberou. Počet her, které je potřeba opustit/neopustit, abyste nálepku dostali/nedostali, zatím nejsou pevně dané.

Heroes of the Storm zdroj: tisková zpráva

Jestliže hru neopouštíte a hraní Heroes of the Storm myslíte vážně, třeba až e-sportovně vážně, uvítáte určitě dvě nové ligy: Hero League a Team League. Do Hero League se dostanete až po dosažení 30. úrovně, sestavíte si v ní partu ("guildu") jakékoliv velikosti a hrajete. Klíčový je ale váš skill rating coby hráče, který hraje prim, a podle něhož se určuje matchmaking. Naopak v Team League máte už rating celého týmu a jede se podle něj. Team League je určena pro nejvyšší úroveň hry, tedy pro opravdové profíky. Ostatně, dostanete se do ní až po dosažení 40. úrovně.

Do hry časem přibyde i Draft mód, jehož ikona je zatím neaktivní. A měl by fungovat podle předpokladu: vybírání hrdinů na střídačku, žádný hrdina nesmí být ve hře 2x (nyní může) a před výběrem budete znát bojiště, abyste se mohli rozhodnout i podle něj.

Ve hře se časem objeví i sezóny a ranked play, kterou vývojáři připodobnili k ranked módu z Hearthstone. Co ve hře naopak hned ze začátku nebude, je banování hrdinů pro soupeřící tým. E-sportovci ale nemusí zoufat, časem se do hry dostanou i bany.

Heroes of the Storm zdroj: tisková zpráva

Jestli jste se ještě nepřihlásili do bety, můžete tak učinit ve vašem Battle.net profilu na stránce beta settings. Třeba se na vás usměje štěstí a dostanete se ještě do technické alfy. A pokud ne, 13. ledna startuje uzavřená beta, do které budou tvůrci hráči ve výrazně větších vlnách než doposud.

Kolem a kolem má Heroes of the Storm našlápnuto pravou nohou k úspěchu a zdá se, že jsou s dosavadním vývojem spokojení i tvůrci, kteří ve vývoji a neustálém ladění hry přestat zatím rozhodně nehodlají.

Nejnovější články