The Sims 2: University - preview
zdroj: tisková zpráva

The Sims 2: University - preview

8. 2. 2005 0:00 | Preview | autor: Redakce Games.cz |

První datadisk pro The Sims 2 rozšíří možnosti hry o novou studentskou etapu života, umožní postavám jít na školu, bydlet na koleji a prožít všechny s tím spojené radosti i starosti. Pojďme se na to pěkně zblízka podívat.

Autor: Glutton
Publikováno: 8.února 2005


Obrázek zdroj: tisková zpráva Všechny příznivce veleúspěšných The Sims, kterých se celkově prodalo už 60 milionů kusů, čeká v březnu další datadisk, tentokrát však již pro druhý díl této série. Maxis společně s Electronic Arts tak položí první základní kámen další dlouhé datadiskové sérii (už se dokonce chystá i druhý a třetí přídavek). V minulém roce Simové zažili přechod do plně trojrozměrného prostředí, letos se podívají na Univerzitu a prožijí perné studijní chvilky. První datadisk pro The Sims 2 rozšíří možnosti původní hry o jednu novou „studentskou“ etapu života, umožní Simům studovat vysokou školu a nabídne hráči desítky drobných či meších doplňků a nových možností. Pojďme se na to pěkně zblízka podívat.

 Nová fáze života
V okamžiku dospívání Sima teenagera do dospělácké fáze života bude hráči zpřístupněna možnost opustit dům a odjet studovat vysokou školu. Zatím není známo, zda budou moci studovat všichni dospívající postavičky nebo zda někteří budou o tuto možnost ošizeni. Například by pro vstup na vysokou školu mohly být vyžadovány lepší známky na střední škole, vyšší finanční náklady z rodinného rozpočtu a podobně.

Pokud budete chtít mít doma nevzdělance, tak jednoduše vašeho Sima na vysokou školu nepošlete. On normálně dospěje z teenagera v dospěláka, pouze se vyhne jedné etapě svého života. Pokud ovšem Sima na vysokou školu vyšlete, tak prožije fázi života v originálu nazvanou "young adult". V překladu to znamená doslova "mladý dospělák". Jak to bude ale přeloženo v české verzi datadisku se nechme překvapit.

Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva

Samozřejmě v nové životní etapě budou mít Simové i nový vzhled, odpovídající jejich věku. A také se můžeme těšit na nové přání a obavy spojené přímo s vysokoškolským studiem. Skutečnost, že z vysoké školy si Sim přiveze, kromě diplomu, i hromadu nových vzpomínek, je téměř zbytečné zmiňovat.

Zvětšit zdroj: tisková zpráva  Univerzitní prostředí
Pokud tedy Sim odjede na vysokou školu, tak na nějaký čas opustí svůj domov a přestěhuje se do zcela nového sousedství. Toto sousedství bude provázáno se simovým domácím sousedstvím, nebude se tedy jednat o další k již třem existujícím, ale o jakési „podsousedství“. Všechny známosti Simovi tedy zůstanou. Každé herní sousedství bude mít přiřazeno některou z vysokých škol. Hráč bude mít možnost stávající školy měnit a editovat. Stejně jako si bude moci vytvořit zcela nová vysokoškolská sousedství. Podobně jako v samotných The Sims 2 půjde využít terén ze hry SimCity 4.

A co vše se v těchto sousedstvích najdete? Samozřejmě to bude samotná škola, koleje a podniky sloužící k obveselení a vytrénování Simů. Takže zde spatříme kavárničky, tělocvičny, bazény, studovny, koncertní haly… Dále se dočkáme některých nových NPC postav (profesoři, roztleskávačky a jiní).

 Ubytování na kolejích
Když Sim přijede do nového sousedství, bude ubytován na kolejích a může si vybrat pokoj. Spolubydlící mu ovšem budou přiřazeni. Pokud bude mít Sim dostatek financí, může si svůj pokojík i mírně dovybavit. Třeba pověsit obrazy na zeď. Jestli mu nechutnají šlichty ze školní jídelny, tak si může koupit malou ledničku, mikrovlnku a vařit si na vlastní pěst. Hra bude obsahovat i nová jídla, z nichž některá by měla odpovídat studentským rychlovkám (něco na způsob: pět rohlíků s vlašákem z papíru :)

Když začne být Simíkům na kolejích těsno a nebo si polezou se spolubydlícími na nervy, je možnost najít si i soukromé bydlení. Vyjde to sice dráž, ale Simové tam budou zajisté spokojenější. A zatímco pokoje na kolejích mohou Simové vybavovat jen velmi omezeně, tak na privát si mohou přikoupit cokoliv, co jim finance dovolí. A hlavně si konečně užijí soukromí ve sprše. Společné sprchy na kolejích nejsou nic moc příjemného. I když zajisté nabídnou mnoho rozmanitých a veselých situací.

Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva

 Co bude s původní rodinou?
Délka studia zatím není přesně známa - tvůrci o ní neustále přemýšlejí. Počítá se ovšem, že maximální doba studií bude zhruba 20 až 30 herních dnů (o změně délek ostatních životních etap se zatím prý neuvažuje). Co se ale stane s původní rodinou? Naštěstí není třeba mít obavy. Tuhle zodpovědnost vložili tvůrci na samotného hráče. Takže si to každý může udělat, jak bude sám chtít.


Zvětšit zdroj: tisková zpráva Po odstěhování Sima do nového sousedství se budou student a původní rodina brát jako dvě odlišné domácnosti. Jen hráč rozhodne za koho a jak dlouho bude hrát. Může tedy hrát jen za studenta a na samotnou rodinu kašlat. Potom původní rodina vůbec nezestárne a nic se v domácnosti nezmění. Nebo může hrát za obojí zároveň a následně studenta nastěhovat do již zestárnuté rodiny. Vše bude jen na hráči, o kolik dní nechá studentovu rodinu zestárnout během studií. Budete-li hrát za normální domácnost, tak se může stát, že dospěje některý Salší sim a odjede také na vysokou školu. Pak je možné docílit toho, že na vysoké škole budete ovládat více studentů najednou.

 Jak Simové vydělají na studium?
Simové se neživí fotosyntézou, takže si na stravu musí poctivě vydělat. A protože studentský život obnáší mnohem více radostí než jen jídlo a šprtání, musí Simové někde nahrabat hodně simeleonů (měna simů). Své základní jmění si ale přivezou z domova. Dále budou Simové získávat simeleony formou stipendií. Čím lepší známky, tím více dostanou peněz.

Pokud jim peníze za studium stačit nebudou (jako, že určitě nebudou), mohou si najít nějakou menší práci. Zde přichází velká změna oproti původní hře, v níž postavy do práce prostě odjely a hráč o nich neměl nejmenší potuchy. V datadisku se ale bude práce odehrávat přímo na školních pozemcích a hráč bude Sima při práci nejen vidět, ale i ovládat. Můžete si tedy najít práci jako uklízeč a budete svého hrdinu sledovat, jak obchází pozemek a sbírá odpadky. Nebo si můžete přivydělat doučováním a spatřit, jak Sim pomáhá se studiem spolužákům. Když se vám podaří dostat se do správné společnosti, budete si moci simoleony sami tisknout. Sledování Simů při práci se ovšem týká pouze prací na školních pozemcích. Co se týká původní kariéry ze hry, tak tam se nic nemění. Tam své Simy i nadále v práci ovládat nebudete.

Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva

 Průběh studia
Při nástupu na vysokou školu si Sim bude moci vybrat studijní obor. Těch bude celkem 11. Každý obor má obsahovat jinou strukturu předmětů a tudíž i jiný rozvrh přednášek. Na přednáškách ovšem svoje virtuální já nebudete moci sledovat. Autoři usoudili, že sledování sedícího Sima by bylo nudné. Jakmile tedy vstoupí do přednáškové místnosti, tak zmizí a vy buď budete ovládat jiného Sima a nebo se čas zrychleně přesune na konec přednášky.

Téměř celé studium bude dobrovolné. Studenti sice budou mít přednášky a dostávat pravidelně domácí úkoly. Ale na přednášky chodit nemusí a na úkoly se také mohou vybodnout, nicméně musí počítat s následky. Do konce semestru budou muset vše dohnat v šibeničním čase. Můžete ze zoufalství zkusit při zkouškách opisovat, ale to se může krutě vymstít. Doba studia bude rozdělena do několika semestrů. Pokud Sim propadne ve dvou po sobě jdoucích semestrech, bude ze školy vyloučen.

Dokončí-li zdárně studium, získá jisté výhody pro budoucí zaměstnání. Ve hře budou čtyři zcela nové kariéry, které budou přístupné pouze vystudovaným Simům. Bez absolvování vysoké školy vás do nových zaměstnání prostě nepřijmou. Navíc nové kariéry závisí na vystudovaném oboru. Pokud si zvolíte určitý obor, tak vás třeba vezmou jen do jednoho z nových povolání. I na původní zaměstnání bude mít vyskoškolské studium vliv. Vystudovaní Simové přeskočí několik úvodních zaměstnání v kariéře a budou automaticky začínat na lepší pozici s vyšším platem, tak jako se tomu děje ve skutečnosti.
Zvětšit zdroj: tisková zpráva
Další příjemnou odměnou za vystudování vysoké školy bude možnost změnit Simovu aspiraci. Na školu pošlete kupříkladu Sima toužícího po romanci. Ale po dostudování dospěje, urovná si svůj žebříček hodnot a může se z něj stát kupříkladu rodinný typ.

 Zpestření života
Kdo z vás studoval vysokou školu, tak zajisté ví, že to nemusí být vůbec pouze o studiu. Kolem je spousta lákadel a na studium leckdy nezbývá čas. Toho jsou si tvůrci datadisku samozřejmě vědomi, takže hráče nečeká jen nudné studium. Činností, jak si hraní zpestřit, bude celá řada.

Na tom, že se můžete seznamovat s ostatními Simy, by nebylo nic zvláštního. Příjemné je zjištění, že studenti vysoké školy jsou již téměř dospělí. Tudíž se mohou i milovat, ale stále nemohou mít děti. Ještě lepší je zpráva, že lze mít milenecký poměr s profesory, čímž lze značně zlepšit známky :) Během studia se můžete i zasnoubit. Nedá se sice ještě brát, ale hned jakmile se vrátíte domů a vyrostete v dospěláka, tak můžete kteroukoliv lásku (třeba profesora) ze školy požádat o ruku.

Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva

A kde jinde se lépe seznámit než na různých večírcích a pařbách? Ve hře samozřejmě půjde uspořádat večírky a mělo by být i vícero druhů večírků (od normální pařby až po promoční večírek). Hra bude obsahovat i několik předmětů určených speciálně pro hromadné zábavy. Mezi nimi samozřejmě nesmí chybět bečka. Bohužel, kvůli věkovému omezení, půjde jen o bečku s džusem. Ale na rovinu - na obrazovce bude žlutý džus vypadat stejně jako pivo. Jen bude spadlá pěna.

Simové mohou dokonce stoupat na žebříčku oblíbenosti a časem získat nad ostatními spolužáky jistý vliv. Takže je budeme moci přemlouvat k různým činnostem a lumpárnám. Kupříkladu můžete někoho přemluvit, aby vám vypracoval domácí úkol, uklidil pokoj nebo uvařil večeři.

 Nové předměty
Zvětšit zdroj: tisková zpráva Hra bude obsahovat i množství nových předmětů. Mezi ty zajímavější patří třeba hudební nástroje, jichž bude několik. Simové budou moci založit i hudební kapelu a po večerech si přivydělávat hraním. Hraní na více nástrojů najednou je synchronizováno. Pokud jeden Sim hraje na kytaru a druhý na klávesy, tak hrají stejnou píseň. Nevznikne tedy neposlouchatelný mix, kdy by si každý člověk hrál něco jiného (samozřejmě se může stát, že Sim s nízkou kreativitou bude hrát mírně mimo). Bude jen na vás, z jakých nástrojů kapelu sestavíte a jakou píseň zahrajete.

Dalším zajímavým novým předmětem má být mobilní telefon. Konečně nebudou muset Simové běhat k telefonu na zdi a přivolávat k telefonu někoho jiného. Mělo by stačit zajet do města, koupit mobilní telefon a Sim ho bude mít stále při sobě. Dokonce půjde posílat i SMS.

 Jak to zvládnou naše počítače?
Co se týče hardwarových nároků, měly by zůstat přibližně stejné jako u základních Sims 2. Ale hodně lidí mohla napadnout zásadní otázka: co by to bylo za školu bez stovek studentů? Pokud bude na kolejích jen pár studentů, tak to bude vypadat divně. A bude-li jich v budově několik desítek, tak to přece počítače neutáhnu. Všichni zajisté ví, jak se původní hra zpomalovala s přibývajícím počtem Simů. Na tento problém tvůrci mysleli a vyřešili ho poměrně šalamounsky. Někomu se způsob řešení líbit nebude, ale ono to asi ani jinak nejde.

Hra bude zobrazovat pouze postavy ve stejné místnosti (případně budově) jako je váš Sim. Takže pokud například budete stát před budovou kolejí, tak neuvidíte, co se děje uvnitř. Pokud vejdete do budovy, tak naopak nespatříte, co se děje venku. Pokud vás bude zajímat, co se děje v některém konkrétním pokoji (třeba zda-li tam vaše přítelkyně někoho nemá), tak do něj musíte vstoupit. Jinak se to nedozvíte. Tím tvůrci docílí toho, že hra bude neustále zobrazovat jen několik Simů a poběží plynule.

Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva
další obrázky z této hry naleznete v sekci screenshotů

 Změny v původní hře
Důležité také je, co přinese datadisk nového do obyčejného života simů. Studium na vysoké škole bude jen jistá vložka do normální hry a často se může stávat, že zrovna nikdo nebude studovat. Bude hra mimo vysokou školu stejná jako původní The Sims 2 a nebo datadisk přinese novinky i do této části? Je potěšující, že nainstalováním datadisku University se zčásti změní i původní hra.

Téměř všechny předměty, tapety, dlažby a jiné novinky bude možné použít při stavbě a vybavování domácností a obecních pozemků. Tvůrci slibují "tuny nového nábytku". Uvidíme. Ale je jisté, že se možnosti při stavbě domů značně rozšíří. Dále autoři slibují i vícepatrové sloupy a jakési "spojovací oblouky". Co si pod těmito oblouky představit? Zřejmně půjde o dva sloupy spojené nějakým ozdobným obloukem. Dekorativní využití při stavbě mostů není třeba zpochybňovat. Také se můžeme těšit na nové bonusové předměty.

Zvětšit zdroj: tisková zpráva Výhodou se stane i obohacení obecních pozemků. Všechny kavárničky, tělocvičny, koncertní haly a obchůdky, které budou přístupné pro studenty na vysoké škole, půjdou vybudovat i na obyčejný obecní pozemek. Takže návštěva města již může být mnohem zábavnější a opět se mírně přiblíží k datadisku Hot Date. Datadisk by do původní hry měl přinést i spoustu drobných vylepšení. Více jídel k uvaření, nové interakce mezi Simíky, nové druhy smrti, více oblečení, účesů… Zajímavým novým rysem budou také celoživotní cíle Simů. Ti tak budou kromě běžných přání a obav mít i svůj celoživotní cíl, jehož splněním získají doživotní platinovou aspiraci.

Za toto vyčerpávající preview děkujeme domácí fanouškovské stránce TheSims2.cz. Každý, kdo si datadisk The Sims 2: University předobjedná z internetového obchodu Tiscali GameShop, získá jako dárek zdarma bonusové CD s přídavky do hry The Sims 2. Naleznete tam domy a vybavení pro ně, Simy, oblečení, sousedství, patche a utility.

Stáhněte si: Videa...

Související články: Novinky, Recenze The Sims 2 CZ (10/2004)



Glutton
special thx to Laku


 
 

Nejnovější články