Startopia - preview
zdroj: tisková zpráva

Startopia - preview

17. 4. 2001 0:00 | Preview | autor: Redakce Games.cz |

Už jste někdy obhospodařovali vesmírnou stanici a uspokojovali rasy ze všech koutů galaxie? Startopia to umožní...


Startopia - preview

Autor: Nukem
Publikováno: 17.dubna 2001

 Žádní nováčci na herní scéně
Zvětšit zdroj: tisková zpráva Počet nově vydávaných her čistě strategických nebo těch, které nějakým způsobem využívají strategické prvky se v poslední době poněkud rozrůstá. A tak nějaká ta další strategie navíc by mohla být lehce přehlédnuta. Aby se tak nestalo, měla by každá nová hra přinést něco nového, co doslova přilepí znuděné hráče k židlím.

Právě takové naděje vkládají do své nové hry členové vývojářského týmu s veselým názvem Mucky Foot. Nováčci v herním světě to ale nejsou. Akční adventura Urban Chaos asi není většině hráčů neznámá a navíc minulost velké části týmu je spojena s firmou Bullfrog (Syndicate, Theme Park, Theme Hospital, Magic Carpet). No a tou převratnou novinkou má být strategická či simulační hra jménem Startopia. Při bližším seznámení se s hrou možná poznáme, že naděje na to, aby Startopia vynikla mezi ostatními hrami stejného ražení, je celkem veliká.

Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva

 Jak správně kolonizovat vesmírnou stanici?
Startopia vás zavede na vesmírnou stanici levitující kdesi v temném a mrazivém kosmu, kde stejně jako komandér Sheriden na Babylonu 5 máte i vy za úkol vybudovat a udržovat v bezproblémovém chodu superobrovský exilový tábor pro emigranty ze všech koutů a záhybů vesmíru. Obecně je tento ostrov svobody rozdělen na tři podlaží, jež jsou pak rozkouskována na dalších 16 částí. Dolní podlaží slouží jako technologické centrum. Zde se vyvíjí, vyrábí nebo recykluje, zkrátka pracuje. Střední podlaží slouží především jako obývací zóna. Zde stráví obyvatelé lodi největší část svého volného času při zábavě a odpočinku. Konečně horní část, tzv. „Bio Deck“ představuje nejpodivnější část z celého komplexu.

V každé z 16-ti částí lze totiž nasimulovat různá životní prostředí, od věčně rozpálených a vyprahlých pouští, přes zelené travnaté pláně se zalesněnými kopci až po vysoká zasněžená pohoří. Vše v libovolném měřítku, právě takové, jaké je potřeba. Nic zde ale není definitivní, stačí změnit teplotní či vlhkostní podmínky a pustá poušť se za nedlouho promění v rozkvetlý sad, přímo před vašima očima. Bio Deck však není bezúčelný celek, jak by se snad zdálo. V prvé řadě slouží jako zdroj potravy, potom jako další odpočinkové centrum, kde se unavení obyvatelé stanice věnují svým kratochvílím a v neposlední řadě poslouží Bio Deck jako výzkumná laboratoř objevující např. nové druhy živočichů a květeny.

Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva

 Různé nároky obyvatel vesmíru
Ačkoliv to na první pohled vypadá jako jednoduché herní schéma, ve skutečnosti bude problémů spojených s chodem stanice víc než dost. Už jen fakt, že se budete muset starat až o devět různých ras, dává jasně najevo, že uspokojit všechny potřeby bude chtít síly přímo nadlidské. Je jasné, že každá rasa bude mít mnohdy diametrálně odlišné představy o tom, jak vypadá ideální prostředí pro spokojený život.

Takřka životně důležité je znát potřeby a zájmy všech ras a podle toho přizpůsobovat jejich okolí. Přitom vazby mezi zařízením a tím, kdo vaši stanici obývá jsou velice úzké. Pokud budete stavět laciné bary, pochybné hotely a ulice se budou plnit odpadky, přilákáte k sobě spíše spodinu vesmíru. Třeba takoví Groulien Salt Hog patří mezi takovou nižší kastu dělníků. Práci zastanou, ale morálka asi nic extra. Naopak příslušníky rasy Polvakian Gem Slug, aristokraty vesmíru, nelze uspokojit ledasčím. Ti vyžadují špičkové hotely a snobské restaurace. Nevím, jak se staví k práci, ale když jsou spokojeni, jejich odměna je celkem bohatá.

Zkrátka špína a chaos přitáhne spodinu, udržované ulice a veřejný pořádek znamená velkou část klientely z vyšších vrstev. Stejně tak tolerantní ruka zákona jasně vede k vysokému přílivu jedinců s pochybnou pověstí, naopak přísně střežené přistávací doky, které nekompromisně vrátí nazpět každého jen trochu podezřelého, mají za následek třeba až několikanásobně menší velikost populace na lodi a s tím spojenou omezenou výrobu, výzkum apod.


Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva

 Ne každý se hodí do nemocnice
Aby toho nebylo málo... nejen že existuje různorodost mezi rasami, ale část pozornosti budete muset věnovat i jednotlivým postavám. Uvedu příklad. Je třeba uvést do provozu nemocniční zařízení. K tomu je třeba kromě technického vybavení samozřejmě i obsluha. Na to jsou jako stvoření příslušníci rasy Gray. Ovšem ne každý Gray je vhodný pro práci ve zdravotnickém zařízení. Každý jednotlivec se vyznačuje třemi základní vlastnostmi - inteligencí, pracovním nasazením a oddaností. Hledání kompromisu mezi rozložením těchto vlastností a požadovaným uplatněním postavy je pak klíčovým prvkem při najímání pracovních či vědeckých sil.

Podobně jako můžete zjistit vlastnosti každého jednotlivce, lze se rovněž dozvědět něco o jeho momentálním stavu, jeho náladě a to způsobem celkem jednoduchým. Prostě se ho zeptáte. K tomu slouží sada ikonek, představující několik otázek jako jestli dotázaný není ospalý, či zda nepociťuje nedostatek lásky apod. Pak stačí „zazoomovat“ na vybranou osobu a položit mu otázku na tělo. Jeho odpověď v podobě určitého symbolu, který se objeví ve známé komiksovské „bublině“ by vám měla být vodítkem, jaké kroky podniknout. Zda přistavět noclehárny, nebo bor... ehm... domy lásky ;-) Otázkou je, nakolik taková přílišná detailnost bude ubírat z celkové přehlednosti nad celkem.

Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva

 Několik herních módů a úkolů
Cílem veškerého vašeho snažení je vlastně jediné. Udržet pokud možno všechny obyvatele šťastné a spokojené. Je pravda, že požadavky jednotlivých ras mohou být protichůdné a proto je mnohdy třeba obětovat pohodu jedné rasy na úkor druhé, v závislosti na okamžité potřebě. Je logické, že když je třeba stavět, budete potřebovat mnoho dělníků. Když hrozí napadení nepřítelem, je třeba mít k dispozici válečníky. Je-li potřeba vynalézat, budete hýčkat vědce se dvěma hlavami atd. atd.

Zvětšit zdroj: tisková zpráva To, jaké úkoly budete muset plnit, závisí na módu hry, který si zvolíte. Jedním módem je tzv. „Missions“, kde plníte konkrétní úkoly a po splnění jednoho následuje další, těžší. Budete např. třeba postavit recyklační středisko, nemocnici, vynalézt to či ono, nebo třeba ubránit stanici proti nájezdům. Podle zadání pak musíte rychle přizpůsobit prostředí, aby největší podíl v populaci zabírala ta správná rasa.

Další mód, typu „Sandbox“, je klasickou simulační hrou. Jsou dány startovací podmínky a vy z nich musíte postupně vybudovat dobře fungující komplex podléhající všemožným vnitřním i vnějším vlivům. Budovat můžete sami, nebo proti počítačem řízeným konkurentům, kteří mají na starost jiné úseky lodi. A téměř standardním módem je pak multiplayer, kde své síly lze poměřit s dalšími až třemi hráči.


Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva

 Kompletně ve 3D
Informací o všemožných vymoženostech hry je ještě celkem značná dávka, ale musím něco nechat taky pro budoucího recenzenta. Takže stručně ještě ke grafice. Ta je na poli strategií neobvyklá. Celá hra je plně renderována do 3D prostoru a to s obdivuhodnou detailností. Jelikož má kamera víceméně neomezený pohyb v prostoru, včetně přibližování, budeme moci stanici pozorovat jak z božských výšin, tak i jakoby očima jednotlivých postaviček. Uvidíme, jak postavy pracují, jak se baví. Animace pohybů má být dost věrná. Engine hry není nijak ošizený a podporuje real time lighting, bump mapping, reflection mapping a bůhví jaký ještě „mapping“. Vzhledem k píli odvedené na grafickém engine hry čekám, že ani hudba a zvuky nezůstane pozadu.

Ačkoliv nejsem přílišným hráčem strategií či simulací, tohle vypadá lákavě. Poslední datum vydání, které jsem zaregistroval, bylo letošní jaro. Tak že bych si pomalu připravil žádanku na dovolenou? ;-)

Nukem
připravil: jd





Nejnovější články