Pat a Mat - preview
zdroj: tisková zpráva

Pat a Mat - preview

19. 8. 2007 0:00 | Preview | autor: Redakce Games.cz |

Když MacGywer složí ze zápalek auto, tak Pat & Mat z toho samého stlučou raketoplán. Dvojice vesnických pošuků známá z večerníčků se stane hrdiny české adventury, kterou odhalujeme.

Autor: Adam Černý
Publikováno: 19.srpna 2007

Zvětšit zdroj: tisková zpráva
Večerníčky slouží primárně jako pohádky na dobrou noc pro malé děti. Vyskytuje se však mezi nimi jedno výjimečné dílo, které sledují nejen ti nejmenší, ale s jistou bezmeznou radostí i dospělí. Ano, hádáte správně. Je řeč o přímo kultovní české sérii Pat a Mat. Ta dlouhá léta ztvárňuje příběhy dvou vesnických „pošuků“, kteří se snaží řadou šílených nápadů vyzrát na nepřízeň osudu. Jenže svými nápady si obvykle vyrobí spíše více dalších problémů než užitku.

A právě tohoto oblíbeného námětu se chytli vývojáři z Centauri Production (autoři Žhavého léta 3, Gooky 2 či Ro(c)ku Podvraťáků), kteří momentálně pracují na stejnojmenné komediální adventuře. Navštívili jsme je v pražském studiu, abychom mohli hru odhalit internetové obci.

 Český Kutil Tim
Veškeré interiéry a exteriéry, tedy dům Pata a Mata, jejich dvorek či stodola, jsou zpracovány totožně s filmovou předlohou, což potěší zvláště hardcore fanoušky. Dálší jistě radostnou zprávou je fakt, že na hře spolupracuje s vývojáři syn původního režiséra seriálu, pan Beneš. „Díky této kooperaci můžeme skutečně věrně napodobit jak atmosféru, tak vzhled celého seriálu," dodává designér Viktor Bocan z Centauri.

Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva
TIP: kliknutím na velkou verzi screenshotu se dostanete na následující obrázek

Hlavní zápletka hry bude o tom, že se Pat a Mat rozhodnou jet na dovolenou, avšak co se nestane. Přijde nečekaná potopa a tak se budou muset nějakým způsobem dostat domů. Je nad slunce jasné, že je potká celá řada zapeklitých úkolů, jako třeba vyrobení vzducholodi ze stánku s buřty. Zní to dosti absurdně, avšak Pat a Mat jsou prostě špičkoví konstruktéři. Aneb jak říkají samotní vývojáři: „Na konci každé pasáže čeká hráče neskutečná "incredible machine" hříčka, přes níž se dostanou dál."

Jak známo, Pat a Mat zásadně nemluví, a tak se tvůrci rozhodli, že tomu ani ve hře nebude jinak. Nejenže tedy nezazní ani jediná hláska, dokonce nebude k vidění jediné písmenko, poněvadž tu nepotkáte ani psané titulky. Mimochodem, v takovém Dánsku je tenhle večerníček dabovaný, což si osobně nedokáži moc představit. Pat a Mat jsou však populární po celém světě, zvláště poté v Japonsku.

 První scéna ze hry
Na prezentaci nejprve přišel na řadu tutorial, v němž byl v místnosti přítomen pouze jeden z hlavních aktérů. Již při prvním pohledu mnohé jistě popadne dosti silná nostalgie, poněvadž vše jako by bylo přímo vystřiženo z večerníčku. Mám na mysli především typickou postavičku s obříma ušima a rádiovkou počínaje a černým smalťákem konče.

Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva

Prvním úkolem bylo vzít konvici s vařící vodou a někam ji přemístit. Při této příležitosti jsem si povšiml, že ať již se jedná o jakékoli předměty, nikdy si je Pat či Mat neschovají do inventáře, nýbrž vše vždy nesou v rukou. Nejenže je to mnohem realističtější, avšak bylo tomu tak i v předloze. Po uchopení konvice ji vývojář postavil na kuchyňskou linku, ovšem to nebyl zrovna nejšťastnější nápad, poněvadž byla rázem v plamenech. Naštěstí nad tím byla skříňka, kde se po vyhrání minihry zpřístupní podložka. Na takové věci ale nemusíte přicházet vždy sami. Například v této situaci na skříňku upozornila funkce PiP (Picture in Picture), což je další okno na obrazovce, jež upozorňuje na důležité příběhové události. Mnohdy to může být i činnost prováděná druhou postavičkou, která se právě nachází v jiné místnosti.

 Hasák a svaly spraví vše
Přestože šlo o příklad jen z tutoriálu, byli jsme ujištěni, že se nebude jednat o příliš obtížnou adventuru, jež by byla překážkou pro nezkušené hráče. Jeden z vývojářů to komentoval slovy: „Vše ve hře je založeno na tom, že se něco rozbije, a tak musíte někam jít a danou věc opravit. Nějakým extrémním způsobem na sebe hádanky nevrstvíme, a to hlavně kvůli malým dětem, které to budou hrát, popř. i kvůli dědečkům, kteří by dětem pomáhali“.

Nicméně to již ve hře přijížděl z nákupu kolega a nesl do chaty dosti objemnou krabici. Úkolem bylo otevřít ji. Tato scéna demonstrovala, jak když je jedna postava aktivní a zrovna ji ovládáte, druhá si dělá víceméně co chce. Pat se tedy může mordovat třeba s chytáním velryby, ovšem Mat si bude klidně pilovat nehty. To bude pokračovat do doby, než přikážete Matovi, aby mu pomohl.

Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva

Poslední ukázku ze hry tvořil dvorek, kde se nacházela stodola. V níž bylo páčidlo, s nímž šlo otevřít výše avizovanou bednu. Aby to ovšem nebylo tak prosté, byl na vchodu do stodoly zámek, přičemž klíč k němu se nacházel na půdě stodoly. Tam se sice dalo vylézt po žebříku, ale samotný Pat se bál a proto si přivolal Mata, aby mu žebřík přidržel. Z toho plyne, že se bude jednat dosti často právě o kooperaci Pata a Mata, z které se nakonec vyklube nejvíce humorných situací. Z dalších momentů, kdy budete potřebovat oba šikuly, lze jmenovat posunutí skříně anebo přenesení nějakého těžkého předmětu.

 Hudba z originálu
Předváděčka byla ochuzena o zvukovou složku hry. Mělo by se samozřejmě jednat o typicky „Pat a Matovskou“ hudbu, která umocní pocit hráče, že se jedná o hutnou frašku. Ostatně vývojáři se zmínili o tom, že mají na Pata a Mata licenci, takže by se měla objevit hudba z originálu.

Datum vydání hry prozatím není určeno, avšak za později než půl roku by to být nemělo. Osobně se mi herní zpracování Pata a Mata dosti líbí a i když je zaměřeno spíše na mladší publikum, je již nyní jasné, že se mu neubrání mnoho stařešinů. A protože se jedná o zábavnou hru, zakončil bych článek jednou z povedených hlášek vývojářů: „Motion capture nepoužíváme.“

 
Adam Černý
autorovi je 18 let a studuje ve Žďáru nad Sázavou; předtím působil na GameZone; mimo sportovně zaměřených her se nevyhýbá žádnému žánru

 
 
Adam Černý

Nejnovější články