Need for Speed Shift a World Online - preview
zdroj: tisková zpráva

Need for Speed Shift a World Online - preview

30. 1. 2009 0:00 | Preview | autor: Redakce Games.cz |

EA se rozhodli restartovat celou sérii a přichází s konceptem navazujícím na ten z Battlefield Heroes a závody akčními, realistickými, onlinovými i wiičkovými.

Autor: Levis
Publikováno: 30. ledna 2009


Tak dlouho se s autem na trh chodí, až se volant utrhne. Poté, co poslední díl kdysi slavné závodní série Need for Speed: Undercover (7/10, mega-recenze) u většiny kritiků propadl, se EA rozhodli razantně přehodnotit svoji politiku "pokračování na jistotu" a kompletně celou značku překopat. Výsledkem budiž aktuální oznámení čtyř samostatných her v souladu s interní strategií "Play 4 Free", tedy her provozovaných zcela zadarmo a pro každého, kde autorům výnosy obstarává placená reklama přímo během hraní a mikrotransakce. Na stejném modelu budou ostatně fungovat i Battlefield Heroes. Navíc je velmi pravděpodobné, že se každý z titulů ob rok dočká reaktualizace/svého nástupce. A teď už k podrobnostem.

 Mirror's Edge za volantem
Vlajkovou lodí nového modelu bude zřejmě Need for Speed: Shift od vývojářů poskládaných do tzv. Slightly Mad Studios (mezi nimi jsou někteří autoři GTR 2 nebo GT Legends), to vše pod dohledem producenta Michaela Manna z EA Black Box. Zatímco předchozí díly se věnovaly arkádovému ježdění, Shift se bude soustředit na věrohodnou simulaci všeho od pohybu aut po chování řidičů.

Namísto vytahaných džínů a hiphopové muziky nastoupí blikající trojrozměrný interface, mimikující pohyby řidičovy hlavy i jeho vnímání tratě (že by invence a la Mirrors Edge?). Díky proměnlivé hloubce ostrosti se pak při vysokých rychlostech např. rozmaže kokpit i s volantem, jak se řidič bude soustředit na to, co je před ním. Vedle toho se v kabině budete moci volně otáčet dle hýbání s příslušnou páčkou na ovladači.

Obrázek zdroj: tisková zpráva

 Opravdová panika
Svým způsobem to tak vypadá jako na odpověď EA vůči sérii Gran Turismo nebo Forza, vývojáři však jistě myslí i na Burnout a proto počítají (opět s realistickým) modelem poškození. Ale i zde bude rozdíl oproti konkurenci: vývojáři se totiž soustředí ani ne tak na správně odpadávající části kapoty nebo skřípající pneumatiky jako na to, jak se při srážce zachová řidič, nakolik zpanikaří atd.

Shift jinak obsáhne zhruba patnáctku tratí modelovaných podle skutečných předloh, mezi nimi rozhodně jednu z ulic Londýna a další na slavném okruhu Brands Hatch. Během nich budete rozvíjet přesnost, styl i agresivitu svého řízení, což se všechno nějak promítne do vašeho řidičského profilu. Ze zatím blíže neupřesněného seznamu vozů si navíc budete muset vybrat takové, které se budou nejlépe hodit pro daný závod.

A mimochodem to asi také znamená konec všem Need for Speed girls, i když autoři sami by prý ihned zvedli ruku pro Josie Maran. Need for Speed: Shift vyjde koncem roku pro PC, Xbox360, PS3 a PSP.

 Motor City v současnosti
Jako druhé je na řadě Need for Speed: World Online pro PC od singapurského studia EA a původních vývojářů série, tedy EA Black Box. Podle autorů hra nabídne vůbec největší počet licencovaných aut, jednotlivých částí a herních módů v historii celé série, ale jak napovídá název, tentokrát se zaměřením čistě na síťovou hru. Proto je jistě na místě si vzpomenout na starou automobilovou onlinovku Motor City Online, kterou EA provozovali v letech '2001-2003.

Rozhodně ale nepůjde o onlinovku s persisentním herním světem: autory sice volnost zajímá, ale především volnost co se týče rychlého závodění (že by blikání světly na protihráče pro signalizaci závodů a la Midnight Club?). Oproti zmiňovanému Motor City Online také hra obsáhne výhradně jen nové, resp. současné vozy, protože zkušenosti s retro modelem třicátých až sedmdesátých let se EA neosvědčily.

Obrázek zdroj: tisková zpráva

Je tu však jeden háček: Need for Speed World Online se bude zpočátku cílit pouze na asijský trh, s nímž má ostatně EA již dlouholeté zkušenosti (viz celá úspěšná série FIFA Online). Tam by také měla vyjít již letos v létě a pokud se ji bude dařit, jak autoři předpokládají, po zajištění soběstačného provozu začnou pracovat na její euroamerické verzi a tu později uvedou na západní trh - ne však dříve než začátkem příštího roku, tipuje Gamespot.

 Need for Speed ve stylu Maria
Třetí čerstvě oznámenou hrou je Need for Speed: Nitro pro Wii a DS od nikoho jiného než od EA Montreal, kteří již mají pestré zkušenosti coby autoři Boogie a SSX Blur. Autoři přesto předestírají, že nemá jít o klon Mario Kart Wii, ale zkrátka rychlou a zábavnou arkádu s neobyčejně pestrou grafikou, alespoň vzdáleně příbuznou té od silnějších konzolí. A zároveň hru, která plně využije ovladač Wiimote, jak jen to půjde: pro vaši pohodlnost mají vývojáři dokonce přichystáno rovnou několik ovládacích schémat.

Obrázek zdroj: tisková zpráva

Tisková zpráva navíc v případě Nitra mluví i o čerstvém a vlastním grafickém stylu, což lze chápat jako další krok směrem k Battlefield Heroes, příp. v prosinci oznámené sérii Nascar Kart Racing. To je prozatím vše, co EA k třetímu titulu pustili do světa.

 .. a jeden velký otazník?
Zvětšit Málem bychom zapomněli na čtvrtou hru. O té se vlastně neví téměř nic: vypadá to, že marketingový šéf EA Games Keith Munro se totiž během rozhovoru s Eurogamerem příliš uvolnil a nakonec vyzradil i to, že EA Black Box ve vší tajnosti pracují ještě na jedné hře. Má jít o futuristické akční závody v rámci celé značky (tím pádem dost možná i s různými power-upy, střílením atd).

Ovšem, oznámit čtyři hry během jednoho pátku je dost nevídaná bilance. Není to náhodou tak, že se EA kvůli ekonomické krizi rozhodli maximálně podojit jednu značku, která ještě stále vynáší? "Ale tady vůbec nejde o kvantitu, všechny hry jsou ve vývoji již značnou dobu," brání se EA. Nezbývá, než jim věřit a doufat, že kdysi slavnou značku Need for Speed zase úspěšně znovu nahodí.

Zdroj: Eurogamer, Gamespot a diskusní fóra/vlastní

Související články: Vše o předchozím dílu

Levis
autorovi je 20 let, studuje v Praze a na Tiscali působí od roku 2002, dnes coby zástupce šéfredaktora a novinkář.

 
 
Levis

Nejnovější články