Knightshift - první dojmy
zdroj: tisková zpráva

Knightshift - první dojmy

30. 6. 2003 0:00 | Preview | autor: Redakce Games.cz |

Pijte dost mlíčka a budete hooodně silní. Zřejmě tímto heslem se řídili vývojáři z Reality Pump Studios, když vymýšleli RPG/RTS Knightshift s princem Johnem v hlavní roli. Jaké jsou dojmy z hraní betaverze?

Autor: Korgull
Publikováno: 30.června 2003

Zvětšit zdroj: tisková zpráva Je mnoho her, které kombinují prvky různých žánrů. Nejčastěji se v poslední době objevují asi různé FPS s prvky RPG nebo RTS s prvky RPG, apod.. Někteří odvážnější vývojáři si dokonce troufnou na ještě komplikovanější kombinace, ale ne vždy vzejde z jejich dílen něco, co se dá skutečně dobře hrát. Mě se nyní dostala do ruky anglická beta také jedné hybridní hry - Knightshift.

Tento titul pochází z dílen společnosti Reality Pump a vydávat ho bude Zuxxez Entertainment, a to někdy ve velmi dohledné době. Plná verze hry má obsahovat 3 kampaně se 24 misemi, herní módy - RPG, Skirmish/Multiplayer se 16 mapami a editor map. Beta toho obsahovala zlomek a zdaleka vše nefungovalo ještě tak jak mělo, ale to co mi předvedla, mě prostě uchvátilo a už se nemůžu dočkat plné verze hry.

 Není RPG s prvky RTS jako RPG s prvky RTS

Zvětšit zdroj: tisková zpráva Pokud jste o této hře na našich stránkách někdy něco četli, pak jistě víte, že ji její tvůrci považují za velmi originální. Je pochopitelné, každý autor (nebo alespoň většina) považuje své dílo za originální, neboť tak trochu ztrácí v jistém slova smyslu objektivnost. To je podobné jako s dětmi - každý rodič milující své dítko má pocit, že právě to jeho je tím nejkrásnějším na světě. Ovšem v případě dítka jménem Knightshift mají tvůrci podle mého subjektivního názoru k originalitě skutečně velice blízko. Nejde ani tak o grafické zpracování, i když v tomto ohledu je Knightshift také velice zdařilá - úvodní filmeček je skvostně zpracovaný a polechtá i vaše bránice a ani samotná hra není v ničem pozadu, když nabízí velice detailně zpracované prostředí a roztomilé postavičky s obzvlášť vyvinutým smyslem pro humor - nicméně 3D perspektivu dnes využívá poměrně dost strategií i RPG a nic jiného a převratnějšího než 3D nějak momentálně není po ruce. Spíše mám namysli nápad. Originální je pohádkově laděný příběh, zjev postav, celkové pojetí hry atd. Hned na začátku ale musím vyzdvihnout ještě hudební doprovod a dabing. Hudba je prostě úchvatná (baladická, něco na způsob Clannad), zejména ta v menu, ale je mi jasné, že i tohle je věc vkusu.

Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva

Jak je uvedeno výše, jde o hybridní titul. Kombinuje prvky real-time strategie a RPG, ovšem ne takovým způsobem, jako je běžné v jiných takto označených hrách. Pokud si zahrajete kampaň a uvede vás do ní vtipný filmeček o - řekněme - roztržitém zlém kouzelníkovi, objevíte se coby princ John ve velmi živém a pestrém světě plném kouzel, dobrodružství a soubojů. Hra začne adventurně (jako RPG, ale když přeskočíte vývoj postavičky a rovnou se vrhnete na dobrodružství), a pak naprosto plynule v průběhu přechází do RTS. Možná si to nedokážete takhle napsané dost dobře představit, takže se vám to pokusím popsat podrobněji.

 Pohádka o princi Johnovi

Zvětšit zdroj: tisková zpráva Princ John a je to vskutku bystrý chlapík i když s určitým sklonem k přílišné namyšlenosti, se jednoho krásného dne stane obětí spiknutí zlých sil a ocitne se v jiné dimenzi. Naštěstí se jeden dobromyslný kouzelník pokusí udělat vše proto, aby ho dostal zpět a nakonec se mu to (i když spíše šťastnou náhodou) podaří. Princ je chvíli lehce mimo, ale s pomocí kouzelníka si rychle vzpomene co se stalo, kdo a kde vlastně je. Zpočátku vám bude vysvětlováno, jak se hra ovládá, přičemž princ John bude dávat neustále najevo, že žádné rady nepotřebuje, že je OK a že nic není problém. Naštěstí pro vás hráče se tím ale kouzelník a ani herní tutoriál nenechá odradit a když to bude nutné, bude vás doprovázet. Interface je tak intuitivní, že vlastně ani nepostřehnete, že jste si jeho taje již osvojili. A další spád hry je rovněž velice rychlý, takže než se nadějete a hned poté co zjistíte, jak se máte pohybovat na mapě, a že spánek vás posílí, už budete bojovat s prvními nepřáteli, kterými jsou vlci v lese. Zprvu vám to nepůjde nijak valně, meč je pod vaši úroveň, ale jste přeci "John, princ John" (říká to stejně jako "Bond, James Bond"), a tak to zvládnete. Navíc každou akcí získáváte zkušenosti a vaše schopnosti se vylepšují a v nejhorším můžete nepříteli utéct nebo se pokusit dostat k nejbližší modré ozdravné houbičce či studni, která vám rovněž dodá energie. Spaní za účelem posílení se v lese příliš nedoporučuje. Vše potřebné je možné registrovat na minimapě, kterou je herní interface samozřejmě také vybaven.

Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva

Po cestě můžete narazit také na různé teleporty, jeden mě transportoval k bráně, kterou střežil malý drzý chlapeček. Nechtěl mě pustit, že prý může bránu otevřít jenom princi Johnovi a nenechal si zaboha vysvětlit, že já jím jsem. Prý tak vůbec nevypadám a on přeci dobře ví, jak má takový princ vypadat. Zuřit můžete jak chcete, ten "malej parchant" vás stejně nikam nepustí, dokud si nepořídíte nějaké důstojnější vybavení jako meč, brnění, helmu a štít. Tímto se vám objeví v knize questů vedle prvního a hlavního úkolu "Princ John musí přežít", ještě seznam toho, co všechno musíte někde splašit. Jelikož je to všechno uvedeno zvlášť, je jasné, že to na jedné hromadě určitě nenajdete. A tak se portálem vrátíte někam jinam, kde to také ještě neznáte, ale naštěstí je to blízko nějaké vesnice. Tam už se nemůžou dočkat někoho tak neohroženého jako jste vy, takže na vás postupně naloží různé další úkoly (odehnání medvědů od včelích úlů, nalezení dětí ztracených v hlubokém lese, doprovod malého pasáčka krav, apod.), které když splníte, budete bohatě odměněni - když ne přímo částí vaší výzbroje, tak alespoň radou, kde ji najdete. Až všechen ten plech dáte dohromady - uvidíte, že s každou jeho částí se s nepřáteli vypořádáváte mnohem lépe, neboť jejich údery tak nebudou mít na vás takový vliv a i s mečem a štítem si pak lépe poradíte v boji - dostanete se opět k bráně s malým drzým chlapečkem, který vás s nadšením, že ve vás poznal prince Johna okamžitě pustí dovnitř.

 John, princ John a RTS

Zvětšit zdroj: tisková zpráva Až doposud se hra chovala jako klasická RPG. V moment, kdy se dostanete za bránu, už se do ní začínají pomalu míchat prvky strategie. První věc je totiž ta, že do svého týmu přiberete pár dalších bojovníků, kteří vám pomohou v dalším postupu. Vedle obyčejných řadových lučištníků to bude ještě jeden rytíř, kterého však nesmíte nechat padnout. I tito bojovníci budou v boji nabírat zkušenosti a jejich údery budou stále efektivnější. Jejich ovládání bude stejné jako ve strategii - kliknutím na vojáka ho vyberete a určíte mu cíl, nebo prostě tažením myší vyberete skupinu, kterou můžete také napevno určit a pak ji vyvolávat pouze číslem na klávesnici. Když už jsem u té klávesnice, tak musím říct, že hru lze dobře ovládat jak myší, tak pomocí klávesových zkratek, je tedy na vás, co vám bude vyhovovat lépe. Ale zpět k bojovníkům.

Strategii je podobná i možnost formace a efektivnost toho kterého typu bojovníka na určitý typ nepřítele. Velice zajímavým prvkem hry jsou jakési oltáře. Mě jejich funkčnost došla až poté, co se mi omylem podařilo proměnit své stávající společníky na něco jiného. Naštěstí to v situaci, ve které se nacházeli, neznamenalo nic moc drastického, ale bylo to rozhodně překvapení. Prostě cestou občas narazíte na taková místa, která vypadají jako hezká dekorace, možná poutní místa zasvěcená např. kravám (nesmějte se, tato hovádka hrají ve hře velmi důležitou roli), vlkům a dalším stvořením nebo postavám. Když se některý z vašich řadových vojáků dostane příliš blízko, prostě se promění - v krávu, vlka, atd. Ono to tedy v rámci příběhu a předem nebo později zadaného úkolu může být žádoucí, to když se vám žádaného tvora momentálně nedostává. Např. v jednom úkolu budete potřebovat jednoho svého vojáka proměnit právě na vlka, jinak se dál nedostanete, apod.

Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva

Když se mi podařilo tak nějak zvládnout i tuto mapu, následovala cesta do podzemích katakomb, kde se to pro změnu hemžilo kostlivci. S bojovníkem proměněným v krávu se moc nechytáte, ale jinak se to projít dá a možná i bez ztrát. Nutno podotknout, že již zmíněné modré ozdravující houbičky mohou posloužit vám, ale zrovna tak i nepříteli. Párkrát se mi stalo, že mi ji vyfouknul přímo před nosem, ale zaplatil za to ;) Až se probojujete zpět na povrch zemský a dopracujete se přes hordy nepřátel až k další vesnici, kterou bylo třeba najít, promění se hra náhle z RPG s prvky strategie ve strategii budovatelskou. Najednou si všimnete, že interface umožňuje i další volby, jako stavět budovy a vytvářet vojáky a další podobné věci. Máte k dispozici pár dřevorubců, chatrč, kravín a pár kraviček. Nyní teprve pochopíte, proč jsou kravám v této hře stavěny pomníky - hlavní a jedinou surovinou je totiž mléko. Pokud tedy chcete stavět, musíte mít nějakou tu kravku, dovést ji ke šťavnaté travičce a až bude mít plné vemínko, tak ji zpátky v chlívečku podojit. No řekněte, není to originální?

Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva

Budete-li mít dost mléka, můžete začít stavět stejně jako v jiných strategiích. To znamená, že pro vybudovaní každé stavby je třeba splnit určité podmínky. Naštěstí ale nemusíte běhat s žádnými papíry na stavební úřad. Někdy vám postačí pouze to mléko, jindy bude potřeba, aby již stála nějaká jiná stavba, atd. S počtem staveb jednoho druhu se vám zvyšuje i počet možných postaviček. Například každý kravín je schopen vydržovat tři kravky, takže s postavením dalšího můžete své stádo rozšířit o další tři. Stejně tak chatrče určují celkový počet lidí, tudíž i možných válečníků, atd. atd. Vaši vesnici bude třeba totiž také bránit a tak vedle kasáren můžete stavět i obrannou hradbu, padací mosty nebo brány, které pak vybavíte např. lučištníky. Ti jsou mimochodem velice účinnou jednotkou proti dalším speciálním nepřátelům, se kterými se v této hře setkáte - proti čarodějkám na koštěti. Lučištníci jsou totiž odolní proti kouzlům a jejich šípy na stařeny ve vzduchu dosáhnou.

 Grafické zpracování

Myslím a doufám, že výše uvedené odstavce vám poskytly alespoň nějakou představu o tom, jak hraní Knightshift vypadá. Co se týče grafiky, můj názor byl vyjádřen hned na začátku. Jednotlivé postavičky jsou skutečně dosti originální a v žádné jiné hře se s žádnými takovými nejspíš nesetkáte. Detailnost prostředí je také úžasná. Můžete si všimnout, že když se kravičky pasou, občas po sobě zanechají koblížek, nad kterým se vznášejí mouchy. Jinak celý herní svět je plný všemožné havěti, pořád vám nad hlavami poletují různí ptáci, ve vodách plavou rybičky, atd. Mimochodem, každá kravka má své jméno. Kromě toho, čas stále běží a mění se různé denní doby, stejně jako roční období. Jelikož se ve hře také kouzlí, uvidíte spoustu různých a velice pěkných efektů. Zajímavě je pojata i kamera. Hra běží na 3D enginu a poskytuje úplnou volnost co se týče jejího natáčení, ale pohyb, kterým byste se od svých hrdinů oddalovali, je omezen. Přiblížit se k nim naopak můžete poměrně blízko. Navíc co se týče manipulace s kamerou, v některých hrách mi její ovládání místy činilo potíže, ale v Knightshift vůbec.

Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva
Další obrázky z této hry najdete v sekci screenshotů

Možná vás ještě zajímá, co nabízejí ony další dva herní módy - skirmish a RPG. RPG je prostě RPG. Dá vám vybrat typ a barvu postavičky, rozmístit počáteční sadu bodů mezi její vlastnosti a schopnosti (každý typ přitom oplývá jinými) a vyslat do světa plného dobrodružství. Skirmish je pak zase čistou RTS. Budete si moci vystavit vesničku, kterou pak budete bránit před dalšími národy, atd. V editoru map si pak budete moci navrhovat vlastní mapy.

 Je na co se těšit

Zvětšit zdroj: tisková zpráva Knightshift je jednoznačně hrou, na kterou si počkám. Obsahuje to nejlepší z RPG i RTS a přitom se to vše tvůrcům podařilo zabalit do skvělého, pestrého a strhujícího příběhu plného humoru i akce, originálních a velice pěkně namluvených postaviček a celé to nechali doprovázet příjemnou a vkusnou muzikou.


Zdroje: hratelná betaverze

Stáhněte si ke hře Knightshift: Intro video

Související články: Novinky, Screenshoty

Korgull
Korgull spatřil světlo světa před více než 24 lety, protlouká se, jak se dá, a na Tiscali Games píše především novinky. Nejraději hraje adventury (staré dobré Grim Fandago, Neverhood), ale nepohrdne ani dobrou strategií, RPG nebo akcí (všechny články autora)

 
 
Korgull

Nejnovější články