Hra Bully v Evropě jako Canis Canem Edit
zdroj: tisková zpráva

Hra Bully v Evropě jako Canis Canem Edit

3. 9. 2006 12:12 | Preview | autor: Redakce Games.cz |

Detaily o docházce do školy, hodinách chemie, úkolech, rvačkách, závodech, minihrách a polibcích od studentek.

Pokud odhlédnu od mého soukromého názoru, že název Canis Canem Edit mi pro hru skutečně nepřijde dvakrát vhodný, jakkoliv to v sobě skrývá jistý edukativní kredit, neboť jde o latinský obrat údajně znamenající, že "pes žere jiného psa", můžeme se rovnou soustředit na nové informace o téhle exkluzivní PS2 záležitosti, o níž jsme se přitom nedávno v krátkosti zmínili. Na IGN ji aktuálně popisují jak mix předchozích počinů od Rockstarů - her The Warriors a GTA - tedy co se týče herních mechanismů. V Bully (resp. Canis Canem Edit) bude implementován podobný soubojový systém nabídnutý právě ve hře The Warriors, v němž nechybí jednak různá a různě zajímavá komba a chytačky, stejně co důležitý kryt. Útočné dispozice hlavního hrdiny, šikanovaného patnáctiletého klučiny Jimmy Hopkinse, se postupně rozšiřují, přičemž svou roli v soubojích tváří v tvář hraje také fakt, jak silně stisknete dané tlačítko a dále při jaké příležitosti (neboli bude to kontextuální). K tomu si připočtěte používání užitečných věcí jako je baseballová pálka a nebo prak (se střelbou vajíček :), takže je očividné, že si tuhle fázi patrně docela užijete.

Nicméně bojování tvoří jenom jednu z dílčích částí zdejší herní náplně, pro získání klíčového respektu budete plnit rozličné úkoly, tady trochu ve stylu GTA, pročež během akce (kterážto se bude odehrávat ve škole, školních prostorách a přilehlém okolí) si užijete řady dialogů a nehratelných příběhových sekvencí, příjemně rozšiřujících rámec zdejšího hraní. Jedním z takových úkolů bude např. výpomoc ve školní jídelně, kde musíte pro připravované jídlo sehnat potřebné ingredience. A aby to nebylo tak jednoduché, ve vymezeném časovém limitu! Uvedené, stejně jako takové závodění na kolech, má přitom patřit mezi hlavní příběhové mise, ale vedle nich tu budou i mise vedlejší… Sem může zase patřit požadavek na zisk čokolády, kterou tlusté studentce jménem Eunice uzmul nějaký drzý spolužák. Za úspěšné splnění daných úkolů přichází kredit v podobě drobných, v podobě horkých polibků od několika málo hezkých žákyň zdejší instituce (což má efekt v podobě doplnění hodnoty zdraví) a nebo zisk takového skateboardu pro rychlejší přesun skrze jednotlivé herní lokace. Nutno ještě podotknout, že téměř všechny splněné úkoly vám následně navyšují parametr se shora zmíněným respektem - v očích určitých školních partiček, jichž tu má být několik a liší se nejenom způsobem oblékání.

Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva

Mezi nejdůležitější aktivity však bude patřit pravidelná docházka do školy, v níž se máte naučit všechny schopnosti a dovednosti využitelné posléze ve hře, ale také zodpovědnosti, neboť v případě vaší nekázně na vás čekají represe ze strany vedení školy. Pokud se vám bude ve třídě dařit a v jednotlivých hodinách - které jsou koncipované jako tlačítkové minihry, budete úspěšní, přičemž zaměření výuky nabízí hodiny chemie, angličtiny, tělocvik, apod., budete pak mít možnost např. upgradovat své kolo, lépe zvládnete komunikaci s dívkami (potažmo zvýšíte svou šanci získat od nich kýžený polibek), nebo se dokážete snáze vyvléci z nějakých trablů skrze obratnější jazyk, kterým budete moci vládnout. Všechny cesty však nakonec povedou do vaší ložnice, sloužící tady jako takový rozcestník, odkud budete vyrážet do akce. Klíčové bude, jaké oblečení si předtím zvolíte (školní uniformu, pyžamo, atd.), neboť na základě toho bude probíhat případná konfrontace s učiteli, potažmo jednotlivými školními tyrany. Ložnice bude důležitá i pro potřebu vašeho spánku, protože budete-li dlouho vzhůru, dostaví se únava, resp. ospalost, významně omezující vaše aktivity - dojde k rozmazání obrazu či zpomalení vašich reakcí a rychlosti běhu.

Vizuální stránka hry Bully (resp. Canis Canem Edit) vypadá více než příjemně (viz velká sada nových screenshotů nebo druhý trailer). Sic prý nesnese srovnání s PS2 klenoty typu Metal Gear Solid 3, God of War či Shadow of the Colossus, ale vyhlíží o poznání lépe, než předchozí počiny od Rockstarů, tedy shora citovaní The Warriors a GTA. To vše díky uzavřenějšímu prostředí, dovolujícímu představit více objektů na scéně, více detailů a lepší dohlednost. Do zmiňovaných objektů přitom lze zařadit i zdejší postavy - hovoří se o 100 unikátních NPC a řadě dalších bezejmenných tváří tohoto univerza, k němuž bude jako stylová kulisa vyhrávat výborný soundtrack z filmu Cruel Intentions (Velmi nebezpečné známosti). Silný příběh s obvyklými (pro Rockstar) sarkastickými či vtipnými momenty, mezi něž se dají započítat legrační názvy shopů z blízkého města, do kterého se dostanete skrze autobusovou linku, bude přiživován ještě minihrami (jako je sprejování) a nejrůznějšími statistikami mapujícími vaše snažení, jež má ambice stát se nepřehlédnutelnou hrou letošního podzimu. A to rozhodně nikoliv jenom kvůli svému kontroverznímu tématu!
zdroj: IGN, EuroGamer

mart

Nejnovější články