Tos přehnal!
zdroj: Tlama Games

Tos přehnal!

8. 4. 2024 12:36 | Komerční sdělení / PR | autor: Inzerce

Jaká párty hra nás letos překvapila? Každý rok se na našem trhu vyrojí spousta nových pártyovek, ale jen málo z nich jsme hráli tolikrát, jako Tos přehnal!, což je vědomostní párty hra do kapsy, kde narozdíl od mnoha dalších her je jen jeden poražený!

Jak se to hraje

V každém tahu vylosuje vedoucí hráč z balíčku kartu otázek. Poté někdo náhodně vybere číslo od 1 do 6, a vedoucí hráč přečte otázku s tímto číslem. Například - "Kolik skvrn najdete průměrně na dalmatinovi?"

Vedoucí hráč vykopne prvním tipem, a řekne, že třeba 20. Následující hráč musí říct buď číslo VYŠŠÍ (klidně i 100 nebo více, jak je ctěná libost), než hráč předešlý, a nebo zahlásit: "Tos přehnal!"

prehnals2 zdroj: Tlama Games

Jakmile se něco takového stane, kartičku otočíte a zkontrolujete správnou odpověď. Pokud poslední hráč nepřehnal svůj tip (to znamená, že správná odpověď byla ještě vyšší, než si myslel), dostává tuto kartu před sebe hráč, který řekl "Tos přehnal!" Pokud to však byla pravda, a poslední tip byl vyšší, než je správná odpověď, jde tato karta před hráče, který tipoval naposledy.

Proč? Protože na každé kartě najdete kromě otázek také "hloupé husy", které vám v závěru hry přinášejí negativní body. Kdo jich má na konci nejvíce, prohrává.

Kromě základních pravidel, která jsme popsali výše, má hra ještě speciální pravidla, která vám umožní taktizovat - např. pokud tipnete alespoň dvojnásobek toho, co předešlý hráč, smíte si vzít kartu, která vám při počítání skóre zruší jednu hloupou husu.

prehnals3 zdroj: Tlama Games

Závěrečné dojmy

Oproti ostatním kvízovkám, tahle hra není o tom, kolik toho víte, ale o tom, na kolik si troufáte. Nezřídka se stane, že někdo u stolu zahlásí "Přehnals!", a správná odpověď je vyšší v řádu desetinásobků. Samozřejmě, že čas od času vám vaše znalosti mohou pomoci, ale otázky jsou často tak bizarní, že vám nezbývá, než tipovat.

A o tom to je. Hecujete se navzájem, předháníte se, a zároveň zjišťujete různé obskurní špeky o různých tématech - od psů, přes komiksy až po znalosti např. o čokoládě. A to se děje až do té doby, dokud vás někdo nezastaví.

V takovou chvíli všichni nastraží uši, a následně žasnou nad správnou odpovědí.

prehnalscesko2 zdroj: Tlama Games

Tos přehnal! samozřejmě nejde hrát donekonečna, protože odpovědi na jednotlivé otázky si chtě nechtě časem zapamtujete. Ale celkem tu najdete 60 karet, každou na svoje vlastní téma, a na každé kartě 6 různých otázek - takže celkem vás čeká 360 různých legračních faktů a zajímavostí. A to je na cenu kolem 250 Kč víc než adekvátní.

Za sebe musím zmínit to, že pravidlo, kdy nastává konec hry, jsme vesele ignorovali. Hra končí v okamžiku, kdy určitý počet hráčů obdrží konkrétní počet karet. My jsme na to kašlali. Objevovat odpovědi na stále nová a podivná témata nám přišlo totiž až setsakra chytlavé, a tak jsme chtěli hrát dál, vědět víc věcí, zkrátka a dobře - pokračovat. Naprosto upřímně si myslím, že hra by se obešla i bez konce.

prehnalscesko zdroj: Tlama Games

Současně se základní hrou, která rozebírá tématické okruhy z celého světa, také vychází edice Tos přehnal! Česko, která se zaměřuje na fakta z českých luhů a hájů. Dozvíte se tu, z kolika vajec byla vytvořena největší kraslice, nebo jak vysoký byl největší vánoční stromek postavený z lahví od piva. Osobně doufám, že Tlama games pro hru vydá další tématická rozšíření, protože Tos přehnal! si o to vyloženě říká.

Nejnovější články