Co si zahrát o Vánocích na PC?
zdroj: Inzerce

Co si zahrát o Vánocích na PC?

17. 12. 2020 9:48 | Komerční sdělení / PR | autor: Inzerce

Vánoční volno, to je ideální čas dohnat herní resty nebo se ponořit do nových titulů, jichž v poslední době přibylo požehnaně. Přinášíme vám tak pár tipů na hry, které si zaslouží vaši pozornost.

cyberpunk-2077-nvidia-geforce-rtx zdroj: Inzerce

Kdo v poslední době nežil pod kamenem, musel existenci tohoto hitu zaznamenat. Ano, mluvíme o Cyberpunku 2077, který dorazil na PC 10. prosince a přinesl ohromující vizuál s podporou efektů ray tracingu. Atmosférické Night City se tak dočkalo realistického nasvícení, které věrně reprodukuje stíny, rozptyl světla, odlesky a odrazy či ambientní okluzi.

Krásná grafika si ale vybírá svou daň: je náročná na výkon počítače. Nově vydaná generace grafických karet Nvidia GeForce Ampere si ale i s takovými požadavky poradí, a to nejen díky mezigeneračnímu posunu v efektivitě specializovaných RT jader, ale také díky technologii DLSS, která pomocí umělé inteligence a strojového učení dokáže ušetřit výkon grafické karty a zároveň zachovat detailní zobrazení.

Při využití DLSS totiž hra interně vykresluje v nižším rozlišení a obrazová data dotváří pomocí chytrého algoritmu tak, aby byl výsledek k nerozeznání od originálu. A funguje to. Ušetřený výkon tak můžete využít ke zvýšení grafických detailů, vyššímu rozlišení či zapnutí efektů ray tracingu. Anebo klidně všechno naráz. DLSS totiž dokáže zvýšit výkon v Cyberpunku 2077 o více než 60 %. Stačí k tomu mít některou z grafik řady RTX, a pokud si chcete zahrát ve vyšších rozlišeních, tak ideálně novou generaci RTX 30.

Nvidia DLSS Cyberpunk 2077 zdroj: Inzerce

Nutno podotknout, že technologie DLSS prošla od svého vzniku velkou evolucí. Verze DLSS 2.0, kterou podporuje i Cyberpunk 2077, přináší obraz témeř identický s originálem nejen v rozlišení 4K, ale i v hráčsky oblíbeném 1440p. Dříve totiž bylo nutné natrénovat umělou inteligenci na zdrojových obrázcích přímo z konkrétní hry, což vyžadovalo čas a specializaci. Verze 2.0 už se ale dokáže natrénovat na obecnějších obrazových datech, a tak může nabídnout i širší podporu rozlišení a vyšší počet podporovaných titulů. Například ve hře Death Strading, na jejímž vývoji se inženýři Nvidia blíže podíleli, DLSS 2.0 kvalitu vizuálu ještě vylepšuje, protože dokáže poskytnout účinnější metodu vyhlazování (anti-aliasing) ve srovnání s obrazem v nativním rozlišení.

Pokud vlastníte kartu GeForce řady RTX, je DLSS možné zapnout kromě zmiňovaných pecek Cyberpunk 2077 a Death Stranding také u aktuálních novinek Watch Dogs: LegionCall of Duty: Black Ops Cold War nebo u veleúspěšného Fortnite RTX. Všechny zmiňované hry podporují efekty ray tracingu, díky DLSS si je tak budete moci užít v té nejvyšší kvalitě při vyšších FPS.

DLSS Call of Duty: Black Ops Cold War zdroj: Inzerce

Poslední dvě hry se navíc pyšní podporou technologie Nvidia Reflex, která zrychluje odezvu ovládání. To se u stříleček obzvláště hodí, protože zde záleží na každé milisekundě. Rychlejší odezva znamená rychlejší reakce na dění na obrazovce a jasnou výhodu nad soupeřem.

Nvidia Reflex funguje tak, že optimalizuje komunikaci periferií, grafické karty a displeje. Každý z článků řetězce přispívá ke zvýšení odezvy ovládání, nicméně při zapnutí modu Reflex lze v kombinaci s monitorem o vysoké obnovovací frekvenci dosáhnout i více než poloviční odezvy.

Nvidia Reflex zdroj: Inzerce

Záběry svých přesných headshotů můžete profesionálně prezentovat pomocí další dvorní technologie Nvidia: Broadcast. Youtuberem dnes může být každý, ale ne každý má na kvalitní audio aparaturu nebo hezké nahrávací studio. Aplikace Nvidia Broadcast tohle řeší pomocí umělé inteligence. Dokáže neutralizovat ruchy okolí nebo změnit pozadí za kamerou.

Seznam her s podporou DLSS, ray tracingu nebo Nvidia Reflex ale ještě nekončí. Výhody těchto technologií si můžete nově užít i v dalších oblíbených titulech jako třeba Mount & Blade II: Bannerlord, CRSED: F.O.A.D., Scavengers, Moonlight Blade.

rtx on zdroj: Inzerce

A nezapomeňte, že technologie Nvidia RTX podporují i dříve vydané herní pecky. Seznam stále roste:

  • Control
  • Battlefield V
  • Wolfenstein: Youngblood
  • Call of Duty: Modern Warfare (2019)
  • Metro Exodus
  • World of Warcraft
  • Mortal Shell
  • Ghostrunner
  • Marvel’s Avengers
  • Shadow of the Tomb Raider
  • Deliver us to the Moon
  • Quake II RTX

a další.

Všechny tyto hry budou těžit z grafických karet řady RTX 30, kterou můžete pořídit třeba na Alza.cz.

Nejnovější články