Francouzi se klepou strachem, do Europa Universalis IV brzo vpadne vylepšená Británie
zdroj: tisková zpráva

Francouzi se klepou strachem, do Europa Universalis IV brzo vpadne vylepšená Británie

7. 2. 2018 13:45 | Novinky | autor: Václav Pecháček |

K velkolepé strategii Europa Universalis IV jsem nikdy nepřirostl tolik jako k jejímu středověkému bratříčkovi Crusader Kings II, ale to neznamená, že by mě modernější éra od 15. do 19. století nezajímala. Vybudovat obří námořnictvo, vydat se do dalekých krajů, podrobit si kolonie a nadělat otroky zní jako příjemná genocidní kratochvíle. Mému anglofilnímu já se obzvlášť zamlouvá nové DLC Rule Britannia, které ve všech ohledech vylepší hraní za Britskou říši.

Jedná se o tzv. Immersion Pack, v nichž typicky najdete méně obsahu než v obvyklých rozšířeních, které Paradox do svých her pravidelně pumpuje s dvacetieurovou cenovkou. Od Rule Britannia bych tak očekával cenu zhruba poloviční. A co za své peníze dostanete? Je toho hodně, od nového náboženství až po ekonomické vychytávky.

„Je hezké být králem,“ musel si říkat Jindřich VIII., když si založil vlastní církev čistě proto, aby se mohl dát rozvést se svou otravnou první ženou a ukrást nějaké peníze katolickým klášterům. Anglikánská církev se od té doby pěkně rozmohla a konečně se objeví i ve hře, což je dobrá zpráva pro všechny, komu se líbí idea ženských kněží a ženatých farářů, co pomáhají slečně Marplové řešit zločiny.

zdroj: Vlastní

Klíčovým katalyzátorem anglického povstání z popela bylo inovativní myšlení. Národ poražený ve stoleté válce a vyčerpaný vnitřními konflikty se neuvěřitelně vzmohl díky novátorskému důrazu na silnou flotilu a pokročilé námořní doktríny, a časem se stal průkopníkem industriální revoluce. Obojí přispělo k tomu, že se Angličanům podařilo dlouhou dobu dominovat světovému obchodu, a tak se můžete těšit na mocné lodě, lákavé uhlí a bonusy, pokud se octnete v čele technologického pokroku.

Britové byli známí svou politikou rovnováhy sil – za každou cenu se snažit zabránit tomu, aby v Evropě povstala jedna dominantní mocnost schopná ohrozit londýnské šedé eminence. Díky tomu si na kontinentu udržovali proměnlivou síť spojenectví a mohli vést války, aniž by v nich nechali umírat své vlastní vojáky. V Europa Universalis IV budete moci své spojence zásobovat věděním, technologiemi a vylepšenou infrastrukturou, aby v boji za vaše zájmy déle vydrželi.

K tomu se přidají ještě zbrusu nové mise a rozhodnutí pro Anglii, Skotsko i Irsko, díky nimž budete už brzo moci ještě detailněji ovlivnit osud ostrovního království a donutit všechny ostatní, aby se naučili pít čaj, koukat na fotbal a k obědu si dávat gumové sendviče ze Sainsbury’s za tři libry padesát.

Nejnovější články