Paradox jednou salvou vydal nová DLC pro Crusader Kings II i Europa Universalis IV
zdroj: tisková zpráva

Paradox jednou salvou vydal nová DLC pro Crusader Kings II i Europa Universalis IV

16. 11. 2017 18:24 | Novinky | autor: Václav Pecháček |

V restauraci Paradox dnes servírují dary východu, které do našich krajin doputovaly po Hedvábné stezce. Zaprvé je to datadisk Jade Dragon, obohacující Crusader Kings II o velikou a mocnou Čínu. Je zajímavé, že zrovna včera bylo čínské DLC oznámeno i pro Hearts of Iron IV. No a dočkají se i majitelé další velkolepé strategie Europa Universalis IV, jimž rozšíření Cradle of Civilization přinese výrazně vylepšené regiony od Nilu až po Indus.

Crusader Kings II: Jade Dragon Čínu nepřidá přímo na mapu, protože na to už původní hra prostě není stavěná. Císař a jeho nespočetná vojska tak budou spíš tahat za nitky v zákulisí, občas vyrazí do velikých útoků nebo budou podporovat své věrné vazaly. Obrovi z východu můžete posílat dary, abyste získali jeho přízeň, nebo naopak čekat na chvíli, kdy bude slabý, a trůn si ukrást pro sebe.

Do hry se také dostaví nové náboženství, taoismus, které poskytuje bonusy pro řízení vaší říše, ale rozšiřuje se velice pomalu. Naopak velmi rychle se šíří čínské bohatství putující po Hedvábné stezce, a získat některé z měst, jímž klenoty procházejí, je velmi lukrativní možnost. Čím stabilnější Čína, tím víc peněz do vaší kapsy – ale pozor na to, aby u kormidla zrovna nebyl expanzivní císař, kterému by se mohly zalíbit vaše provincie.

Z Číny kromě zlata pravidelně proudí také naštvaní princové a další šlechtici, jejichž podíl na vládě jim uzmuli šikovnější nebo šťastnější rivalové. Takové ztroskotance pak můžete naverbovat do svých služeb a třeba je dosadit zpátky do význačných pozic, což se vám později bohatě vyplatí. A kdybyste se rozhodli kašlat na diplomatické tahanice a radši vyřešit své problémy silou, přijde vám vhod 8 nových důvodů, proč někomu vyhlásit válku. 

Jade Dragon stojí na Paradox Store nebo na Steamu 15 eur.

zdroj: Vlastní

Europa Universalis IV: Cradle of Civilization vás zavede o mnoho kilometrů dále na západ a o mnoho set let do budoucnosti za jedněmi z nejdůležitějších hráčů novověkého světa. Nových detailů a mechanik se dostane Peršanům, Egypťanům, Turkům, Arménům a dalším civilizacím obklopujícím mezopotámskou oblast.

Na vrcholu potravního řetězce jsou samozřejmě muslimské říše v čele s tou Osmanskou. Zajímavé věci se ovšem dějí i v Egyptě, kde nyní vládnou mameluci, tedy bývalí otroci. Místní sultáni musí ve svůj prospěch využít kulturu, aby své ovečky přesvědčili, že svou zemi vedou správným směrem.

Srovnejte si to třeba s Peršany, kteří naopak potřebují ze všech sil propagovat víru – ale jakou? Muslimské aliance a mezinárodní vztahy se pomalu začínají tříštit podle sektářských linií, protože konflikt mezi sunnity a šíity eskaluje. Ještě že si jednotlivé národy můžou své spory vyřídit pomocí pravidelných armád namísto žoldnéřů nebo feudálně rekrutovaných vojáků.

Cradle of Civilization seženete na Paradox Store či na Steamu za 20 eur a stojí za připomenutí, že obě DLC budou zároveň provázet i bezplatné updaty pro všechny majitele původních her.

zdroj: Vlastní

Nejnovější články