Ubisoft v problémech: Odklad Assassin's Creed, vlažné Star Wars a nezájem o XDefiant
zdroj: Foto: Ubisoft

Ubisoft v problémech: Odklad Assassin's Creed, vlažné Star Wars a nezájem o XDefiant

30. 9. 2024 15:00 | Novinky | autor: Jakub Malchárek |

Videoherní gigant Ubisoft zažívá problematický rok. Star Wars Outlaws se prodávalo méně, než firma očekávala, Assassin's Creed Shadows byl z listopadu odložen na únor a multiplayerové střílečce XDefiant se moc nedaří a její osud je ve hvězdách. Příznivě nevypadá ani křivka cen akcií společnosti, která padá rychleji než asasíni při skoku víry.

Do věci se proto vložil výkonný výbor a představenstvo Ubisoftu, které prověří chod firmy a její hospodaření. „Ve světle nedávných výzev si uvědomujeme potřebu větší efektivity. V důsledku toho zahajuje výkonný výbor pod dohledem představenstva revizi zaměřenou na další zlepšení naší výkonnosti, zejména v hráčsky orientovaném přístupu, a urychlení naší strategické cesty k výkonnějšímu modelu, který bude prospěšný pro naše zainteresované strany a akcionáře,“ stojí ve finanční zprávě.

Pod slovem revize se může skrývat cokoliv: Od vyhazovů po rušení projektů, změny ve vedení a podobně. Asi bych ale příliš nespoléhal na výraznější zásahy do způsobu, jakým firma operuje. Přece jen se hledá způsob, jak potěšit „zainteresované strany a akcionáře“, rozuměj: Vydělat peníze, respektive snížit náklady.

Dává to i smysl ve světle nenaplněných očekávání. Star Wars Outlaws se prodávalo hůř, než Ubisoft předpokládal, Assassin's Creed nabral skoro čtyřměsíční zpoždění a vypadl z lukrativního předvánočního období, zatímco XDefiant si nedokáže udržet platící hráčskou základnu.

Vyplývá to z finanční konference s investory, ve které šéf Yves Guillemot vysvětluje, proč firma snížila projekci předpokládaných příjmů pro druhý kvartál o 30 %. Free-to-play akční střílečka měla sice slibný start, ale velmi rychle o ni hráči ztratili zájem, což se údajně vývojáři pokusí zvrátit do konce třetí sezóny. Pokud se jim to nepovede, čeká ji možný konec. Více informací se ale dozvíme na konci října.

Problémy firmy mají ale pro nás, hráče, jedno pozitivum: Ubisoft hodlá vydávat své hry i na Steamu. Jednak v digitálním obchodě vychází 21. listopadu Star Wars Outlaws, jednak počínaje Assassin's Creed Shadows už budou všechny další nové hry k dispozici na Steamu od dne vydání.

Smarty.cz

Nejnovější články