Spor o Spintires, praotce SnowRunnera, po víc než 7 letech opět ožívá
zdroj: Oovee

Spor o Spintires, praotce SnowRunnera, po víc než 7 letech opět ožívá

22. 6. 2022 11:30 | Novinky | autor: Patrik Hajda |

Je to k nevíře, ale dávný spor z konce roku 2014 mezi vydavatelem a vývojářem hry Spintires, tehdy unikátního simulátoru brodění se bahnem, opět vystupuje na světlo. Původní vydavatel Oovee Game Studios se stále cítí podvedený, což prý vyjadřuje v tiskové zprávě, na kterou reaguje osočované studio Saber Interactive žalobou pro pomluvu.

Věci se daly znovu do pohybu poté, co se Spintires na malou chvíli objevilo na Steamu. Dříve z něj bylo stažené kvůli přetrvávajícím sporům o práva, z kteréhož důvodu bylo znovu stažené i teď, což Oovee, respektive jeho zastupující právnickou firmu, přimělo k vydání prohlášení, které je podle Saber Interactive lživé.

V něm se firma obrací k roku 2016, kdy se jakžtakž urovnaly spory mezi vydavatelem Oovee, studiem Saber Interactive a autorem Spintires Pavlem Zagrebelnyjem. Pro připomenutí, Zagrebelnyj tehdy tvrdil, že mu Oovee neplatí, jak má, což vydavatel dementoval (autor měl prý dostat jen polovinu slíbené odměny). Zagrebelnyj byl a dosud je zaměstnancem Saber Interactive, a nadále se tak podílí na vývoji SnowRunnera.

Dohoda z roku 2016 stanovila, že práva na Spintires patří Oovee, zatímco studio Saber Interactive, které se postaralo o konzolový port a následně na vlastní pěst i o pokračování MudRunner a SnowRunner pod vydavatelem Focus Home Interactive, má právo dělat vylepšení pod licencí hry.

Oovee prozradilo webu Eurogamer, který v této věci mluvil s oběma stranami, že do těchto vylepšení jsou dle něj zahrnutá obě pokračování, a vydavatel tak má nárok na 25 % z výdělků z prodejů her. Jde řádově o stovky milionů korun.

Saber se brání tím, že toto tvrzení nemění nic na tom, že Spintires je původně vyvinuté Zagrebelnyjem, jejich zaměstnancem a s jejich kódem, tedy se odkazují k jiné při o práva na celou hru. Respektive spory se netýkají jen celé hry, ale řeší se každá jednotlivá součást – kdo má práva na ten a ten náklaďák, tu a tu písničku a tak dále.

Na nová tvrzení vydavatele Oovee reaguje Saber Interactive podáním žaloby pro pomluvu. „Tato tisková zpráva společnosti Oovee není ničím jiným než pokusem o využití veřejného mínění k vynucení dohody. Téměř každý řádek tiskového prohlášení obsahuje nepravdu nebo zkreslení,“ uvedl zástupce společnosti Saber Interactive pro Eurogamer.

Eurogamer dále prozrazuje, že zatímco v roce 2016 tvořili Oovee čtyři klíčoví zaměstnanci, dnes z nich ve firmě zůstává už jen zakladatel Zane Saxton, který udělal nového šéfa firmy ze svého kamaráda Devina Milsoma. Ten má zkušenosti se zakládáním a zavíráním investičních firem zaměřujících se na drahé kovy a kryptoměny.

Milsom Eurogameru odmítl prozradit, proč zaměstnanci odešli, ale svěřil se s tímto: „Kvůli stažení Spintires z prodeje jsme přišli o miliony. Zane musel prodat svůj dům, svá auta, já jsem musel investovat svůj majetek, abych udržel Oovee při životě.“ Oovee přitom od vydání Spintires v roce 2014 a jeho následných DLC nevydalo žádnou další hru.

V tuto chvíli se jen nabalují soudní spory jeden na druhý a nedá se ani odhadovat, jak tohle drama jednoho dne skončí.

Nejnovější články