Polská zaklínačská škola končí. CD Projekt jí odebral licenci
zdroj: CD Projekt RED

Polská zaklínačská škola končí. CD Projekt jí odebral licenci

25. 5. 2022 15:05 | Novinky | autor: Šárka Tmějová |

Oficiálně licencovaný polský LARP Witcher School (Zaklínačská škola) musí skončit – nebo přinejmenším přestat používat ochranné známky související se Zaklínačem. Vydavatelství CD Projekt RED se rozhodlo pořadatelské organizaci 5 Żywiołów odebrat práva na pořádání akcí využívajících prvky z jejich her.

Oficiální důvody pro zaříznutí akce, která se během uplynulých sedmi let v různých obměnách konala celkem čtyřicetkrát a prošlo jí přes tři tisíce účastníků, nejsou známé. Neoficiálně se spekuluje o tom, že se CD Projekt RED rozhodl práva stáhnout kvůli ultrakonzervativním politickým názorům organizátorů.

Jak pořadatelé LARPů uvádí ve facebookovém prohlášení, manželka zakladatele 5 Żywiołów, Ania Wawrzyniak, poskytovala přes dva roky právní služby katolické organizaci Ordo Iuris, která proslula protipotratovou a anti-LGBT rétorikou, brojí ale třeba i proti rozvodům a odmítá rovnost pohlaví. Během pandemie si od Wawrzyniak měli objednat poradenství v souvislosti s obcházením covidových nařízení, potenciální povinnosti očkování a také návrh zákona trestajícího ilegálně provedené potraty.

Spojení Wawrzyniak a Ordo Iuris letos v únoru hojně propírala polská média. 5 Żywiołów tehdy ve snaze situaci vysvětlit kontaktovali CD Projekt, který jim měl namísto debaty promptně vypovědět smlouvu s tříměsíční výpovědní lhůtou. Organizátoři přitom tvrdí, že jediný Aniin podíl na zaklínačských LARPech mělo být manželství se zakladatelem Dastinem Wawrzyniakem, který do profesních rozhodnutí své ženy odmítá jakkoliv zasahovat.

Studio se k záležitosti vyjádřilo pro britský Eurogamer – v podstatě ji ale spíše odmítlo komentovat, rozvázání spolupráce se ovšem dle firmy mělo týkat neshod přímo souvisejících s LARPem a na něj navázaným merchem.

Společnosti 5 Żywiołów kvůli ztrátě značky Zaklínač v kombinaci se ztrátami způsobenými covidovou pandemií hrozí bankrot. Spekuluje se o možném záchranném crowdfundingu, na příští rok pak organizace chystá nový LARP se zbrusu novým zasazením. Zaklínačskou školou už pod jejich hlavičkou nikdo neprojde, ale něco končí, něco začíná.

Nejnovější články