Je to oficiální: PlayStation Store pro PS3, Vitu a PSP v létě končí
zdroj: Foto: Sony

Je to oficiální: PlayStation Store pro PS3, Vitu a PSP v létě končí

30. 3. 2021 10:53 | Novinky | autor: Šárka Tmějová |

Sony potvrdila předchozí drby o uzavření PlayStation Store pro starší systémy. Konkrétně, oficiální digitální obchod s hrami na PlayStation 3 a PSP zavře svá virtuální vrata 2. července 2021, PSN Store pro Vitu dostala skoro dva měsíce navíc k dobru a zavírá až 27. srpna 2021. Firma to uvedla v oběžníku, který rozeslala svým zákazníkům.

Dříve pořízené hry budete moct stále stahovat a hrát, případně uplatňovat produktové kódy a vouchery na členství PlayStation Plus (poslední hry pro PS3 a Vitu se v předplatném objevily v únoru 2019) a hry z předplatného stahovat, dokud ho u svého účtu máte aktivní. Nové tituly si už ale ani na jedné z platforem nepořídíte a po uzavření obchodů nebudete moct utrácet ani za mikrotransakce ve hrách na PS3, PSP a na Vitě.

Pokud tedy plánujete na příslušných konzolích hrát nějaký titul, který je fyzicky nedostupný nebo velmi vzácný, nastává ta správná doba si ho digitálně pořídit, dokud ještě máte příležitost.

Rozhodnutí o uzavření obchodů se setkalo s nevolí zejména od herních archivářů, kterým vadí, že tím z oběhu zmizí řada starších her, které šly pořídit pouze digitálně. Sony ho obhajuje tím, že chce veškerou svou podporu směřovat směrem k obchodům na PS4 a PS5.

Z byznysového hlediska samozřejmě dává smysl, že nadále nechce živit ztrátovou službu, kde prodá pár her měsíčně, ale od myšlenek na pomíjivost dat a náročnost zachování historie pro budoucí generace v digitální době to pozornost přesto zcela neodvede.

Více informací ke konci prvního PS Store včetně toho, jak si nechat vrátit peníze z virtuálního konta, které kvůli uzavření už nemůžete uplatnit, najdete v oficiálním FAQ.

Nejnovější články