Gearbox má svého kupce. Od Embraceru ho kupuje Take-Two
zdroj: Gearbox

Gearbox má svého kupce. Od Embraceru ho kupuje Take-Two

28. 3. 2024 8:30 | Novinky | autor: Adam Homola |

Take-Two Interactive si právě moc hezky rozšířili portfolio. Oznámili totiž, že od Embraceru, topícího se ve finančních problémech, koupí Gearbox Software, a to za 460 milionů dolarů (v přepočtu 10,7 miliardy korun). Dohoda, která by měla být dokončena už v červnu, tak přivádí tvůrce populárních Borderlands pod křídla vydavatele Grand Theft Auto a dalších velkých značek.

Embraceru zůstává vydavatelství Gearbox Publishing (které se přejmenuje), jež má vydavatelská práva například na značku Remnant a chystanou open world roguelite hru Hyper Light Breaker.

Gearbox Software budou nadále působit pod značkou 2K společnosti Take-Two a v jejím čele bude stát pořád zakladatel Randy Pitchford. Akvizice není jen o Borderlands, ale zahrnuje celé portfolio Gearboxu, takže i série Homeworld, Risk of Rain, Brothers in Arms a Duke Nukem, spolu s budoucími tituly, které jsou v současné době ve vývoji.

Take-Two prozradili, že Gearbox pracuje na šesti hrách, které zahrnují dva nové tituly ze série Borderlands, dva ze světa vesmírných strategií Homeworld a nejméně jednu úplně novou značku.

Prodej Gearboxu je součástí zatím stále trvající strategické restrukturalizace Embraceru, kterému krachl obchod za 2 miliardy dolarů. To pak vedlo k výraznému propouštění a uzavírání studií.

Dřívější snahy o zefektivnění provozu zahrnovaly třeba prodej Saber Interactive a přidružených studií za 247 milionů dolarů. Embracer původně získal Gearbox v roce 2021 v transakci v hodnotě až 1,3 miliardy dolarů.

Nejnovější články