Embracer se zbavuje Saber Interactive a odchází tak z Ruska
zdroj: Focus Entertainment

Embracer se zbavuje Saber Interactive a odchází tak z Ruska

14. 3. 2024 12:00 | Byznys | autor: Adam Homola |

Embracer Group, který nedávno koupil, co se dalo, jen aby se pak dostal do problémů a teď se lidí i studií hromadně zbavuje, prodává Saber Interactive. Vydavatel odprodává aktiva spojená se studiem v hodnotě 247 milionů dolarů (asi 5,7 miliard korun), čímž se zároveň zbaví svého byznysu v Rusku. Od toho si Embracer zase slibuje zmírnění geopolitických rizik, což vzhledem k tomu, jak dlouho už probíhá válka na Ukrajině, a s jaký zpožděním (a v jakém kontextu) Embracer zareagoval, spíše úsměvné.

Zajímavé také je, že kupující subjekt, společnost Beacon Interactive, založil spoluzakladatel společnosti Saber, Matthew Karch. Po prodeji bude Karch řídit studia Saber nezávisle na Embraceru, ačkoli hodlá zůstat významným a dlouhodobým investorem skupiny a přislíbil pokračování spolupráce na současných i budoucích projektech.

V důsledku této transakce se tak Embracer vzdá vlastnictví všech studií pod značkou Saber Interactive: New World Interactive, Nimble Giant Entertainment, 3D Realms, Slipgate Ironworks, Mad Head Games, Fractured Byte a Sandbox Strategies. Naopak si ponechá studia 4A Games, Aspyr, TripWire, Beamdog, Zen Studios nebo třeba Tuxedo Labs.

Po nějakém čase bude Saber Interactive umožněno odkoupit 4A Games a Zen Studios. Pokud se tak ale firma rozhodne, licence a vydavatelská práva na současné a budoucí hry série Metro budou stále náležet vydavateli pod Embracerem, Plaion.

Prodej je součástí širší strategie Embraceru, který má teď jediný cíl – nepotopit se až úplně na dno. Na kdysi hladovou skupinu totiž prásklo, že sjednávala obrovský obchod se Saudskou Arábií v hodnotě dvou miliard dolarů. Jenže to nakonec padlo, a tak začaly padat hlavy, studia i hry. Embracer v poslední době musel propustit zhruba 8 % pracovní síly, tedy celkem 1 387 zaměstnanců, a zavřel několika studií, například Free Radical či Volition. Navíc se spekuluje i o prodeji Gearboxu, který by měl být na spadnutí.

Embracer tak i nadále pokračování v lapání po dechu a bude možná ještě chvíli trvat, než se bude moct naplno nadechnout.

Nejnovější články