Bývalý PES konečně odhaluje, co je zač. Sledujte nový eFootball v akci
zdroj: Konami

Bývalý PES konečně odhaluje, co je zač. Sledujte nový eFootball v akci

27. 8. 2021 12:35 | Novinky | autor: Václav Pecháček |

Po zbrusu novém kandidátovi na fifovraha v podobě UFL si dnes popovídáme taky o jednom starém fotbalovém známém, který se o stejný zločin pokouší už roky. Série Pro Evolution Soccer se sice přejmenovala na eFootball, najela na model free-to-play a upouští od každoročního vydávání nových dílů, některé věci se ovšem nemění, jak vám ukáže nový gameplay trailer.

Na ploše šesti minut si prohlédnete… Inu, starý dobrý PES. Hra vypadá v pohybu prakticky stejně jako vždycky, rozhodně z ní nemám pocit, že by šlo o bůhvíjaký generační skok, a to navzdory skutečnosti, že přesně kvůli snaze o takový skok byl v podstatě eliminován celý minulý ročník.

 

Hlavně mimika hráčů pořád působí maličko směšně a i zbytek pohybů je silně povědomý, ale je pravda, že PES byl na trávníku vždycky král – proč měnit něco, co není rozbité? Tvůrci z Konami se místo toho snaží na skvělý základ nabalit další a další zlepšováky, chlubí se například spoustou nových realistických animací. Ve videu si všimnete i momentů, kdy na sebe tyto animace zas tak moc plynule nenavazují, ale to je snad něco, s čím se dá ještě před vydáním pracovat.

Nový PES, tedy pardon, eFootball (nevím, jestli si někdy zvyknu) se hodně soustředí na „duely“. Chce, aby byl každý souboj mezi dvěma hráči zajímavý, a to jak díky rozšířenému arzenálu kliček a kontroly nad míčem, tak díky schopnosti obránců využívat při zákroku svou fyzickou převahu. Střízlík si může dělat tolik přešlapovaček, kolik jen chce, ale když do něj pak hora masa naletí ramenem, jeho cesta vstříc bráně skončí s obličejem umazaným od trávy.

Jsem zvědavý na přepracovaný systém pískání faulů, protože to je zrovna něco, co v PES 2021 absolutně nefunguje – rozhodčí často odpouštějí likvidační zákroky, a naopak se můžou zbláznit z naprosto čistého vypíchnutí míče.

Stejně tak mě zajímají taktické varianty, kterými svým borcům řeknete, jak přesně mají hrát. V PES hrála nastavená taktika vždycky nesmírně důležitou roli, zvlášť v porovnání s konkurencí od EA Sports, a umělá inteligence vašich vlastních hráčů by v eFootballu měla být schopná se ještě lépe přizpůsobit vašim trenérským plánům.

Nakonec bude ale daleko víc záležet na tom, jak si vývojáři poradí se systémem free-to-play. Jestli se jim povede cenovou politiku nastavit rozumně, jestli jejich battle pass bude spíš odměňující než otravně hamižný, jestli si člověk nebude muset dokupovat každý herní mód za nekřesťanské peníze a jestli najdou vyžití i hráči singleplayeru, mohlo by se jednak o vynikající restart série.

Je to ale hodně „jestli“. Jak to s eFootballem celé dopadne, na to si ještě budeme muset počkat, základní verze by měla vyjít někdy začátkem podzimu.

Nejnovější články