Budování vikinské osady bude jedním z klíčových prvků Assassin’s Creed Valhalla
zdroj: Ubisoft

Budování vikinské osady bude jedním z klíčových prvků Assassin’s Creed Valhalla

13. 10. 2020 13:00 | Novinky | autor: Šárka Tmějová |

Mít vlastní „domov“, kam se můžete vrátit po hodinách dobrodružství a trochu si vydechnout, je oblíbeným prvkem příběhových her a RPG. Obvykle si tam pokecáte s parťáky, pokocháte se připomínkami dosavadních úspěchů, zkrátka vyvážíte akční složku něčím klidnějším. Shepard měl svou Normandy, Ezio vilu v Monteriggioni, Inkvizitor pevnost Skyhold a tak dále, a tak dále.

Connorovo budování vlastní vesničky pro mě bylo jednou z těch lepších herních mechanik v rámci Assassin’s Creed 3 a podle rozhovoru s designérem Assassin’s Creed Valhalla Davidem Bollem, který se objevil na Eurogameru, se právě vesnicí z trojky tvůrci inspirovali nejvíc. Osada Ravensthorpe, Eivorův či Eivořin nový domov na Britských ostrovech, má být pro nový Assassin’s Creed středobodem dění.

Když do ní hlavní hrdina dorazí poprvé, tvoří ji jediný dlouhý dům s pár polorozpadlými chatrčemi a stany. Právě dlouhý dům má být místem, kde budete plánovat své další kroky spolu s Randvi, manželkou Sigurda, který je bratrem Eivor/a. Najdete v něm také svůj vlastní pokoj s postelí a schránkou na korespondenci.

Kovárna, kterých se v předchozích dílech nacházelo dost a dost v nejrůznějších vesničkách, bude ve Valhalle dostupná pouze ve vaší vesnici. Stavba dalších budov a verbování nových obyvatel nebude jen otázkou dostatku surovin, ale také plnění vedlejších úkolů. Přistěhovalci vám nebudou pouze poskytovat služby, ale stanou se dalšími hrdiny vašeho příběhu, s nimiž se můžete spřátelit a možná také navázat romantický vztah.

Postupem času si tak můžete odemknout třeba stáje nebo voliéru, které nebudou sloužit jen ke kosmetickým změnám vašeho oře a havrana. Koně můžete trénovat, aby měli více zdraví, vyšší výdrž anebo se naučili plavat.

Z Ravensthorpe se může stát obchodní uzel a vojenské stanoviště. V obchodě se dostanete k novým surovinám či nákresům tetování, v kasárnách si zas vytvoříte vlastního vikinského poručíka, kterého pak můžete v rámci multiplayerových prvků vyslat do hry svých kamarádů.

Výše popsané budovy jsou herní mluvou pouze první úroveň vaší osady. Na těch vyšších postavíte bezpočet dalších věcí pro hladký chod středověké vesnice: loveckou chatrč, rybářskou chatrč, tetovací salón, loděnici, pivovar, pekárnu, kartografickou kancelář, muzeum, věštírnu, hřbitov, farmy a mnoho dalších.

zdroj: Ubisoft

Ze spousty z nich plynou nejrůznější výhody. Plodiny vypěstované na farmách poputují na váš stůl během hostiny před velkou bitvou. Čím lepší žvanec, tím nadšenější a dobyvačnější vojsko. Jiná vylepšení jsou spíše kosmetická, na některých pláccích si tak třeba budete moct vybrat, jakou sochu na nich vztyčíte. Tatér nabízí kromě obrázků na kůži také úpravy vlasů a vousů.

Chatrč věštkyně vás zase pošle na speciální úkolovou linii. Po vypití nápoje od vědmy Valky se Eivor v rámci halucinací vydá do jiných dimenzí, kde se podobně jako Kassandra v Atlantis může setkat se severskými bohy.

Jak Bolle vysvětluje, mezi jednotlivými návštěvami Ravensthorpe může uběhnout klidně pět, šest hodin a tvůrci chtějí, abyste se opravdu vraceli „domů“. Postavy si ale mezitím budou žít vlastním životem a vždycky vás přivítají s nějakou novinkou. Do osady si můžete nastěhovat některé z lidí, které potkáte na svých cestách a půjde prý o dost pestrou směsici. Mimo Vikingů a Sasů potkáte třeba poutníky z Asie nebo Blízkého východu.

Navazovat můžete i romantické vztahy, a to v poměrně volnomyšlenkářském duchu – v rámci osady máte možnost randit, ale klidně se rozcházejte, protože svatby a děti Eivorům prý tentokrát nehrozí. Občas ale budete muset naopak rozsoudit různé sousedské spory, ať už kvůli žárlivosti a nevěře, anebo kvůli ukradeným koním.

David Bolle si dal rozhodně záležet na tom, aby Ravensthorpe vykreslil jako idylku kontrastující se zbytkem hry, kde o pálení, plenění a pustošení nebude nouze. Assassin’s Creed Valhalla i se svou budovatelskou složkou dorazí 10. listopadu 2020 na PC, PlayStation 4, Xbox One a Series X/S.

Nejnovější články