Enter the Matrix - návod 1.část
zdroj: tisková zpráva

Enter the Matrix - návod 1.část

22. 5. 2003 0:00 | Návod | autor: Redakce Games.cz |

Podrobné návody na kvalitní tituly, jakým Enter The Matrix určitě je, jsou vždy vyhledávaným čtivem, a proto vám v den premiéry filmu nabízíme řešení tří úvodních kapitol hry na poště, letišti a ve stokách.

Autor: Nukem
Publikováno: 22.května 2003


Zvětšit zdroj: tisková zpráva Ačkoliv by se někomu mohlo zdát, že psát návody na akční hry je zbytečným plýtváním místa a prostředků, naše zkušenosti nás již několikrát přesvědčily o opaku. Jedná-li se o tak kvalitní tituly, jakým Enter The Matrix bezesporu je, jsou i návody velmi vyhledávaným čtivem. Ty, ačkoliv slouží především jako podání pomocné ruky tonoucímu, mohou, vedle poznatků z recenze, podat celistvější obraz o tom, co všechno lze v dané hře očekávat. Dovedu si celkem dobře představit situaci, kdy si hráč čte v návodu a říká si: „To je zajímavý postup, to bych chtěl taky zkusit projít.“ Proto žádný návod není, dle mého soudu, samoúčelný.

 Ještě než začnete hrát
Úvodní kapitolu bych chtěl věnovat obecným radám, které by i vám mohly při hraní pomoci. Protože hra neumožňuje ukládat na libovolných místech, je třeba zvýšené opatrnosti v postupu vpřed. Možná právě tento fakt nastavuje poněkud výše míru napětí a tedy i požitku z hraní. Jak se tedy vyhnout zbytečnému opakování?

Předně si všimněte, že zdraví i focus se po čase samo doplňuje. Proto je dobré se po každé větší ztrátě na chvíli zastavit a počkat, až se doplní. Během této chvíle dobije vaše postava i střelivo do zbraně, takže je menší šance, že vám chvíli na to, co jste vyrazili na nepřítele, náboje dojdou. Pokud nevidíte za nějaký roh, využijte možnosti vykouknutí zpoza rohu. Přistupte k okraji stěny a ještě jednou stiskněte chůzi vpřed. Je-li to možné, postava se přitiskne zády ke stěně. Potom klávesou pro úkrok vykoukněte za roh. Z této pozice je rovněž možné na nepřátele střílet či vrhat granáty. Stačí, když v okamžiku, kdy se díváte zpoza rohu, stisknete tlačítko pro střelbu. Vaše postava pak vykročí před roh a střelami zasype nejbližšího protivníka. Jakmile střelbu pustíte, vrátí se zase za roh. Tento manévr lze samozřejmě kombinovat s focusem.

 Využívání focusu
Obrázek zdroj: tisková zpráva Ohledně využívání focusu jsem hovořil již v recenzi. Pokud je to možné, využívejte této jedinečné schopnosti. Nejenže focus přidává hře na atraktivnosti, ale citelně zvyšuje vaše šance zlikvidovat protivníky, aniž by vás vůbec zasáhli. Pochopitelně, že hlavní doménou focusu je boj zblízka, ale ani při střelbě není k zahození, neboť máte lepší šanci, že se do protivníka trefíte téměř při každém výstřelu. Nemáte-li zrovna příliš mnoho nábojů a před vámi stojí jen několik nepřátel, lze je pomocí focusu eliminovat beze zbraně i bez velkých ztrát na zdraví. Můžete zezadu uškrtit nic netušícího vojáka, nebo jej napadnou zepředu a jakmile budete nadosah, pomocí klávesy „Action“ mu vytrhnout zbraň z rukou. Pak už jej stačí jen dodělat.

Nepřátele stojící u sebe lze povalit najednou, když se proti nim ve focusu rozeběhnete a klávesou pro výkop je nohou srazíte k zemi. Samozřejmostí je krytí se za překážky, střelba v přemetech, při výskoku vpřed nebo vzad se zapnutým focusem atd. Sami brzy přijdete na ty nejlepší úskoky a metody. Užitečnou klávesou je „Weapon select“, kdy se hra zastaví a vy si v klidu můžete navolit potřebnou zbraň či typ výbušniny. Neztratíte tak ani sekundu oproti rolování pomocí kolečka myši během akce. No a v neposlední řadě nezapomeňte číst nové tipy v menu, na něž jste během hry upozorňováni.

 Odlišnosti různých obtížností
Zvolíte-li nejnižší obtížnost, budete mít po celou dobu hraní k dispozici navigační kurzor, který vás bude informovat o směru případně i o vzdálenosti k cílovému bodu. Na vyšších obtížnostech se tento kurzor objevuje jen místy. Protože lze hru dokončit za obě hlavní postavy, bude i návod věnován nejprve postavě Ghosta a pak Niobe. Jelikož je ale větší část misí stejná, v návodu pro Niobe tyto pasáže zkopíruji. Proto se neděste, když se v nich najednou bude mluvit o Ghostovi, coby hrací postavě. To jsem jen opomněl zaměnit jméno a mluvnický rod ;-)

Obrázek zdroj: tisková zpráva V návodu nechci spojitě popisovat každý krok, neboť téměř vždy vede mezi jednotlivými úseky jediná cesta. Kde to půjde, vyjmenuji jen diskrétní množinu tipů, rad a upozornění na možná úskalí. Pokud by vám ani text návodu nepomohl, je možné využít i cheatů, trainerů nebo uložené pozice po dohrání hry, které naleznete zde. Stejně tak je k dispozici i opravný patch v případě, že vám Enter the Matrix zlobí. Nyní už vám přeji ničím nerušenou dobrou zábavu.

Ghost

I. The Post Office

 Closing Time
Nejprve se vydejte vpravo ke schránkám. Zásilka tam není, takže k výtahu dveřmi vlevo od hlavní přepážky. Až zneškodníte ochranku, využijte dveří, kterými muži přišli. Dál vede ulička až ke dveřím vedle vozíků na dopisy. Pak po schodech až do prvního patra.

 Epicenter
Sejděte schodiště a přelezte na protějším konci plot. Obejděte stroje k železným vysouvacím vratům od nákladního výtahu.

 Unexpected Arrival
Projděte skladištěm, pozor na nakládací vozík na začátku. Až Ghost vyleze před slzným plynem na bedny. Z rohu, kde stojíte, přeskočte na protější stranu (obrázek). Je tam nižší regál a z něj vyšplhejte na ventilační šachtu. Zkuste po ní přejít ve směru střelby. Ta se propadne, takže zpátky. Přes bedny na zdvižném vozíku nahoru a opět skok naproti. Po ventilaci a regálech doběhněte až na střechu místnosti se stropním oknem, které proskočte.

 Redirected
Obrázek zdroj: tisková zpráva Policistů za plotem si nevšímejte, zbytečné plýtvání munice, a raději utíkejte od nich dopředu k zamřížovaným oknům. Odtud utíkejte vlevo k plotu. Tady je možné plot přelézt nebo proskočit okna v prosklené kanceláři. To provedete tak, že se proti nim rozeběhnete a těsně u nich stisknete výkop (obrázek). Podlezte ze třetiny vytažená vrata. Do prostoru s mnoha prosklenými překážkami lze opět proskočit skrz jedno z oken nebo vstoupit dveřmi pod hodinami. Ve velínu stiskněte červené tlačítko na panelech (obrázek) a vyjděte druhými dveřmi vzadu.

 Backtracking
Velkou halou proběhněte až na její levý zadní konec. Musíte se dostat k místu, kde vás plot dělí od prostoru s železným schodištěm (obrázek). Vstupte do dveří vpravo před schodištěm.

 Got it!
Dostali jste se do místa, kde jste na počátku mise hledali zásilku. Nyní je však výtah zapnutý, takže jím vyjeďte o patro výš. Dveře od výtahu se musejí samy otevřít, čehož dosáhnete nejlépe eliminováním veškerého odporu. Zásilka je v levém zadním rohu místnosti. Zlikvidujte všechny nepřátele a sjeďte výtahem. Zkuste vyjít hlavním vchodem v hale. Opět se postarejte o všechny policisty a běžte směrem k výtahu, kde jsou otevřené dveře za přepážku a opět skrz schodiště jako na začátku.

 Big distraction
Seběhněte schody a proběhněte halou. Cesta je dobře „označena“ číhajícími policisty. Dostanete se ke schodišti, kudy jste sem na začátku přišli.

 Breakout
Proběhněte velín, skladiště a v místnosti s přepážkami se dejte vlevo do dveří pod hodinami.

 City Driving - Get to Hard Line
Niobinu opileckou jízdu ovlivnit nemůžete, jedině si od těla držet policejní vozy střelbou (obrázek). Případně jim do cesty sestřelovat jiné vozy.

 City Rooftops - Answer The Phone
Obrázek zdroj: tisková zpráva Dejte se rovně k žebříku. Pozor na mezeru mezi domy. Pak na další žebřík. S agentem nebojujte, nemá to význam. Raději utíkejte. Stejně tak nechte na pokoji všechny policisty, které na útěku potkáte. Takže utíkejte rovně k žebříku nad ventilační šachtou a pak po střechách, spíše po jejich levých okrajích, abyste se kryli před agentem. Až se propadnete skrz dřeva, seskočte na spodní podlahu a dejte se za pravou zeď, na protějším konci je bedna (obrázek), po ní vylezte. Další žebřík je na cihlové zdi vpravo, opět pozor na průrvu. Další skok skrz prkna. Po schodech za dvěma policisty nahoru. Tak doběhnete opět pod žebřík, nad nímž jsou dveře, kudy předtím vyšel agent.

II. The Airport

 Concourse
Proběhněte halou a až vám před nosem ochranka zatáhne mříže, vejděte na záchod. Tady si všimněte MP5ky ležící na odpadkovém koši (co všechno ty lidi dneska nevyhodí). Proběhněte na druhou stranu a halou na její konec k odbavení.

 North Point
V šatně seberte granáty a jeden vhoďte do chodbičky s oknem (obrázek), jím pak prolezte.

 North Point 2
Obrázek zdroj: tisková zpráva Tady je třeba zneškodnit vrtulník. Ten, letí-li vlevo, pálí z kulometu, takže je třeba se krýt, nejlépe za stěnu naproti vstupu. Jakmile se obrátí, vyběhněte a střílejte (obrázek). Až se dostane z dostřelu, vraťte se ke stěně. Chvíli na to proskočí stropními okny zásahová jednotka. Dobré je, těsně před tím než tam vpadnou, hodit pod okna granát. Pokud se vám to povede tak, že vybuchne ještě, než začnou střílet, můžete je zlikvidovat bez ztráty bodu. Pochopitelně focus je na místě.

Posbírejte rychle zbraně a utíkejte se schovat za stěnu, čeká vás minimálně ještě jedna střelba do vrtulníku. Záleží na obtížnosti. Bohužel se během této akce zdraví nedoplňuje, ale až po jejím úspěšném dokončení. Po přestřelce v obchodě se dejte do schodů k dráze.

 Monorail
Až se otevřou mříže, proběhnete se po dlouhé chodbě a za sebou necháte pěknou řádku těl.

 Revolving Restaurant
Úniková cesta vede průlezem ve stropu restaurace. Na žebřík přeskočíte z klavíru, který rotuje s okrajem restaurace (obrázek). Nejprve ale musíte zlikvidovat všechny vojáky. Pak stačí vylézt na klavír a počkat, až dojedete pod žebřík.

 Terminal
Po likvidaci dvou jednotek v hale se otevřou spodní vrata, kudy vyběhne třetí jednotka. Po její likvidaci projděte vraty a otevřete pravá vrata, jakmile to bude možné. Utíkejte vpravo a vyběhněte eskalátory. Opět vpravo až na konec chodby za Niobe.

 Control Tower
Obrázek zdroj: tisková zpráva Zneškodněte ostřelovače před vámi a stoupněte si místo něj. Do rukou si vezměte M95ku, přepněte si na pohled z první osoby (tlačítko „Zoom in“) a pomozte kolegům venku. Nejprve dostaňte vojáky na schodišti naproti (obrázek). Pak seběhněte schody z věže a zlikvidujte vojáka na balkoně, případně vojáky na střeše protější budovy, i když o ty by se měla brzy postarat Niobie. Na Sparksovu výzvu se zase vraťte nahoru na věž.

 Control Tower 2
Opět přiložte k rameni M95ku, se kterou nyní musíte zasáhnout přední kola letadla (obrázek). Miřte trochu před ně. Pak přijde na řadu vrtulník. Kryjte se za sloupy, pokud je potřeba. Při střelbě na vrtulník používejte focus s úskoky do stran.

 The Aqueduct - Retrieving Axel
Jako řidiči se mi určitě vyplatilo využít pohledu z vrchu. Následujte letadlo (obrázek). Pak se vám do cesty budou plést policejní vozy, nakonec musíte sledovat černou limuzínu s agentem.

III. The Sewers

 Abyss
Až vyšplháte nad vodopád, pomozte Ballardovi z obklíčení. Využijte focus, abyste získali čas k dobru. Pak se vydejte za ním. Cesta vede ještě o patro výš. Objeví se další vojáci. Potom prolezte středním pilířem dolů.

 Abyss 2
Postarejte se o vojáky v okolí (obrázek) a pak zvedněte sluchátko telefonu. Po přenesení nazpět, granátem zlikvidujte obrovský ventilátor (obrázek).

 Pumped
Obrázek zdroj: tisková zpráva V místnosti s čerpadly zlikvidujte první skupinu vojáků. Pak vyšplhejte na patro (od vstupu kousek rovně a vpravo je žebřík) a dejte se dozadu. Přeskočte na další vyvýšené místo a jděte vlevo. Napadne vás další skupina. Vám nebo vojákům se podaří odstřelit jedno z čerpadel, takže průchod dál není kvůli horké páře možný (obrázek). Sparks vám najde jinou cestu. Seskočte dolů a najděte průchod, kde vojáci vyrazili vrátka (obrázek). Uvnitř skočte do průlezu.

Přes stolek u zdi se dostanete do průlezu. Sledujte červenou rouru na stropě. Jedním směrem vede k žebříku, druhým k vypínači čerpadel (obrázek). Po vypnutí páry se prostřílejte k žebříku a vyšplhejte nahoru. Pokračujte rovně až nakonec a pak vlevo do průlezu.

 Ice and Corrupt
Pomozte kolegům od vojáků a pak vyskočte na římsu vlevo od rotujícího stroje. Potom vpravo po dvou stupíncích nahoru (obrázek) a odtud skočte nad rotující část. Až stroj vybuchne, ocitnete se opět sami proti vojákům. Než na ně vlítnete, dejte se vpravo klikatou chodbou k žebříku. Nad ním leží v malé místnosti na zemi brokovnice. Vraťte se a prostřílejte si cestu k žebříku, jenž vede nahoru za přáteli. Pomozte jim v přestřelce a pak vyšplhejte na místo, kde zběsile rotuje porouchaný hřídel (obrázek). Tady je třeba zničit troje ukotvení hřídele. Ta můžete rozstřílet z pohledu první osoby, nebo pomocí náloží, které měl u sebe např. voják pod žebříkem. Nálože mají tu výhodu, že s sebou vezmou i některé vojáky, kteří se sem začnou hrnout, jakmile vyskočíte k hřídeli (obrázek). Až tak učiníte a nezbude žádný voják, proskočte dosud zamřížovaným, nyní však již odblokovaným, otvorem ve zdi vlevo (obrázek).

 Waterway
Obrázek zdroj: tisková zpráva Až se dostanete k železným lávkám přes velké roury, Sparks vám prostřednictvím komunikátoru prozradí, že dole leží MP5ka se svítilnou. Sešplhejte po žebříku (obrázek) a naproti němu leží zmiňovaná zbraň. Nyní máte světlo u jakékoliv zbraně. Vraťte se nahoru a pokračujte po lávce na ochoz. Sledujte SWAT tým vpravo a pomozte Wurmovi. Jděte k němu blíž, odběhne sledován vojáky. Ty zneškodněte, stihnete-li to. Pak utíkejte na opačný konec stoky (obrázek). Tunelem dolů a skokem přes lávku (obrázek).

 Waterway 2
Z místa, kde stojíte, můžete jít do levého průlezu, kde čeká pár vojáků. Pak se vraťte a jděte naproti. Další tým vás očekává. Dobré je jít středem stoky a až je spatříte, schovejte se za jeden pilíř a vykoukněte zpoza rohu. Uvidíte, jak se sbíhají k sobě a pomalu jdou směrem k vám. Ve vhodný okamžik mezi ně vhoďte granát (obrázek), který je v ideálním případě zlikvidujete všechny najednou. Sesbírejte jejich zbraně, chcete-li, vyskočte na římsu vlevo a projděte dveřmi. Dál vede cesta tunely, po žebříku dolů a pak k hluboké propasti. Tady musíte přejít po úzkém rantlu. Stačí se zády „přisát“ ke zdi a pak opatrně přejít (obrázek). Odtud po rouře na druhou stranu. Nad vaší hlavou uvidíte červenou trubku. Stoupněte si pod ní, trochu dopředu k okraji propasti, a vyskočte (obrázek). Ghost se chytí trubky. Pak ručkujte dopředu dokud se nepustí. skočte do prolomené betonové skruže. Nakonec dojdete k průlezu v podlaze o patro níž.

 Breathing room
Až vám vojáci odpálí lávku před nosem, zlikvidujte je a projděte prvním vstupem vlevo a průlezem dolů. Na konci druhé sekce s ventilátory je třeba na dvou místech přeskočit prolomenou lávku. Druhý skok je delší, proto držte stále tlačítko běhu, Ghost se případně zachytí za okraj ochozu.

 Malachi and Bane
Obrázek zdroj: tisková zpráva Ve velké místnosti, kde se sbíhá velké množství stok, vede cesta na druhou stranu po červené lávce k žebříku a od něj po levém okraji dozadu. Pak ručkováním po trubce nad červené schody. Až budete ručkovat, pod vámi vyjde hlídka. Stiskněte tlačítko pro tasení zbraně. Ghost se zachytí za nohy (obrázek) a hra se přepne do pohledu z jeho očí. Zlikvidujte vojáky a pak stiskněte tlačítko pro „Zoom out“ (případně vícekrát). Nad schody se pusťte a dejte se dozadu. Tady skočte z konce ochozu do žluté stoky. Na konci této části si užijte slušnou přestřelku mezi sloupy, jejichž rohy lze pěkně odstřelovat (obrázek).

 Malachi and Bane 2
Vyšplhejte po žebříku vlevo nahoru, tady zneškodněte vojáka a kryjte kolegy střelbou nejlépe z ostřelovačky (obrázek).

V dalších kapitolách se vyřádíte při efektních soubojích s upíry, cvičně si zabojujete s Trinity, pomůžete zachránit Morphea a možná stihnete ještě mnohem víc.



Stáhněte si ke hře: Trailer, Trailer #2, IGN videa, Documentary video, Patch, Cheaty, Screenshoty

Stáhněte si k filmu: Final trailer, Trailer #2, Trailery, Fotky

Související články: Recenze, Další části návodu, Preview, Novinky, The Matrix Online - Matrix skutečností, První dojmy z hraní Enter the Matrix, Recenze filmu Matrix Reloaded



Nukem
autorovi je 29 let, je vědeckým pracovníkem na Západočeské univerzitě v Plzni, specializuje se na adventury, RPG a FPS, ty však již pomalu opouští :-) (všechny články autora)


 
 
Nukem

Nejnovější články