Assassins Creed - průvodce 2.díl
zdroj: tisková zpráva

Assassins Creed - průvodce 2.díl

16. 12. 2007 0:00 | Návod | autor: Redakce Games.cz |

Dokončení průvodce pro nejrychleji prodávanou hru všech dob se zabývá průběhem plnění misí, způsoby skrývání se či utíkání a na závěr se všem Altairům šiknou obecné rady pro přežití.

Autor: Martin Klekner
Publikováno: 16.prosince 2007

Zvětšit zdroj: tisková zpráva
První díl našeho průvodce - který při putování po středověkém Blízkém východě vydatně pomohl s pochopením všech ukazatelů na obrazovce, stavu vašeho prozrazení, škály pohybů a akcí, všech způsobů útoku a volbě taktiky v boji - čtěte zde.


Plníme mise

Děje se to obvykle v pěti krocích: Najdi – prozkoumej - připrav se – udeř - uteč. V části „Najdi“ získáte od velmistra v Masyafu úkol, vybavíte se na cestu, seznámíte se s cestováním koňmo (které urychluje překonávání obrovských vzdáleností mezi městy) a dorazíte do jedné ze tří velkých metropolí, jež hra nabízí. Acre, Jeruzalém a Damašek jsou tři velmi rozdílná města, a tak zatímco v křižáky obsazeném Acre můžete čekat špínu a nedůvěru na každém kroku, Damašek žije čilým obchodním ruchem a všemi myslitelnými barvami orientu. Všechny tři jsou rozděleny na tři části – chudinskou čtvrť Poor District, čtvrť středních tříd Middle District a bohatýrskou Rich District. To dává devět čtvrtí pro devět vražd.

Druhá je „Prozkoumej“. To první, co musíte ve většině případů vykonat, je nalézt Assassin's Bureau, místní základnu hašašínů, kde se dozvíte informace o své oběti, věci, které je před vraždou nutné vykonat a další různé tipy. K tomuto účelu slouží vršky vysokých budov či věží, tzv. View Points. Ty poznáte snadno prostým pohledem na oblohu - krouží kolem nich orel. Stačí na ně vylézt a aktivovat akci „Sychronization“. Do mapy se vám pak zaznamenají lokace hlavní a vedlejších úkolů, důležitých osob a míst, ale i tajných úkrytů a naší Assassin's Bureau (nejdříve je však nutné aktivovat Eagle View).

Obrázek zdroj: tisková zpráva Po seznámení se se situací začíná třetí fáze „Připrav se“. V té bude nutno vyřešit sérii přípravných úkolů, kterých je šest na misi a sestávají z vyslýchání civilistů, setkávání se s informátory, vybírání cizích kapes atd. Povinná je většinou jen část z nich. V případě, že nemůžete najít dostatečné množství přípravných úkolů, existují dvě řešení: zaprvé, aktivujte více View Points, zadruhé, zachraňte více obyvatel (více dále).

Fáze „Udeř“ je samotné provedení vraždy. Jemu, stejně jako poslední fázi „Uteč“, je věnována další kapitola.

Ukrýt se a utéct

Většina tipů, jak se úspěšně pohybovat nepozorováni, byla již zmíněna v předchozích kapitolách. Zdaleka nejosvědčenější je najít skupinku modlících se mnichů, v jejichž blízkosti užijete Blend a dostanete se tak nepozorovaně i na střežená místa (nejčastěji skrz hlídané brány). Nebudou vám však pomáhat jen tak – k získání spojenců poslouží vedlejší mise Saving Citizens, tedy zachraňování obyvatel v ohrožení. Většinou jde o zlikvidování vojáků, kteří terorizují nevinné civilisty. Ti posléze poví o vašich hrdinských činech svému okolí. Odměnou vám bude nejen nový dílek v Synchronization Meteru, ale i lidé ochotní pomáhat vám na útěku, či právě skupinky mnichů, jež vás ukryjí ve svém středu.

Využití Blending bylo popsáno již ve Slovníčku pojmů, jen se sluší doplnit, že tuto akci skutečně provádějte kdekoliv je to jen možné – nepřátelé si vás budou všímat o mnoho méně i v situacích, kdy to bude působit poněkud nepřirozeně (např. poblíž vámi odpraveného nebožtíka). Stejně tak na útěku se dá zmizet z očí kupříkladu i na vysoko položeném trámoví uvnitř rozlehlých budov.

Obrázek zdroj: tisková zpráva Ovšem pozor, při vybíhání na stěny a lezení po žebřících se někteří pohotovější protivníci rozhodnou shodit vás dolů za pomoci kamenů. V takové chvíli přichází na řadu schopnost Grab Ledge. Je-li Altair zasažen (což ho mimo jiné stojí jeden dílek Synchronization Meteru) stiskněte rychle „Grab Ledge“ a můžete dál lézt. V opačném případě následuje pád dolů. Tato schopnost je nicméně aktivní až od čtvrté mise.

Skuteční drzouni se vás na útěku (ale i během boje) rozhodnou vlastnoručně chytit. V čtvrté misi získáte i schopnost Grab Break, která funguje podobně jako Counters či Dodging – počkejte, až po vás nepřítel chňapne a stiskněte „Grab Break“. Vždy je lepší učinit tak dřív, než vás nepřítel skutečně zachytí, nevystavujete se tak nebezpečí zranění.

Skutečnou parádičkou je pak Leap of Faith, s nímž se seznámíte již v první části hry. Použít ho lze na vysoko položených místech, u nichž zobá hejno holubů. V hrozivě vypadajícím skoku do hlubin se Altair snese do drobné kupky sena a nezraněn z ní vyklouzne, zbaviv se tak svých pronásledovatelů. Ovšem pozor, nezkoušejte tuto akci nikde jinde než na označených místech – ani náš assassin totiž není nesmrtelný a pádem z větší výšky si i on může srazit vaz.

Obecné rady na závěr

- Váš Synchronization Meter se neustále pozvolna doplňuje, nachází-li se tedy jeho hodnoty nebezpečně nízko, stačí se na chvíli ukrýt a vyčkat, až se znovu doplní.

- Nové dílky do Synchronization Meteru nezískáváte jen úspěšným plněním kontraktů. Aby ukazatel vašeho života permanentně narostl, stačí kupříkladu aktivovat všechny View Pointy v dané oblasti, či pomáhat obyvatelům, jimž hrozí nebezpečí.

- Obklíčí-li vás skupinka vojáků, vždycky se stačí jen rozhlédnout, zda-li okolo není vhodná zeď, po níž byste mohli uniknout na střechy. Nezapomínejte, že 99% vertikálních ploch netvoří pro Altaira pražádnou překážku.

Obrázek zdroj: tisková zpráva - Často se stane, že budete bojovat proti několika nepřátelům najednou, navíc rozdílných schopností. Chcete-li mít méně otrapů při boji s těmi nejsilnějšími, je dobré nejdříve vyřídit ty slabší. Berte však v potaz, že pakliže se vám povede rychle odstranit nejzkušenějšího bojovníka, je šance, že ostatní zbaběle utečou. Slabší vojáci se dají dobře poznat podle výzbroje – obecně na sobě mývají opotřebovanější brnění. Zahlédnete-li naopak zpod nepřátelského pláště vykukovat zlato či stříbro, raději upusťte od přímého střetu.

- Teď se dostáváme k jedné z nejdůležitější rad – v první řadě jste tichý zabiják, až pak bojovník. To znamená, že vám jde především o vraždy zezadu, bez zbytečného povyku. Nehledě na to, že je to často ten nejjednodušší postup.

- Hledání skrytých vlajek je jednou z bonusových činností, které hra nabízí. Každé prostředí jich skrývá určitý počet, přičemž platí, že nejlepší možností, jak je nalézt, je vyšplhat na View Point a pořádně se rozhlédnout. Jakmile spatříte nezaměnitelné třpytící se částečky DNA kódu, máte vyhráno. Hledejte především na vysoko položených místech, věžích, v úzkých uličkách či rozbořených domech. Anebo se rovnou podívejte na mapy vlajek na fórum.

- Na svém putování potkáte i templářské rytíře, na něž má řád Hašašínů zvláště spadeno. Ve hře se potuluje rovná šedesátka těchto křesťanských bojovníků, poznáte je přitom celkem snadno podle jejich bílé uniformy s rudým křížem (znak templářů) a červeně zabarvené helmy. Mluví německy, anglicky nebo francouzsky, zdržují se často na odlehlejších místech a odhalí vás, i když jste v Blend módu. Chcete-li skutečnou výzvu, pusťte se s nimi do křížku. Jinak je raději odpravujte zezadu.

- V Acre si dejte pozor především na Altairova úhlavního nepřítele – vodu. Neumí totiž plavat a jakmile se dostane do kontaktu s mokrým živlem, můžete rovnou nahrávat poslední checkpoint. Zároveň se vyhýbejte potulným bláznům v přístavech, kteří rádi shazují kolemjdoucí z mola.

- Ačkoliv je checkpointů ve hře poměrně dostatečné množství, nikdy není od věci zachránit některého z obyvatel, čímž se hra sama uloží.

- Nachází-li se nepřítel u srázu, stačí použít Gentle Push a pak mu jen zamávat dolů do údolí. Nevydají přitom ani hlásku, takže okolní stráže nemají tušení, co se stalo.

Obrázek zdroj: tisková zpráva - Stále nedokážete pořádně využívat komba? Tady je drobná rada – další „Attack“ (tlačítko X) navazujte přesně ve chvíli, kdy po vykrytí odskočí od nepřátelské zbraně jiskry. V tu chvíli by měl následovat druhý, bezchybný a naprosto smrtící útok. A nezapomeňte, že můžete své bojové schopnosti kdykoliv pilovat i na tréninkovém plácku v Masyafu.

- Chcete skutečně efektní vraždu? Vyberte si nepřítele, který se potuluje u kraje střechy. Popadněte ho, mrštěte jím dolů a v případě, že vás vezme s sebou, použijte ještě ve vzduchu Hidden blade. Na zem dopadnete oba, on však již mrtvý.

- Všech 44 achievements si můžete prohlédnout zde.

Ke vzniku článku přispěly vedle vlastních poznatků i další zdroje: Gamespot, Xbox.com, Lunabean.com, Assassin.herniweb.cz, Assassinshaven.com, Assassinscreedforum.com

Stáhněte si: Videa, Soundtrack, Trailery...

Související články: Průvodce 1.díl, Mega-recenze, Novinky, Preview z 2006, UbiDays preview, Dojmy z GC



Martin Klekner
autorovi je 19 let a studuje gymnázium; hrami se zabývá od útlého dětství a dříve psal pro GameZone; nejraději má RTS, FPS a RPG; ve volném čase rád točí filmy, sportuje a píše povídky


 
 
Martin Klekner

Nejnovější články