Naštvaní fanoušci Metra Exodus review bombingem ubližují především vývojářům
zdroj: tisková zpráva

Naštvaní fanoušci Metra Exodus review bombingem ubližují především vývojářům

4. 2. 2019 17:00 | Komentář | autor: Patrik Hajda |

Úniku Metra Exodus od Steamu k Epicu si všiml asi každý fanoušek videoher. Nečekaná zpráva zamávala herním světem a následné otřesy neberou konce. Zhrzení hráči vyjádřili svůj nesouhlas nevybíravým způsobem – kritikou studia 4A Games a review bombingem jeho starších her Steamu, což jsme probírali i v podcastu. Jeden z vývojářů takovou nespravedlnost neunesl a podělil se o svůj názor s naštvanou komunitou. A vydavatelé mají opět co vysvětlovat.

Pouhé dva týdny před vydáním se natěšení hráči dozvěděli, že nadcházející Metro Exodus nevyjde až do 14. února 2020 na Steamu. Roční exkluzivitu si zařídil obchod Epicu. Steamové předobjednávky se neruší, hráči své hry normálně dostanou, ale noví zákazníci si musí buď počkat, nebo si stáhnout klienta Epicu.

Valve se to tehdy samozřejmě nelíbilo, protože je to prý nefér vůči zákazníkům Steamu. Hráči také vyjádřili svůj nesouhlas formou negativních recenzí starších Meter na Steamu. Metro: Last Light Redux se za poslední měsíc dočkalo 3 677 recenzí, z nichž pouhých 22 % bylo pozitivních. V případě Metra 2033 Redux jsou procenta úplně stejná, ale recenzí je o čtyři stovky více. Obě hry tak nyní září červeným nápisem „Mostly Negative“, i když celkové hodnocení je stále velice pozitivní.

Jenže fanoušci tímto nepřidělávají vrásky vydavatelům Koch Media a Deep Silver, pravým „viníkům“ situace, nýbrž vývojářům z 4A Games. To jejich reputace nyní trpí, i když jde celé rozhodnutí o exkluzivitě mimo ně. Jak už se dříve vyjádřil majitel vydavatelských společností THQ Nordic, za rozhodnutí může dceřiná společnost Koch Media mající práva na hry ze světa Metra.

zdroj: Archiv

Velký a neoprávněný tlak na samotné vývojáře se musel dříve či později projevit. Jeden z vývojářů s přezdívkou scynet se potřeboval podělit o své pocity, pro což si vybral diskuzní fórum Gameru.net.

Ve svém příspěvku naráží na review bombing s tím, že hráči provozující tuto praktiku a vyhrazující se vůči exkluzivitě se o Metro vlastně vůbec nezajímají, když jim těch pár minut instalace nového launcheru nestojí za pořízení hry, na které vývojáři dennodenně potí krev. Tvrdí, že takoví hráči Metro vlastně nikdy nechtěli hrát, jen čekali na příležitost vylít si žluč.

Následně napsal něco, co opět otřáslo komunitou. „Pokud všichni PC hráči bojkotují Metro, potom příští Metro, pokud vznikne, rozhodně nebude na PC.“ Taková zpráva jen přilila olej do ohně, nicméně se záhy objevila oficiální distancující zpráva.

Ta připomíná, čí rozhodnutí stojí za přesunem na Epic a zároveň upřesňuje, že vyjádření vývojáře neodráží pohled Deep Silveru a 4A Games na budoucnost značky. Odráží pouze zklamání a ublížení nadšeného jedince, který byl svědkem pozitivních reakcí na svou práci, jež se zničehonic změnily v kontroverzi zapříčiněnou byznysovým rozhodnutím, nad kterým nemá žádnou moc.

Koch Media a Deep Silver rozhodně chtějí pokračovat v této sérii a PC verze vždy bude centrem jejich plánování. Zároveň vyzývají všechny, kteří mají potřebu věc komentovat, aby se obraceli na ně a ne na vývojáře z 4A Games.

Nabízí se otázka, kdy celá kauza utichne. Myslím si, že vydání hry 15. února jen znovu rozvíří vášně, které poté možná utichnou, ale opět se probudí po vydání hry na Steamu. Vůbec bych se nedivil, kdyby i poté převládl review bombing a Metro Exodus by se už od počátku na Steamu pohybovalo v červených číslech.

Ale nebyl by to pak jen další důvod, proč se příště Steamu vyhnout úplně? I když Epic nyní také pracuje na spuštění uživatelských recenzí, které teoreticky mohou poskytovat další prostor pro review bombing. Pokud tedy Epic nepřijde s nějakým řešením, který tuhle prazvláštní praktiku nepřipustí.

Jinak je mi naprosto jasné, že ti nejzarputilejší odpůrci Epicu a příznivci review bombingu by si paradoxně nainstalovali launcher jen proto, aby mohli poškodit jméno Metra Exodus a jeho vývojářů. I když to asi není jejich cílem, je to jediné, čeho ve výsledku dosahují.

zdroj: Archiv

Nejnovější články