Windows XP vs. Vista vs. NVIDIA = žádná změna
zdroj: tisková zpráva

Windows XP vs. Vista vs. NVIDIA = žádná změna

9. 5. 2007 22:22 | Hardware | autor: Redakce Games.cz |

Současný problém s operačním systémem Windows Vista spočívá v tom, že v něm DirectX 9 hry nepodávají lepší výkon, než ve Windows XP.

Lépe řečeno, DX9 hry běhají na Windows XP rychleji než na Windows Vista. Dost možná na tom má svůj podíl také NVIDIA a její ovladače. Každopádně, téma to není nové a v minulosti se slabší výkony sváděly právě na ty ovladače. Otázka zní, jestli to skutečně tak bylo. Několik měsíců uběhlo, jsou tu ovladače nové a hádejte co. Stejně to nepomohlo, žádná změna k lepšímu. Zvláštní na celé situaci je to, že kvalita obrazu není na Vistách o nic lepší, ale ani horší, než na Windows XP, čili je tu podezření, že snížené výkony vůbec nemusí jít na vrub ovladačů. Pro nejnovější srovnání se podívejme třeba na [H]ard|OCP.

Zvětšit zdroj: tisková zpráva

Tam zkusili právě DX9 hry v kombinaci s Windows Vista, Win XP, GeForce 7600 GS a potom s GeForce 8800 GTS. Všechny testované hry, Battlefield 2142, Company of Heroes, The Elder Scrolls IV: Oblivion, Flight Simulator X, Need for Speed: Carbon, Prey, The Sims 2 a World of Warcraft, v kombinaci s GeForce 7600 GS běžely na Vistách pomaleji než na XPčkách. Na GeForce 8800 GTS to bylo téměř stejné, jenom jedna hra podávala pod Win Vista lepší výkon a to World of Warcraft. Rozdíly v některých případech byly opravdu značné, až desítky procent. A dalším nepříjemným faktem je, že většina her pro Vista se musí opatřit patchem, aby fungovala správně. I když správně, to je poněkud silné slovo, protože občas si některá hra vynutí vypnutí "Aero" efektů, další spadne do desktopu a vůbec to v případě Vista vypadá jako všechno možné, jenom ne ideální herní platforma. Pokud se neobjeví nějaký Service Pack, který by současné problémy vyčistil, bude asi rozumnější s upgradem počkat.
zdroj: [H]ard|OCP

cappy

Nejnovější články