Windows Vista vs. ovladače grafických karet
zdroj: tisková zpráva

Windows Vista vs. ovladače grafických karet

30. 1. 2007 12:12 | Hardware | autor: Redakce Games.cz |

Dobrá zpráva, ledy se pohnuly.

Jak v NVIDII tak v ATI se vývojáři v posledních dnech pokoušeli závodit s časem. Hlavně dostat ovladače pro grafické karty do finální podoby a to ještě dříve, než budou oficiálně uvedeny Windows Vista. K horečné činnosti byl pádný důvod. Nedávné testy prokázaly, že první verze ovladačů jsou velice nestabilní a pomalé, schopné snížit výkon ve hrách o desítky procent. No o víkendu se konečně objevily CATALYST 7.1 a ForceWare 100.54, určené přímo pro Win Vista ve 32bit nebo 64bit verzi, se spoustou změn a opravených chyb, takže se čekalo jestli přinesou očekávanou změnu k lepšímu. Odpověď má dvě části a tak začneme třeba u AMD-ATI.

U AMD-ATI byla hlavní prioritou z pochopitelných důvodů stabilita. No výkon, který ovladače poskytují, je neméně důležitý. Čili i v tomto směru v ATI zapracovali a výsledek je více než slušný. Máme-li se spolehnout na test na FiringSquad, tak se podařilo srovnat výkon s Windows XP. FiringSquad taky zkoumali, jestli Windows Vista Aero Glass má nějaký dopad na výkon ve hrách, jestli by nebylo lepší tyto efekty využívající 3D čip raději vypnout. Na toto téma mají ostatně další krátký článek. Výsledky asi budete hodně překvapeni, protože dokumentují prakticky nulový dopad na výkon a to kvůli tomu, že Vista přepnou Aero do pozadí a exkluzivně se věnují hlavní 3D aplikaci.

Zvětšit zdroj: tisková zpráva

Jestliže se AMD-ATI popasovala s vývojem ovladačů na jedničku, v NIVIDII jsou stále ve skluzu. A to tak že velikém. Výkon jejich nejnovějších ovladačů absolutně neodpovídá tomu špičkovému výkonu, který známe z Windows XP. Těžko říct, čím je to způsobeno, ale graf výše je více než vypovídající. Další jsou v originále na stránkách DriverHeaven.
zdroj: DriverHeaven

cappy

Nejnovější články