Velký přehled ovladačů pro vaše herní PC
zdroj: tisková zpráva

Velký přehled ovladačů pro vaše herní PC

20. 1. 2009 18:18 | Hardware | autor: Redakce Games.cz |

Vše hezky na jednom místě: poslední drivery pro grafické karty, zvukové karty nebo čipsety základních desek.

Do nového roku si každý dá nějaké předsevzetí či dostane nějaký nápad. V mém případě to byl soupis aktuálních ovladačů (driverů) pro naše Windows herní mašinky. Takže přihoďte do kotle, upusťte páru a pojďme se podívat, co se nám v poslední době urodilo:
NVIDIA
Zvětšit zdroj: tisková zpráva Zelení přinesli nový oficiální WHQL certifikovaný ovladač 181.20 vycházející ze skvělé bety 181.00 (na fórech ještě před pár dny velice doporučovaná místo postarší oficiální verze 180.48 z listopadu, které neměly optimalizace pro GTAIV). Oproti předchozí generaci 178 zařídí zrychlení ve hrách Assassin's Creed, BioShock, Company of Heroes: Opposing Fronts, Crysis Warhead, Devil May Cry 4, Far Cry 2 (až 38%!), Race Driver: GRID, Lost Planet: Colonies (až 80%!) a World of Conflict. Další novinkou je podpora kódování videa pomocí CUDA. Stahujte pro Windows XP 32-bit, Vista 32-bit a Vista 64-bit.

A protože každou opravy chyby zanesete do systému dvě nové, verze 181.20 má dosti závažný problém s padáním ve hře Fallout 3. To NVIDIA vyřešila urychleným vydáním oficiální beta verze (tzn. lze ji stáhnout z oficiálních stránek nVIDIA), která obsahuje kromě zmíněné opravy Fallout 3 také SLI profil na tuto hru, profil SLI pro Stalker: Clear Sky, poslední verzi PhysX a hlavně opravy pro Mirror’s Edge verze 1.1 (tedy nutno nainstalovat patch 1.1). Jako obvykle, k dispozici je verze pro Windows XP 32-bit, Vista 32-bit a Vista 64-bit. Lide na fórech hlásí, že bug v Cryostasis, který se objevil s verzí 181.20, stále není opraven.

Pakliže chcete raději používat nějaký starší ovladač a zároveň hrát nové PhysX kompatibilní hry, popřípadě vám padá UT3, nainstalujte si poslední verzi ovladačů PhysX pro Windows XP/Vista 32/64-bit. Pro hračičky, co musí zkusit každou novinku, zde máme "vysokooktanový" (a podle hlášení několika uživatelů poněkud problematický) neoficiální beta ovladač 185.20. Více informací na fórech Guru3D. Pozor, neobsahuje fix pro Fallout 3!

A pokud máte betu nových Windows 7, jistě oceníte ovladače postavené na novém modelu ovladačů WDDM 1.1 ve verzi 179.23 (novější nejsou, ale můžete použít i 181.20, které jsou stále WDDM 1.0). Komentáře a linky ke stažení naleznete na fórech Guru3D.

AMD/ATI
Jako každý měsíc, i v prosinci vyšel balík Catalyst 8.12. Novinkou je podpora ATI Stream technologie pro ATI AVIVO Video Converter v kombinaci s Radeony HD řady 4800 a 4600 a jako obvykle se objevily optimalizace pro nové hry (15 % výkonu navíc pro Falloutu 3). Stahujte pro Windows: XP 32-bit, Vista 32-bit, Vista 64-bit, AGP Hotfix.

Pozor, kombinace 64-bitových Windows Vista s více než 4GB RAM způsobuje chybu "Code 43 error". Pokud se tato chyba u vás vyskytne, musíte použít starší ovladače 8.11. Lednové ovladače 9.1 se bohužel zatím neobjevily a finální bude až za pár dní. Betaverze 9.1 obsahuje nějaké chyby a v Crysis Warhead vůbec nefunguje anizotropní filtrování.

Microsoft
Základ Windows herní platformy - DirectX - se dočkal v listopadu další aktualizace. Ke stažení je verze pro Windows XP/Vista 32/64-bit.

Intel
Den před Štědrým dnem nám Intel nadělil novou verzi ovladače pro síťové karty založené na Intel technologii (konzultujte manuál k desce, zda používáte Intel nebo Realtek ovladač!) pro WinXP/Vista. A pár dní po té i aktualizovanou verzi ovladačů chipsetů Intel (INF Update Utility) pro Windows XP/Vista 32/64-bit.

Creative
Po velkých výtkách ovladačů XFi, kde některé funkce byly úmyslně vypínány a aktivovány pouze na určitých verzích systému, konečně tento ovladač opět přináší plnou podporu Dolby® Digital a DTS® i do Windows XP. Dále řeší problém s prskáním ve Vistách. Ovladač je určen pro Windows XP/Vista 32/64-bit pro všechny interní zvukové karty série X-Fi s výjimkou Xtreme Audio. Funguje i na Windows 7 Beta (build 7000), ale při instalaci je nutno zvolit kompatibilitu s Windows XP. Objevila se i nová verze Creative Console Launcher (stahujte zde), která opravuje zpoždění výstupu při monitorování vstupu line-in/mikrofon.

Realtek
Asijští chlapci v Realteku nám přes Vánoce makali jako šroubci a během několika dní vydali hned několik verzí ovladačů integrovaných zvukovek. Poslední je verze R2.14 pro Windows: XP 32/64-bit a Vista 32/64-bit. Nesmím zapomenout ani na předsilvestrovské ovladače integrovaných síťovek RTL8111/RTL8168 ve verzích pro Windows XP 32/64-bit a Vista 32/64-bit.

Pro majitele starších desek je zde listopadový ovladač velmi oblíbených integrovaných síťových karet RTL8100/RTL8130/RTL8139 pro Windows: XP 32/64-bit a Vista 32/64-bit. Mimochodem, zkusili jste už 3D SoundBack Beta 0.1, který dovoluje používat efekty na starších hrách pod Windows Vista?

VIA
Těsně před koncem roku byl zveřejněn i aktualizovaný balík ovladačů VIA Hyperion Pro 5.22a pro základní desky s čipem VIA.

Bonus na závěr. Pokud například v GTAIV máte problémy s texturami a samotná reinstalace nepomohla, pak použijte utilitu DriverSweeper v nouzovém režimu a odstraňte zbytky starých ovladačů, které tam odinstalátor zanechal.

Prosím všechny čtenáře, aby zhodnotili přínos tohoto článku. Chybí vám tu nějaké ovladače, které se bězně vyskytují na herních sestavách (a tím nemyslím tiskárny)? Chtěli byste tu mít takovýto ucelený přehled pravidelně každý měsíc, anebo postačí občasná zmínka v Aktualitách jako doposud?

zdroj: Guru3D, CDR.cz, Extrahardware.cz, Qr.cz

mdt

Nejnovější články